Είναι επικίνδυνο να ξυπνήσω το παιδί μου την ώρα που υπνοβατεί;

Είναι επικίνδυνο να ξυπνήσω το παιδί μου την ώρα που υπνοβατεί;

υπνοβατεί

Όχι, δεν είναι επικίνδυνο, αλλά σίγουρα δεν θα είναι διασκεδαστικό. Η υπνοβασία συνήθως εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου, επομένως το παιδί σας δεν θα είναι μόνο δύσκολο να ξυπνήσει, αλλά πιθανότατα θα είναι αρκετά αποπροσανατολισμένο αν καταφέρετε να το ξυπνήσετε. Συνήθως είναι πολύ πιο εύκολο το να οδηγείτε απαλά το μικρό σας πίσω στο κρεβάτι.

[babyPostAd]

Δεν είναι ασυνήθιστο για τα παιδιά να υπνοβατούν – αν και η υπνοβασία τείνει να μειωθεί καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν. Πηγές λένε ότι το 15% των παιδιών ηλικίας 3 – 6 υπνοβατούν , ενώ μόνο το 6% των παιδιών σχολικής ηλικίας περπατούν ενώ κοιμούνται.

Επειδή οι περισσότεροι υπνοβάτες φεύγουν από τα κρεβάτια τους μόλις 1-2 ώρες αφού τους πάρει ο ύπνος, ανακαλύπτονται συχνά από τους γονείς οι οποίοι είναι ακόμη ξύπνιοι.

Εάν το παιδί σας είναι υπνοβατεί, πάρτε τις απαραίτητες προφυλάξεις για την περίπτωση που δεν είστε όντως ξύπνιοι όταν ξεκινήσει:

  • Βεβαιωθείτε ότι τα εμπόδια (για παράδειγμα τα παιχνίδια στο πάτωμα) δεν βρίσκονται στο πάτωμα, έτσι ώστε το παιδί σας να μην πέσει πάνω τους τη νύχτα.
  • Τοποθετήστε μια πόρτα ασφαλείας στην κορυφή των σκαλοπατιών.
  • Κλειδώστε τα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες, ώστε να μην μπορούν να τα ανοίξουν.
  • Σκεφθείτε να βάλετε ένα κουδούνι στην πόρτα του παιδιού σας για να σας ειδοποιεί κάθε φορά που το παιδί προσπαθεί να φύγει από το δωμάτιό του.
  • Μην επιτρέπετε στο παιδί να κοιμάται σε μια κουκέτα.

Τα παιδιά συνηθίζουν να υπνοβατούν ταν είναι υπερβολικά κουρασμένα, με πυρετό ή αγχωμένα. Η γεμάτη ουροδόχος κύστη μπορεί επίσης να κάνει το παιδί σας πιο πιθανό να υπνοβατεί – γι’ αυτό περιορίστε το νερό που πίνει το βράδυ και βεβαιωθείτε ότι πηγαίνει στο μπάνιο πριν από το κρεβάτι. Ακολουθήστε μια υγιή ρουτίνα για το βραδινό ύπνο, ακολουθώντας ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου.

Η υπνοβασία συμβαίνει επίσης συχνότερα σε παιδιά με αποφρακτική άπνοια ύπνου, οπότε αν το παιδί σας είναι συχνός υπνοβάτης, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό του για να αποκλείσει αυτό το πρόβλημα. Επίσης, μιλήστε με τον γιατρό εάν το παιδί σας τραυματιστεί ενώ υπνοβατεί ή φαίνεται ιδιαίτερα ανήσυχο και αγχωμένο.

Διαφορετικά, απλά να είστε υπομονετικοί – τα περισσότερα παιδιά τελικά ξεπερνούν την νυχτερινή τους συνήθεια.

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή