Πώς θα σταματήσει να «βρέχει» το κρεβάτι του;
Καταρχάς, μην αφήνετε το άγχος να σας καταβάλλει: είναι μια φυσιολογική φάση που περνούν πολλά παιδιά.
«Παιδιά που έχουν εκπαιδευτεί να πηγαίνουν στην τουαλέτα στη διάρκεια της ημέρας και τα οποία δεν είχαν στο παρελθόν κάποια μακρά στεγνή νυχτερινή περίοδο μπορεί να παρουσιάσουν αυτό που αποκαλούμε πρωτογενή νυχτερινή ενούρηση», εξηγεί η Αμερικανίδα παιδίατρος Natasha Burgert, MD, FAAP.
Από την άλλη, κάποια «παιδιά που πέρασαν μια επιτυχημένη στεγνή νυχτερινή περίοδο και τα οποία ίσως τώρα ξεκίνησαν σχολείο μπορεί να έχουν ξανά ατυχήματα και να διαγνωστούν με τη λεγόμενη δευτερογενή νυχτερινή ενούρηση», προσθέτει η ίδια ειδικός.
«Και οι δύο περιπτώσεις είναι φυσιολογικές, αλλά εντελώς διαφορετικές».
Η πρωτογενής ενούρηση συχνά συνδέεται με το οικογενειακό ιστορικό και συνήθως σχετίζεται με το μέγεθος της ουροδόχου κύστης. Υπάρχουν και άλλα θέματα υγείας που μπορεί να προκαλέσουν νυχτερινή ενούρηση, όπως το ροχαλητό, η παχυσαρκία και η αποφρακτική υπνική άπνοια, αλλά στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων τα παιδιά που βρέχουν το κρεβάτι τους απλά δεν έχουν αρκετά μεγάλη ουροδόχο κύστη.
Το πρόβλημα, τότε, δεν οφείλεται στο «πείσμα» ή στην «τεμπελιά» του παιδιού, αλλά είναι θέμα ανατομίας. Τότε, το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι γονείς είναι υπομονή, μέχρι να μεγαλώσει λίγο το παιδί τους. «Έχω δει γονείς να δοκιμάζουν διάφορα κόλπα, όπως να μη δίνουν στο παιδί τους υγρά τη νύχτα ή να το ξυπνούν κάθε τρεις ώρες να πάει τουαλέτα, αλλά όλη αυτή η ταλαιπωρία δεν έχει αποτέλεσμα», σχολιάζει η γιατρός.
Η πρωτογενής νυχτερινή ενούρηση είναι φυσιολογικό να κρατήσει ακόμα και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου. «Συνήθως δεν ανησυχούμε παρά μόνο αν το πρόβλημα συνεχιστεί μετά τα 8, 9, ίσως ακόμα και τα 10 χρόνια ενός παιδιού», εξηγεί η Burgert.
Τι συμβαίνει όμως με τη δευτερογενή νυχτερινή ενούρηση, η οποία μπορεί να εμφανίζεται σε παιδιά που έχουν περάσει μεγάλες στεγνές νυχτερινές περιόδους και τα οποία αρχίζουν να βρέχουν ξανά το κρεβάτι τους;
«Τότε, πρέπει να το ερευνήσουμε λίγο περισσότερο. Το φαινόμενο μπορεί να συνδέεται είτε με αναπτυξιακά είτε με σωματικά προβλήματα. Ίσως ένα παιδί έχει ουρολοίμωξη, διαβήτη ή εκδηλώνει έμμεσα κάποια αναπτυξιακή καθυστέρηση. Αυτές είναι μερικές από τις αιτίες του προβλήματος όταν βλέπουμε ένα παιδί που ξαφνικά, στα 5, 6 ή 7 χρόνια του, αρχίζει να βρέχει ξανά το κρεβάτι του», διευκρινίζει η παραπάνω ειδικός.
Ή ίσως απλά, επειδή το παιδί αρχίζει να πηγαίνει σχολείο και μέχρι το τέλος της ημέρας είναι εξαντλημένο, να πέφτει σε βαθύ REM ύπνο για πολλές ώρες, στη διάρκεια των οποίων δεν συνειδητοποιεί ότι «βρέχει» το κρεβάτι του. Τότε, το πρόβλημα εξαφανίζεται λίγο καιρό αργότερα, μόλις δηλαδή το σώμα του προσαρμοστεί στη ρουτίνα του σχολείου.
Σε κάθε περίπτωση, προσπαθήστε να μην πανικοβληθείτε, γιατί μεταδίδετε το στρες σας και στο παιδί, επιδεινώνοντας το πρόβλημα νυχτερινής ενούρησης.
«Το στρες παίζει τεράστιο ρόλο. Είναι ένας από τους λόγους που πολλά παιδιά αρχίζουν να βρέχουν ξανά το κρεβάτι τους. Το ξεκίνημα του σχολείου αποτελεί μια βασική πηγή στρες. Το ίδιο και οποιαδήποτε άλλη αλλαγή», καταλήγει η γιατρός.