Είναι ασφαλές να παίρνω ασπιρίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, όχι. Οι γυναίκες που παίρνουν ήδη μια συνταγογραφούμενη δόση ασπιρίνης για μια συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσουν να τη λαμβάνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Και ορισμένες γυναίκες συμβουλεύονται από τους γιατρούς τους να λαμβάνουν ασπιρίνη παιδική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων επιπλοκών. Αλλά μην παίρνετε ΠΟΤΕ ασπιρίνη χωρίς να συμβουλευτείτε το γιατρό σας!
Ενώ είναι εξαιρετικά απίθανο η λήψη μιας ή δύο δόσεων ασπιρίνης να έχει βλαβερές συνέπειες, το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τόσο σε εσάς όσο και στο μωρό σας εάν το παίρνετε τακτικά ενώ είστε έγκυος. Έτσι, εκτός εάν έχει συνταγογραφηθεί, είναι καλύτερο να αποφεύγετε εντελώς την ασπιρίνη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Δείτε το γιατί: Μερικές μελέτες δείχνουν ότι η λήψη ασπιρίνης κατά τη διάρκεια της σύλληψης και την πρώιμη εγκυμοσύνη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αποβολής. Και μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι η λήψη ασπιρίνης σε δόσεις ενηλίκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού και μπορεί ελαφρώς να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής του πλακούντα.
Τέλος, η λήψη πλήρους δόσης ασπιρίνης αργότερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενδέχεται να καθυστερήσει την γέννα και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών και πνευμονικών προβλημάτων στο νεογέννητο, αλλά και αιμορραγικές επιπλοκές για εσάς και το μωρό σας.
Πότε μπορεί ο φροντιστής σας να σας συνταγογραφήσει ασπιρίνη; Μερικοί ειδικοί συνιστούν ότι οι έγκυες γυναίκες με πάθηση που ονομάζεται αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο μπορούν να λαμβάνουν χαμηλή δόση ασπιρίνης.
Και μερικές έρευνες δείχνουν ότι ορισμένες γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο προεκλαμψίας μπορούν να επωφεληθούν από τη θεραπεία με μικρή δόση ασπιρίνης, αν και δεν συμφωνούν όλοι!
Αλλά αν δεν συνταγογραφηθεί, είναι καλύτερα να αποφεύγετε την ασπιρίνη καθώς και άλλα ΜΣΑΦ (Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα), όπως ιβουπροφαίνη , νατριούχος ναπροξένη και κετοπροφαίνη .
Ελέγξτε τις ετικέτες όλων των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων για να βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχουν ασπιρίνη ή άλλα ΜΣΑΦ. Καλύτερα, συμβουλευτείτε τον φροντιστή ή τον φαρμακοποιό σας. Μπορεί να είναι δύσκολο να το καταλάβετε μόνη σας επειδή ορισμένα προϊόντα παραθέτουν τα συστατικά τους με διαφορετικά ονόματα. Η ασπιρίνη ονομάζεται άλλες φορές σαλικυλικό και άλλες ακετυλοσαλικυλικό οξύ, για παράδειγμα.