Ποια φάρμακα απαγορεύεται να δίνεις στο μωρό σου

stk_babyspath_BPH073_4x3

από τη Μαριάννα Σπυράκου-dearmom.gr με τη συνεργασία της Παιδιάτρου, MD, MSc, Ιωάννας Κωστέρια

Η φαρμακευτική αγωγή πρέπει να δίνεται με προσοχή και υπό τις αυστηρές οδηγίες του γιατρού, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για ένα βρέφος. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μη δείχνουμε καμία απερισκεψία ή επιπολαιότητα όταν πρόκειται για το μωρό μας. Απαγορεύεται ρητά να του δίνουμε τα εξής:

Φάρμακα που δε μας έχει συστήσει ο γιατρός μας
Καμία δικαιολογία δεν υπάρχει για αλχημείες και πειραματισμούς. Δεν πρέπει να δίνουμε στο μωρό μας κανένα φάρμακο που δεν το έχει υποδείξει ο παιδίατρος. Ακόμα και τα απλά αναλγητικά πρέπει να δίνονται σύμφωνα με συγκεκριμένες οδηγίες.

Φάρμακα που έχουν συνταγογραφηθεί για άλλους
Κάθε φάρμακο μπαίνει στο σπίτι μας για συγκεκριμένο σκοπό. Αν αυτός δεν είναι να κάνει καλά το μωρό μας επειδή το υπέδειξε ο γιατρός του, τότε πρέπει να παραμένει μακριά του.

Φάρμακα που έχουν λήξει
Ακόμα και μια μέρα να έχει περάσει, δεν πρέπει να το ρισκάρουμε.
Ας είμαστε προσεκτικοί με τις ημερομηνίες λήξης των φαρμάκων και σαφώς με τον τρόπο διατήρησής τους.

Φάρμακα που μας φαίνονται περίεργα
Σιρόπι που δε δείχνει καλό, ανοιγμένα φάρμακα και γενικά σκευάσματα που δε μας «γεμίζουν το μάτι», είναι καλύτερο να πετιούνται για να κρατήσουμε μακριά κάθε πιθανό κίνδυνο.

Φάρμακα με ασπιρίνη ή ασπιρίνη
Τα μωρά δεν πρέπει να εκτίθενται στην ασπιρίνη παρά μόνο όταν υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη οδηγία από παιδίατρο. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή, γιατί πολλά φάρμακα περιέχουν ασπιρίνη χωρίς να το αναγράφουν.

Φάρμακα ενηλίκων
Κάθε ηλικία έχει τις ανάγκες της και το φαρμακείο της! Μην κάνεις το λάθος και θεωρήσεις ότι αυτό που χρειάζεσαι εσύ το χρειάζεται και εκείνο, γιατί είστε δύο τελείως διαφορετικοί οργανισμοί.

Φάρμακα που πιπιλίζονται ή αναμασώνται
Τέτοια φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό στο μωρό μας και απαγορεύονται ρητά για τις μικρές ηλικίες.