Γιατί ανατριχιάζεις; Γιατί μουλιάζουν τα χέρια; Τι δείχνει το φτέρνισμα και ο λόξιγκας; Όσα δείχνουν οι μηχανισμοί άμυνας του σώματος

ανατριχιάζεις

Φτέρνισμα

To φτέρνισμα συμβαίνει κάθε φορά που το σώμα θέλει να εμποδίσει τα μικρόβια, τα αλλεργιογόνα ή στελέχη σκόνης να εισέλθουν από τη μύτη. Με το φτέρνισμα όλα αποβάλλονται προτού κάνουν κακό στον οργανισμό. Κράτα πάντα ένα χαρτομάντηλο για να μην ρίξεις τα κακά αυτά πράγματα στο στόμα σου την ώρα που φτερνίζεσαι.

Μούλιασμα δαχτύλων

Δέκα λεπτά μέσα στο νερό είναι αρκετά για να κάνουν τα δάχτυλά σου να μουλιάσουν. Μπορεί να σου φαίνονται άσχημα, αλλά τα δάχτυλα που μουλιάζουν και ρυτιδιάζουν σε βοηθούν να πιάνεις αντικείμενα καλύτερα. Έρευνες έχουν δείξει πως οι πρόγονοί μας είχαν τέτοια μουλιασμένα δάχτυλα για να μαζεύουν την τροφή τους από ρέματα και θάλασσες.

Λόξυγγας

Οι έρευνες λένε πως δεν μεγαλώνει το έντερό σου, όπως θα σου έλεγε η μαμά σου. Ο οργανισμός σου προσπαθεί να σε προειδοποιήσει πως τρως πολύ γρήγορα. Τρώγοντας πάρα πολύ ή πολύ γρήγορα μπορεί να ερεθίσεις το διάφραγμα σου και να του προκαλέσεις σπασμό, με αποτέλεσμα αυτό που γνωρίζουμε ως λόξυγγας.

Χασμουρητό

Ο παλιός μύθος που ήθελε το χασμουρητό να είναι ο τρόπος του σώματος να στείλει έξτρα οξυγόνο στον εγκέφαλο, δεν ισχύει. Νέες έρευνες υποστηρίζουν πως το χασμουρητό είναι ο τρόπος που έχει ο εγκέφαλος να δροσιστεί, όταν έχει δουλέψει υπερβολικά. Οι αλλαγές της θερμοκρασίας στο περιβάλλον μπορεί να σε κάνουν να χασμουρηθείς, ακόμα κι αν δεν νυστάζεις.

Ανατριχίλα

Αν έχεις γάτα, θα παρατηρήσεις πως το δέρμα ανατριχιάζει όταν βρίσκεται σε κάποιο καυγά. Αυτό συμβαίνει λόγω του πιλομηχανικού αντανακλαστικού που κτυπούν για να κάνουν το ζώο πολύ μεγαλύτερο και να φαίνεται πιο τρομερό. Στον άνθρωπο, αυτό το αντανακλαστικό δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα επειδή δεν έχουμε αρκετά μαλλιά, αλλά το εξελικτικό ένστικτο συνεχίζει. Η ανατριχίλα αποτρέπει και την απώλεια θερμότητας από το σώμα στο πολύ κρύο.

Δίνεις μπουνιές στον ύπνο σου;

Και δεν βλέπεις κάποιο όνειρο; Ήξερες ότι αυτός είναι ο τρόπος του εγκεφάλου να σε σώσει από το θάνατο; Όταν κοιμόμαστε, ο παλμός επιβραδύνεται, η αναπνοή πέφτει και οι μύες χαλαρώνουν. Ο εγκέφαλός σου ερμηνεύει αυτά τα σήματα ως πορεία θανάτου και αν είναι υπερβολικά χαμηλά, προσπαθεί να σε φέρει πίσω στη ζωή με ένα λάκτισμα.