Prolepsis
Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, μιλάει στην HuffPost Greece για το έργο του Prolepsis, τη διατροφή στα ελληνικά σχολεία και τα κρούσματα υποσιτισμού που έχουν αντιμετωπίσει από την έναρξη του προγράμματος, το 2012.
Πώς προέκυψε η ανάγκη της δημιουργίας του Προγράμματος Διατροφής;
Από το 2008 και μετά όλο και περισσότερα άρθρα και δημοσιεύματα αναφέρονταν στην οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της. Περιστατικά λιποθυμιών παιδιών στα σχολεία λόγω πείνας και υποσιτισμού διακοσμούσαν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και αποτελούσαν κύρια θέματα σε εκπομπές και ειδήσεις. Τα τραγικά αυτά περιστατικά ευαισθητοποίησαν το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο προσέγγισε το Ινστιτούτο Prolepsis και πρότεινε την υλοποίηση του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Επιπλέον, τα υψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα έκαναν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη ύπαρξης ενός τέτοιου προγράμματος. Το Πρόγραμμα με κύρια δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τη συμβολή άλλων δωρητών παρέχει για 4η συνεχή χρόνια σε όλους τους μαθητές των δημοσίων σχολείων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα ένα καθημερινό μικρογεύμα, στοχεύοντας έτσι στη μείωση της επισιτιστικής ανασφάλειας και στην αλλαγή των διατροφικών συνήθειών τους. Το «υγιεινό» γίνεται καθημερινή συνήθεια πλέον στους μαθητές, την οποία μεταφέρουν και στις οικογένειές τους.
Τι κάνετε ακριβώς; Πώς λειτουργεί το Πρόγραμμα;
Παρέχουμε καθημερινά σε μαθητές δημοσίων σχολείων που βρίσκονται σε κοινωνικοοικονομικά ευπαθείς περιοχές ένα υγιεινό μικρογεύμα. Για παράδειγμα, ένα γεύμα μπορεί να είναι σάντουιτς με κοτόπουλο ή τυρί και λαχανικά, φρέσκο φρούτο εποχής και λευκό γάλα ή γιαούρτι με μέλι 3 φορές την εβδομάδα. Τα γεύματα αυτά παρασκευάζονται από επιλεγμένους προμηθευτές, οι οποίοι διαθέτουν τα απαιτούμενα συστήματα υγιεινής και ακολουθούν συγκεκριμένες αυστηρές προδιαγραφές, τόσο κατά την παραγωγή όσο και κατά τη μεταφορά των γευμάτων στα σχολεία. Επιπλέον, τα γεύματα του Προγράμματος παρασκευάζονται αποκλειστικά με ελαιόλαδο και αλεύρι ολικής αλέσεως, δεν έχουν συντηρητικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πάντοτε χαμηλών λιπαρών.
Τι επιφυλάσσει το μέλλον για το Πρόγραμμα Διατροφής; Τι στόχους έχετε βάλει;
Βραχυπρόθεσμος στόχος μας είναι η ένταξη περισσότερων σχολείων στο Πρόγραμμα. Ευελπιστούμε ότι η περαιτέρω γνωστοποίηση του Προγράμματος και των αποτελεσμάτων του θα ευαισθητοποιήσει το κοινό και θα συμβάλλει στην εξεύρεση περισσότερων οικονομικών πόρων. Μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να επεκταθούμε και να καλύψουμε όλα τα σχολεία πανελλαδικά αλλά και να υπάρξει αλλαγή στο πρόγραμμα μαθημάτων στα σχολεία και τα παιδιά να λαμβάνουν κανονικό γεύμα την ώρα που βρίσκονται στον σχολικό χώρο σύμφωνα με τα πρότυπα του εξωτερικού.
Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2013-2014 το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ έχει πετύχει:
- Ο μέσος δείκτης επισιτιστικής ανασφάλειας μειώθηκε κατά 10,7%
- Το 22,8% των οικογενειών που αντιμετώπιζαν επισιτιστική ανασφάλεια κατά την έναρξη δεν αντιμετώπιζαν στη λήξη του σχολικού έτους.
- Το 30,7% των οικογενειών που αντιμετώπιζαν επισιτιστική ανασφάλεια με ύπαρξη πείνας κατά την έναρξη δεν αντιμετώπιζαν στη λήξη του σχολικού έτους.
- 14,0% των μαθητών που ήταν παχύσαρκοι στην έναρξη, είχαν φυσιολογικό βάρος στη λήξη
- 30,8% των μαθητών που ήταν υπέρβαροι στην έναρξη, είχαν φυσιολογικό βάρος στη λήξη
- 46,5% των μαθητών που ήταν ελλιποβαρείς στην έναρξη, είχαν φυσιολογικό βάρος στη λήξη
- 31,1% των μαθητών που δεν είχαν φυσιολογικό βάρος στην έναρξη έχουν φυσιολογικό βάρος στη λήξη
Για περισσότερα παρακάτω στον ενεργό σύνδεσμο:
Πηγή: huffingtonpost.gr