Νονός από… υποχρέωση!

Νονός
Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε την κατάσταση και να αποφύγετε διαφωνίες και συγκρούσεις σχετικά με το ποιος θα πρέπει να είναι ο νονός του μικρού σας;

– «Αγάπη μου, λέω να ζητήσω από τον θείο μου να γίνει νονός του μωρού!»
– «Τι λες Μάκη μου; Αυτός μένει στην Αμερική!»
– «Με έχει βοηθήσει τόσο με τη δουλειά και το σπίτι που δεν μπορώ να μην του το προτείνω…»
– «Μα δεν θα τον βλέπει ποτέ το παιδί…»
– «Δεν πειράζει. Ο θείος έχει χρήματα. Θα του στέλνει τα δωράκια μέσω του ταχυδρομείου!»

Το πρόβλημα…

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι γονείς επιλέγουν ως νονό του παιδιού έναν μακρινό συγγενή που κάποτε τους βοήθησε ή ακόμα και το αφεντικό τους προκειμένου να «συσφίξουν» τις σχέσεις τους. Κάποιες φορές μάλιστα «υποχωρούν» μπροστά στην παράδοση που θέλει να γίνεται νονός ο κουμπάρος του γάμου -ακόμα κι αν κατά βάθος θα ήθελαν κάποιον άλλο για πνευματικό γονιό του μωρού- προκειμένου να μην παρεξηγηθεί.

Οι (πιθανές) λύσεις:

Και εδώ, η ηρεμία και η συζήτηση είναι το «κλειδί» για την εύρεση μιας (ικανοποιητικής) λύσης. Η επιλογή του νονού, είναι μια πολύ σημαντική απόφαση ειδικά αν θέλουμε πραγματικά ο άνθρωπος αυτός να έχει ενεργό ρόλο στη ζωή του παιδιού μας και όχι απλά να του φέρνει μια λαμπάδα κάθε Πάσχα… Αν λοιπόν πιστεύουμε πως ο άνθρωπος που μας πάντρεψε δεν «κάνει» για αυτό τον ρόλο, τότε, δε μένει παρά να αναζητήσουμε τον κατάλληλο μέσα από τους φίλους και τους συγγενείς μας. Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να του πούμε πως «δεν κάνει» για νονός, απλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι π.χ. «επιλέξαμε την Ξένια για νονά επειδή ξέρουμε πόσο αγαπάει τα παιδιά και βλέπουμε πως ήδη έχει αρχίσει να «δένεται» με το μικρό μας». Τέλος, στην περίπτωση που είμαστε μεταξύ δύο ατόμων και γνωρίζουμε πως και οι δύο θα ήθελαν να αναλάβουν αυτό τον ρόλο, δεν διστάζουμε να τους το προτείνουμε και να χαρίσουμε στο μωρό μας δύο νονούς!

Της Μάρθας Αγγελοπούλου