Παγωτό για πρωινό; Κι όμως, μας κρατά σε εγρήγορση και βελτιώνει την ψυχική μας υγεία
Τι λέει η έρευνα και τι υποστηρίζουν οι δύσπιστοι
Η κατανάλωση παγωτού για πρωινό είναι το όνειρο κάθε παιδιού και ο εφιάλτης κάθε γονέα.
Ο Yoshihiko Koga, καθηγητής του Πανεπιστημίου Kyorin στο Τόκιο, διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση δημητριακών με το παγωτό θα μπορούσε να βελτιώσει την πνευματική μας διαύγεια και την ψυχική μας υγεία, σύμφωνα με την Excite News.
Ο Koga πραγματοποίησε έρευνα και εξέτασε τη δραστηριότητα του εγκεφάλου των ανθρώπων που είχαν καταναλώσει παγωτό μετά το πρωινό ξύπνημα, με εκείνους που δεν το έκαναν.
Έπειτα οι συμμετέχοντες της έρευνας κλήθηκαν να απαντήσουν και να πραγματοποιήσουν μία σειρά από ψυχικές ασκήσεις.
Η ομάδα που κατανάλωσε παγωτό είχε καλύτερους χρόνους αντίδρασης και ήταν σε καλύτερη θέση να επεξεργάζεται τις πληροφορίες.
Ο Koga επανέλαβε τη δοκιμασία δίνοντας στους ανθρώπους ένα ποτήρι κρύο νερό αντί για το παγωτό και διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν το παγωτό είχαν πολύ υψηλότερα επίπεδα εγρήγορσης και διανοητικής ικανότητας.
Αλλά χωρίς να θέλουμε να δυσαρεστήσουμε πολλούς, κάποιοι ειδικοί φάνηκαν να μη πείθονται από τη μελέτη αυτή.
Η Katie Barfoot, διδακτορική ερευνήτρια της Διατροφικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Reading, δήλωσε στη Telegraph:
«Μια πιθανή εξήγηση (για την αυξημένη εγρήγορση) … είναι η απλή παρουσία κατανάλωσης πρωινού έναντι μη κατανάλωσης πρωινού» και προσθέτει:
«Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται τη γλυκόζη για να λειτουργήσει και ένα γεύμα υψηλής περιοκτικότητας γλυκόζης βοηθά σημαντικά στη νοητική ικανότητα σε σύγκριση με έναν νηφάλιο εγκέφαλο» και καταλήγει:
«Αυτό, ωστόσο, δεν επιτρέπει την κατανάλωση επιδορπίου για πρωινό».
Πηγή: protothema.gr