6 όχι-και-τόσο συνηθισμένα συμπτώματα αναιμίας

6 όχι-και-τόσο συνηθισμένα συμπτώματα αναιμίας

συμπτώματα αναιμίας

Υπάρχουν συμπτώματα που φέρνουν αμέσως στο μυαλό την αναιμία: κούραση, ζαλάδα, λιποθυμία, αδυναμία. Από την άλλη πλευρά, μερικές φορές η αναιμία εκδηλώνεται με συμπτώματα που δεν μας είναι τόσο γνωστά.

[babyPostAd]Έχετε πονοκέφαλο ή ίλιγγο
Ειδικά όταν σε όρθια θέση έχετε ισχυρό πονοκέφαλο ή ίλιγγο, αυτό θα μπορούσε να σχετίζεται με αναιμία. Όταν ο οργανισμός έχει έλλειψη σιδήρου, το σώμα δίνει προτεραιότητα στην αιμάτωση του εγκεφάλου αλλά και πάλι η οξυγόνωσή του δεν είναι η ιδανική. Έτσι, στενεύουν οι αρτηρίες του εγκεφάλου προκαλώντας πονοκέφαλο και ίλιγγο.

Λαχανιάζετε πολύ εύκολα
Ανεβαίνετε τη σκάλα και λαχανιάζετε; Αν με μια απλή και ήπια σωματική δραστηριότητα λαχανιάζετε, είναι πολύ πιθανό αυτό να σχετίζεται με αναιμία που οφείλεται σε ανεπάρκεια σιδήρου.

Παθαίνετε συχνά λοιμώξεις
Αν οι μικρές πληγές σας μολύνονται, παρά τη σωστή φροντίδα ή αν χρειάζονται πολύ χρόνο για να περάσουν, το αίτιο θα μπορούσε να είναι η έλλειψη σιδήρου.

Η καρδιά σας χτυπάει δυνατά
Όταν νιώθετε την καρδιά να χτυπάει δυνατά, χωρίς να έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, πιθανότατα αυτό το σύμπτωμα σχετίζεται με αναιμία. Αν δεν κάνετε κάτι γι’ αυτό είναι πιθανό οι συνέπειες για τη λειτουργία της καρδιάς σας να είναι σοβαρές. Αντίστοιχα, αν έχετε κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα του σιδήρου σας καθώς η αναιμία μπορεί να επιδεινώσει το υπάρχον πρόβλημα.

Έχετε σύνδρομο “ανήσυχων ποδιών”
Κουνάτε συνεχώς τα πόδια σας; Περίπου το 15% των ανθρώπων με σύνδρομο ανήσυχων ποδιών έχουν ανεπάρκεια σιδήρου, σύμφωνα με την ιατρική σχολή του John Hopkins. Όσο χαμηλότερα τα συμπτώματα του σιδήρου, τόσο πιο έντονα τα συμπτώματα!

Λαχταράτε χώμα, πηλό και πάγο
Το σύνολο αυτών των συμπτωμάτων λέγεται “πίκα” και συχνά εμφανίζεται στις γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη, που λαχταρούν (και τρώνε πολλές φορές) μη τρόφιμα και σχετίζεται με την ανεπάρκεια σιδήρου. Μπορεί επίσης να μπείτε στον πειρασμό να μασουλήσετε χαρτί και κιμωλία. Ευτυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι με αναιμία έχουν (μόνο!) όρεξη για πάγο – αν νιώθετε κι εσείς αυτή την επιθυμία, συζητήστε το με το γιατρό σας.

Πηγή: capital.gr