Τι κρύβει η υπογονιμότητα για την υγεία σας;
Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc,FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής
Τα προβλήματα γονιμότητας σήμερα οφείλονται κατά 30% στον άνδρα, 30% στη γυναίκα και το υπόλοιπο και στους δύο συντρόφους. Περίπου ένας στους δέκα άνδρεςεμφανίζει προβλήματα σπέρματος και το διαπιστώνει όταν το ζευγάρι ξεκινά τη διερεύνηση των αιτίων της υπογονιμότητας.
[babyPostAd]Στην κλινική υπογονιμότητας, η έμφαση είναι στο να εξευρεθεί η κατάλληλη τεχνική με την οποία θα αποκτήσουν παιδί. Στην περίπτωση ανδρικού παράγοντα, αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε με τη σπερματέγχυση είτε με την εξωσωματική γονιμοποίηση.Η διερεύνηση των αιτίων της ανδρικής υπογονιμότητας μπορεί τελικά να σώσει τους υπογόνιμους άνδρες από μελλοντικά σοβαρότατα προβλήματα υγείας, τα οποία δεν θα είχαν εντοπίσει και αντιμετωπίσει εγκαίρως.
Μία νέα μελέτη από τη Σουηδία των καθηγητών Aleksander Giwercman και Yvonne Lundberg Giwercman έδειξε ότι η ανδρική υπογονιμότητα μπορεί να “κρύβει” σημαντικά προβλήματα υγείας του άνδρα. Γι’αυτό τον λόγο η επίσκεψη σε μία κλινική υπογονιμότητας δεν πρέπει να περιορίζεται στην επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος και στην απόκτηση ενός υγιούς παιδιού, αλλά να αποτελεί την ευκαιρία να διερευνηθούν αυτά τα πιθανά προβλήματα υγείας και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα.
Σύμφωνα με τους Σουηδούς καθηγητές, οι άνδρες με προβλήματα σπέρματος έχουν αυξημένη πιθανότητα καρκίνου του όρχεως. Ο καρκίνος του όρχεως είναι ο συχνότερος καρκίνος ανδρών νεαρής ηλικίας και είναι εύκολο να διαγνωστεί με ένα απλό υπερηχογράφημα. Εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα, το 95% όλων των περιπτώσεων μπορεί να θεραπευτεί.
Άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας στους υπογόνιμους άνδρες μπορεί να είναι το μεταβολικό σύνδρομο (υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλό ζάχαρο και παχυσαρκία), σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και οστεοπόρωση. Αυτές οι παθήσεις είναι εύκολο να προληφθούν, αλλά εάν δεν δοθεί η δέουσα προσοχή μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο.
Ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Λούντ στο Μάλμο της Σουηδίας μαζί με άλλες ερευνητικές ομάδες, έκαναν μία σειρά από μελέτες, οι οποίες εστιάζουν στη σχέση των ανδρικών προβλημάτων γονιμότητας και τον κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρών παθήσεων.
“Παρότι δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τα αίτια, ένας πολύ σοβαρός υποψήφιος παράγων είναι η έλλειψη τεστοστερόνης. Στις έρευνές μας βρήκαμε ότι 30% όλων των ανδρών με κακή ποιότητα σπέρματος έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Οι άνδρες που έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα διαβήτη και οστεοπόρωσης“, αναφέρουν οι καθηγητές.
Σε μία άλλη μελέτη ερευνήσαμε 4,000 άνδρες κάτω των 50 ετών, στους οποίους είχαν καταγραφεί τα επίπεδα της τεστοστερόνης τους 25 χρόνια νωρίτερα. Βρέθηκε ότι οι άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης είχαν διπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με αυτούς που είχαν φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης.
“Μπορούμε να εντοπίσουμε τους άνδρες υψηλού κινδύνου και να τους συμβουλεύσουμε να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, όπως να χάσουν βάρος ή να σταματήσουν το κάπνισμα. Αυτές οι απλές ενέργιες ελαττώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών παθήσεων και οστεοπόρωσης” αναφέρουν οι Σουηδοί καθηγητές.
Πολλοί από τους άνδρες που συμβουλεύονται τον γιατρό τους για προβλήματα γονιμότητας, ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για παθήσεις που εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα αργότερα στη ζωή τους και πιθανότατα ήρθε η ώρα να αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισής των ανδρών αυτών.
Με τις γνώσεις μας μπορούμε ως γιατροί όχι μόνο να βοηθήσουμε τους άνδρες αυτούς να γίνουν πατέρες, αλλά και να τους προστατεύσουμε από πιθανή εκδήλωση σοβαρών παθήσεων στο μέλλον. Αυτή η παρέμβαση απαιτεί απλές ιατρικές εξετάσεις, έχει πολύ μικρό κόστος και μπορεί να σώσει ζωές.