Παιδικά δόντια: όσα πρέπει να ξέρεις για την υγεία τους

Παιδικά δόντια: όσα πρέπει να ξέρεις για την υγεία τους

Παιδικά δόντια

Σύμφωνα με έρευνες η τερηδόνα εμφανίζεται στα παιδιά από πολύ νωρίς.

[babyPostAd]Συχνά πριν και από την ηλικία όπου πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο. Όσο και αν σκέφτεται κανείς ότι τα νεογιλά δόντια δεν είναι και καμιά σπουδαία υπόθεση αφού θα αλλαχθούν, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί παρά σπουδαίο λάθος.

Η φροντίδα των δοντιών του παιδιού πρέπει να ξεκινά ήδη από το πρώτο του δοντάκι. Με μια αποστειρωμένη γάζα και καθαρό νερό, πρέπει να καθαρίζονται τα δόντια του δύο φορές τη μέρα. Όταν το παιδί φτάσει την ηλικία των 2 ή 3 ετών, ο καθαρισμός μπορεί να γίνει με τη χρήση μιας παιδικής μαλακής οδοντόβουρτσας. Μην περιμένεις ότι σε αυτήν την ηλικία θα μπορέσει επαρκώς να καθαρίσει τα δόντια του. Θα πρέπει να το κάνεις εσύ σε συνεργασία μαζί του. Πιάστε μαζί την οδοντόβουρτσα για να αρχίσει να συνηθίζει την κίνηση που πρέπει να κάνει. Οι ειδικοί λένε ότι σ’ αυτές τις τόσο νεαρές ηλικίες, το βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να γίνεται μόνο με καθαρό νερό και χωρίς απαραίτητα τη χρήση κάποιας οδοντόκρεμας. Αν πάλι, θέλεις να χρησιμοποιήσεις οδοντόκρεμα, θα πρέπει να βρεις μια παιδική προκειμένου να μην νιώσει «κάψιμο» και δεν ξαναθελήσει να πλύνει τα δόντια του.

Αν το παιδί σου έχει συνηθίσει να κοιμάται μασώντας την πιπίλα του μπιμπερό και ενώ το μπιμπερό έχει μέσα γάλα ή κάτι άλλο εκτός από νερό, τότε αυτή είναι μια συνήθεια που θα πρέπει να του κόψεις. Η τερηδόνα αναπτύσσεται τάχιστα με αυτόν τον τρόπο. Αν πάλι του είναι αδύνατον να κοιμηθεί χωρίς το μπιμπερό, δοκίμασε να βάλεις σκέτο νερό χωρίς τίποτα άλλο μέσα.

Όσο και αν σου φαίνεται πολύ νωρίς η ηλικία του ενός έτους για να αρχίσεις τις επισκέψεις στον οδοντίατρο, έρευνες λένε πως αυτή είναι η σωστή ηλικία. Για κάποια παιδιά η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι κάτι σαν εφιάλτης ακριβώς γιατί δεν τους έχει γίνει συνηθισμένη ρουτίνα. Ο οδοντίατρος πρέπει να έχει μια σαφή εικόνα για το τι γίνεται στο στόμα του παιδιού σου και είναι εκείνος που θα σου πει πότε χρειάζεται να του γίνει φθορίωση αλλά και πότε μπορείς να αρχίσεις να του δίνει οδοντόκρεμα με φθόριο, στοματικό διάλυμα ή πότε πρέπει να αρχίσει να χρησιμοποιεί οδοντικό νήμα.

Πηγή:mylife.gr