Από αστείο ως τερατώδες είναι να ακούς ότι οι άνθρωποι με σοβαρή απώλεια μνήμης, συνοδευόμενη από διαταραχές προσωπικότητας και ψυχολογικά προβλήματα, που πρέπει να φροντίζονται και να φυλάσσονται 24 ώρες το 24ωρο, δεν αναγνωρίζονται ως ανάπηροι και δεν λαμβάνουν αναπηρικό βοήθημα! Ο λόγος είναι για τους ασθενείς με προχωρημένη άνοια ή Νόσο Αλτσχάϊμερ.
Κανείς υπουργός Εργασίας δεν φρόντισε ποτέ γι’ αυτούς ώστε να λάβουν ένα μικρό έστω επίδομα. Κανείς υπουργός Υγείας δεν το σκέφτηκε να το εισηγηθεί ή να δημιουργήσει δομές για την φροντίδα τους “λύνοντας” τα χέρια των συγγενών που ανεβαίνουν Γολγοθά όταν δεν υπάρχει οικονομική άνεση για την πρόσληψη μόνιμου νοσηλευτή και φροντιστή.
Όπως είπε χθες απαντώντας σε ερώτηση του iatropedia ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος, το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας όπου η κ. Φωτίου ετοιμάζει αναμόρφωση της διαδικασίας πιστοποίησης γενικά των αναπηριών και μέσα σε αυτό το πλαίσιο σκέπτονται να εισαγάγουν και τη Νόσο Αλτσχάϊμερ.
Όχι ότι είναι σίγουρο ότι θα το δούμε αυτό, αλλά και μόνο που το συζητούν βρισκόμαστε σε καλύτερο δρόμο!
Εξάλλου, όπως πληροφορηθήκαμε, ιδρύονται νέες δομές στήριξης και φροντίδας ατόμων με άνοια σε ολόκληρη τη χώρα, όπως ανακοίνωσαν από την Eταιρεία Alzheimer Αθηνών. Στην σχετική εκδήλωση συμμετείχε με ομιλία του και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας ο οποίος ανακοίνωσε τις ενέργειες του υπουργείου αναφορικά με τη διαχείριση της νόσου στη χώρα μας, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια – Νόσο Αλτσχάιμερ. Ειδικότερα, ο κ. Γιαννόπουλος ανακοίνωσε την ίδρυση 8 Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με άνοια σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, 6 Ιατρείων Μνήμης σε Γενικά Νοσοκομεία της χώρας, 5 Μονάδες Φροντίδας για Ασθενείς Τελικού Σταδίου (hospices), καθώς και την υλοποίηση 10 Προγραμμάτων Διασύνδεσης με τους ΟΤΑ.
Ο κ. Νίκος Σκαρμέας, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης HELIAD (Hellenic Longitudinal Investigation of Aging and Diet), για την εκτίμηση του επιπολασμού (συχνότητας) της άνοιας στον ελληνικό πληθυσμό.
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλης κλίμακας επιδημιολογική μελέτη για την άνοια στη χώρα μας, γεγονός που καθιστά τα αποτελέσματα αυτά πολύ σημαντικά για το σχεδιασμό δράσεων διαχείρισης της νόσου σε εθνικό επίπεδο. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, η συχνότητα της άνοιας στην Ελλάδα εμφανίζεται χαμηλότερη κατά 4,6% σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η συχνότητα της ήπιας νοητικής διαταραχής 11,8% χαμηλότερη. Παράλληλα, από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής συσχετίζεται με καλύτερες νοητικές επιδόσεις και χαμηλότερα ποσοστά άνοιας στα άτομα τρίτης ηλικίας στην Ελλάδα.
O κ. Σκαρμέας παρουσίασε επίσης τις νεότερες εξελίξεις ως προς την πρόληψη της άνοιας.
Σύμφωνα με τη φινλανδική μελέτη FINGER (Finnish Geriatric Intervention Study to Prevent Cognitive Impairment and Disability), η σωματική άσκηση, η σωστή διατροφή, η νοητική ενδυνάμωση και ο έλεγχος των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου (υπέρταση, διαβήτης, αυξημένη χοληστερίνη, κάπνισμα, παχυσαρκία) διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στην πρόληψη της νόσου.
«Ο αριθμός των ατόμων με άνοια στη χώρα μας αναμένεται να αυξηθεί, κυρίως λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής του ελληνικού πληθυσμού και ανάλογα θα αυξηθεί η επιβάρυνση της νόσου σε ατομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Για αυτόν το λόγο, η διεύρυνσή των γνώσεών μας για την πρόληψη της άνοιας είναι εξαιρετικά σημαντική και μελέτες όπως αυτή αποτελούν ορόσημα στην προσπάθειά μας για τη βέλτιστη δυνατή διαχείριση της νόσου» δήλωσε ο κ. Σκαρμέας.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων από την ίδρυση της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, η επίτιμη πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την άνοια, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Παρασκευή Σακκά, παρουσίασε το έργο και τη νέα εταιρική ταυτότητα της Εταιρείας.
«Το 2017 είναι διπλή επέτειος για εμάς. Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών συμπληρώνει 15 χρόνια στο πλευρό των ατόμων με άνοια και των οικογενειών τους, ενώ φέτος συμπληρώνονται επίσης 10 χρόνια από τη λειτουργία του πρώτου Κέντρου Ημέρας για άτομα με άνοια στην Αθήνα. Όλα αυτά τα χρόνια, βοηθήσαμε χιλιάδες ανθρώπους και τις οικογένειές τους να λάβουν τη φροντίδα, την ψυχολογική υποστήριξη, την ενημέρωση και την εκπαίδευση που χρειάζονταν. Το 2017 ξεκινά επίσης η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, του πιο ισχυρού εργαλείου για την αντιμετώπιση της νόσου και της κάλυψης των αναγκών των ασθενών σε εθνικό επίπεδο – στην εκπόνηση του οποίου είχαμε την τιμή να συμμετάσχουμε. Σήμερα είμαστε εδώ ανανεωμένοι, με νέα δυναμική για να συνεχίσουμε το έργο μας ακόμη πιο αποτελεσματικά στα επόμενα χρόνια» ανέφερε κατά την ομιλία της η κ. Σακκά.
Αναφερόμενη στις πολύπλευρες επιπτώσεις της νόσου στην καθημερινότητα των φροντιστών ανοϊκών ασθενών, η κ. Σακκά παρουσίασε τα αποτελέσματα σχετικής πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποίησε η Εταιρεία Alzheimer Aθηνών με σκοπό τη διερεύνηση των αναγκών των φροντιστών ατόμων με άνοια. Όπως διαπιστώθηκε, οι Έλληνες φροντιστές ανοϊκών ασθενών είναι σε ποσοστό 75% γυναίκες, σε ποσοστό 56% μέσης ηλικίας και φροντίζουν τον ασθενή κατά μέσο όρο 40 ώρες την εβδομάδα. Η υποβάθμιση της ψυχικής υγείας των φροντιστών αναδεικνύεται ως η σημαντικότερη πτυχή του αποκαλούμενου «φορτίου των φροντιστών», ενώ η σωστή εκπαίδευση των φροντιστών σε θέματα πρακτικής καθημερινής φροντίδας του ασθενούς αναδεικνύεται ως η κυριότερη ανάγκη τους.
O δημοσιογράφος Δημήτρης Τάκης μίλησε για την προσωπική του εμπειρία ως φροντιστής ατόμου με νόσο Αλτσχάιμερ και για τη στήριξη που έχει λάβει από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών.
Σημειώνεται τέλος, ότι στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών θα πραγματοποιήσει στις 24 Σεπτεμβρίου 2017 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εκδήλωση με θέμα «Αφιέρωμα στη μνήμη, την ενημέρωση και την πρόληψη».