Τι να κάνετε όταν το παιδί σας έχει πυρετό!‏

child-fever-660

Οι εμπύρετες ιώσεις είναι… στην εποχή τους! Βοηθήστε το παιδί σας να νιώσει καλύτερα ακολουθώντας αυτά τα 7 βήματα.

Τα παιδιά αντιμετωπίζουν συχνά ιώσεις, κατά τη διάρκεια το χειμώνα. Και ανεβάζουν πυρετό. Και νιώθουν άσχημα και θυμώνουν που πρέπει να μείνουν στο κρεβάτι. Και τότε αναζητούν από τη μαμά τους τη λύση που θα τα κάνει να νιώσουν καλύτερα και να περάσουν όσο πιο ευχάριστα γίνεται τις ώρες και τις μέρες μέχρι να γίνουν καλά. Να, μερικές ιδέες που θα το βοηθήσουν να αναρρώσει γρήγορα:

Μην προσπαθείτε να ρίξετε στον πυρετό

Ο πυρετός δεν είναι ασθένεια από μόνος του. Είναι η αντίδραση του οργανισμού όταν προσπαθεί να αντιμετωπίσει την «εισβολή» κάποιου ιού ή μικροβίου. Στόχος σας δεν είναι να δείτε το θερμόμετρο να πέφτει αλλά να βλέπετε το παιδί σας να νιώθει καλά. Εάν είναι ευδιάθετο, τρώει και θέλει να παίζει, τότε μην ασχολείστε με τον πυρετό –εκτός εάν διαρκέσει πάνω από τρεις ήμερες ή εάν το παιδί είναι ηλικίας κάτω των τριών μηνών, οπότε θα πρέπει να επισκεφθείτε τον παιδίατρο.

Παίξτε με το φαγητό του

Τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν ιδιαίτερη όρεξη για φαγητό όταν έχουν πυρετό. Για να βεβαιωθείτε ότι παίρνει τα θρεπτικά συστατικά που του είναι απαραίτητα, προσπαθήστε να του φτιάξετε ένα φαγητό που ταιριάζει στις γεύσεις του ή που ξυπνάει την παιχνιδιάρικη διάθεση μέσα του. Για παράδειγμα, δοκιμάστε να σερβίρετε πολύχρωμα λαχανικά σχεδιάζοντας μια χαρούμενη εικόνα στο πιάτο του. Αλλά μην επιμένετε να φάει μεγάλη ποσότητα. Μην ανησυχείτε… η όρεξή του θα επανέλθει όταν νιώσει καλύτερα.

Πείτε του ιστορίες

Φροντίστε να περνάει όσο πιο διασκεδαστικά γίνεται –ακόμα κι αν δεν μπορεί να τρέξει ή να κάνει παρέα με άλλα παιδιά. Διηγηθείτε του ιστορίες, διαβάστε παραμύθια, δείτε παιδικές ταινίες στο DVD, παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια. Προσπαθήστε το παιδί να νιώσει ότι ακόμα κι αν πρέπει να μείνει στο κρεβάτι μια δυο μέρες, η καθημερινότητά του εξακολουθεί να κυλάει σε κανονικούς ρυθμούς.  

Πάρτε το πολλές αγκαλιές

Η μητρική αγκαλιά δρα «φαρμακευτικά» όχι μόνο για τα βρέφη αλλά και για τα μεγαλύτερα παιδιά. Κρατήστε το στην αγκαλιά σας, δώστε του φιλιά, τραγουδήστε του πείτε του στοργικά λόγια… Έχει ανάγκη να νιώθει ότι είστε εκεί για να το φροντίσετε. Η αγκαλιά σας μπορεί να μην κάνει τον πυρετό να πέσει, θα βοηθήσει όμως το παιδί να αισθανθεί πιο όμορφα, την ώρα που οργανισμός του «πολεμάει» τον ιό ή το μικρόβιο.

Ντύστε το ελαφρά

Αντίθετα από ό,τι πιστεύουν πολλοί, ένα παιδί που έχει πυρετό δεν είναι ανάγκη να μένει ξαπλωμένο κάτω από πολλές κουβέρτες. Κάθε άλλο… Τα χοντρά σκεπάσματα και τα πολλά ρούχα το κάνουν να νιώθει πιο δυσάρεστα. Ντύστε το και σκεπάστε το ελαφρά και φροντίστε η θερμοκρασία στο δωμάτιό του να μην είναι ούτε πολύ υψηλή ούτε πολύ χαμηλή.  

Δώστε του αντιπυρετικό

Εάν το παιδί έχει θερμοκρασία πάνω από 38 – 38,5 βαθμούς Κελσίου ή έχει κι άλλα συμπτώματα, όπως πονόλαιμο ή πόνο στο αυτί, ένα παυσίπονο παρακεταμόλης θα το βοηθήσει να νιώσει καλύτερα. Δώστε του τη σωστή δόση –με βάση τα κιλά του παιδιού και όχι την ηλικία του, όχι συχνότερα από κάθε έξι ώρες. Σε περίπτωση που παίρνει κι άλλα φάρμακα, ρωτήστε το γιατρό του εάν θα πρέπει να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη χρονική απόσταση ανάμεσα σ’ αυτά και το παυσίπονο.

Αφήστε το να κοιμηθεί

Μην το ξυπνάτε για να του βάλετε θερμόμετρο ή για να του δώσετε αντιπυρετικό. Εάν το παιδί μπορεί να κοιμηθεί παρά τη δυσφορία που αισθάνεται, αφήστε το. Ο ύπνος είναι απαραίτητος στη διαδικασία της ανάρρωσης.

mammamia.gr