Έρχεται άγριος «κόφτης» σε κοινωνικά επιδόματα και δικαιούχους

Έρχεται άγριος «κόφτης» σε κοινωνικά επιδόματα και δικαιούχους

επίδομα απροστάτευτων τέκνων

Η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ολικής ανατροπής του σχεδιασμού της για έξοδο από το Μνημόνιο – Στο στόχαστρο μπαίνουν τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ, τα αναπηρικά βοηθήματα, ακόμα και το φοιτητικό επίδομα των 1.000 ευρώ

[babyPostAd]Στο στόχαστρο αναμένεται να βρεθούν μεγάλη μερίδα οικογενειακών, αναπηρικών και άλλων επιδομάτων, καθώς και οι δικαιούχοι που τα λαμβάνουν, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, οπότε και λήγει το τρέχον πρόγραμμα.

Αιτία, όπως σημειώνει ο Ελεύθερος Τύπος, είναι μια σειρά από αβεβαιότητες που συνδέονται με πολιτικές εξελίξεις στο εξωτερικό (βλ. γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου), αλλά και με τις κοινωνικές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, λόγω κάποιων μνημονιακών μέτρων που προωθούνται.

Αφενός στην κυβέρνηση εκφράζονται ήδη φόβοι ότι οι δανειστές θα ζητήσουν τη μείωση του αφορολόγητου ορίου των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατ’ επάγγελμα αγροτών έναν χρόνο νωρίτερα, ήτοι το 2019 αντί του 2020, γεγονός που θα προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσεις. Αναταραχή αναμένεται να υπάρξει όμως και από την απόπειρα υλοποίησης της περίφημης αξιολόγησης στο Δημόσιο.

Αφετέρου, η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στους θεσμούς να περιορίσει σημαντικά τους δικαιούχους πολλών επιδομάτων ώστε να εξοικονομήσει πόρους και να τους ανακατανείμει με ακόμη πιο αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια σε πολύ λιγότερους δικαιούχους. Η προσπάθεια «ανακατανομής» αναμένεται να εγείρει αντιδράσεις εντός του κυβερνώντος κόμματος αλλά ακόμη και μέσα στην ίδια την κυβέρνηση. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η όποια προσπάθεια υλοποίησης των μέτρων αυτών θα προσκρούσει σε αντιδράσεις ευρείας έκτασης από την ελληνική κοινωνία γενικότερα, διότι εάν τελικά ευοδωθεί, θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξαθλίωση εκατοντάδων χιλιάδων ήδη οικονομικά αδύναμων Ελλήνων πολιτών.

Στόχος των «μεταρρυθμίσεων» που έχει δεσμευτεί να προωθήσει η κυβέρνηση είναι, μεταξύ άλλων, η μείωση του συνολικού ύψους των δαπανών για τα κοινωνικά επιδόματα και η καλύτερη στόχευση των επιδομάτων σε άτομα που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Στην ουσία, όμως, όπως σημειώνει η εφημερίδα, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να περικόψει σημαντικά τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ, μεταξύ των οποίων και αυτά που χορηγούνται σε τρίτεκνους και πολύτεκνους, τα επιδόματα αναπηρίας, τις επιδοτήσεις των εισιτηρίων των μέσων μαζικής μεταφοράς για οικονομικά ασθενείς ομάδες του πληθυσμού, το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ και τα επιδόματα που δίδονται σε οικονομικά ασθενείς ομάδες του πληθυσμού οι οποίες ζουν σε απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές της χώρας για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Το Μνημόνιο προβλέπει «προαπαιτούμενες δράσεις» σε τρεις μεγάλους άξονες:

– Την ανάπτυξη των μηχανισμών του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, τη δημιουργία ενός Οργανισμού Παροχών ο οποίος θα λειτουργεί ως ενιαία αρχή πληρωμής για όλες τις παροχές κοινωνικής πρόνοιας και τη συγκρότηση τριών μητρώων δικαιούχων μέχρι το τέλος του 2017.

– Τη στοχευμένη μείωση ορισμένων επιδομάτων (οικογενειακών, θέρμανσης, φοροαπαλλαγών, εισόδου στην αγορά εργασίας) το 2017 και το 2018. Από τις μειώσεις αυτές πρέπει να εξοικονομηθούν 259 εκατ. ευρώ στη διετία.

– Τη θέσπιση πέντε μεταρρυθμίσεων σε αντίστοιχους τομείς επιδομάτων (οικογενειακά επιδόματα, επιδόματα αναπηρίας, εκπαιδευτικά επιδόματα, επιδόματα στέγασης, μεταφορικών επιδομάτων) μέχρι τέλος του 2017 και εφαρμογή τους από το 2018. Το Μνημόνιο δεν προβλέπει συγκεκριμένα ποσά τα οποία θα πρέπει να εξοικονομηθούν από τις μεταρρυθμίσεις αυτές.

Πηγή: newmoney.gr

Το διαβάσαμε στο dramini.gr