Εγκυμοσύνη και Ιατρικές εξετάσεις
Ο προγεννητικός έλεγχος ότι είναι οι εξετάσεις που πρέπει να προηγηθούν μιας εγκυμοσύνης ή, στην περίπτωση που ένα μωρό έρθει χωρίς να το έχετε προγραμματίσει, οι εξετάσεις που πρέπει να γίνουν αμέσως μόλις διαπιστωθεί η εγκυμοσύνη. Αν πρόκειται για τη δεύτερη εγκυμοσύνη, τότε κάποιες από τις εξετάσεις δεν θα χρειαστεί να τις επαναλάβετε. Ανάλογα με την κάθε γυναίκα, την κάθε εγκυμοσύνη, ή ακόμα και τον κάθε γιατρό θα υπάρξουν αρκετές και διαφορετικές εξετάσεις. Η γενική εξέταση αίματος, ούρων και κολπικού υγρού είναι συνήθως αρκετά για να εξαχθούν τα πιο σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της εγκυμοσύνης.
Βασική εξέταση είναι η διαπίστωση της ομάδας αίματος και ο παράγων Rhesus, πολύ σημαντικός όταν συνδυάζεται με εκείνο του συζύγου.
Η Γενική εξέταση αίματος και ούρων και το σάκχαρο είναι από τις βασικές εξετάσεις που θα επαναλαμβάνονται κάθε 1 με 1,5 μήνα.
[babyPostAd]Άλλες εξετάσεις που πρέπει απαραίτητα να γίνουν πριν την εγκυμοσύνη (πέρα από εκείνες φυσικά που θα συστήσει ο γιατρός μας) είναι οι εξής:Μεσογειακή αναιμία: κληρονομική αιμοσφαιρινοπάθεια, συχνή στην γεωγραφική περιοχή που ζούμε που προκαλεί αιμόλυση και συνεπαγόμενη αναιμία. Ο έλεγχος της γίνεται με μια απλή ανάλυση αίματος. Είναι υποχρεωτική για το ζευγάρι που έχει αποφασίσει να αποκτήσει παιδί. Αν μόνο ο ένας από τους δύο μελλοντικούς γονείς έχει το στίγμα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για το μωρό που θα γεννηθεί. Αν η μέλλουσα μητέρα φέρει το στίγμα, τότε ότι ο αιματοκρίτης της θα είναι χαμηλός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα έχει μια ελαφριά ή λιγότερο ελαφριά αναιμία, την οποία θα ρυθμίσει ο γιατρός. Στην περίπτωση που και οι δύο μελλοντικοί γονείς έχουν το στίγμα, τότε θα πρέπει να γίνει στο μαιευτήριο αμνιοκέντηση. Αυτό είναι απαραίτητο, διότι υπάρχει μία στις τέσσερις πιθανότητες το βρέφος να γεννηθεί με μεσογειακή αναιμία -και όχι μόνο να φέρει το στίγμα. Η κατάσταση αυτή είναι πολύ σοβαρή και γι’ αυτό συνιστάται διακοπή της εγκυμοσύνης. Δεν αποκλείεται όμως (πιθανότητες 75%) το παιδάκι να γεννηθεί μόνο με στίγμα ή να είναι απόλυτα υγιές.
Ερυθρά: Η Ερυθρά είναι μια από τις πιο σημαντικές αιτίες τερατογένεσης. Αν η μέλλουσα μητέρα έχει εμβολιασθεί όταν ήταν παιδάκι ή έχει νοσήσει με Ερυθρά, τότε δεν υπάρχει πιθανότητα πρόκλησης οποιουδήποτε προβλήματος στο έμβρυο. Αν δεν θυμάται, δεν υπάρχουν αρχεία εμβολιασμού ή δεν είναι σίγουρα αν έχει περάσει την ασθένεια ή όχι, καλύτερα να κάνει έλεγχο αντισωμάτων πριν μείνει έγκυος (με ανάλυση αίματος στο χημείο). Αν δεν έχει αντισώματα, τότε πρέπει να εμβολιασθεί. Προσοχή όμως! Δεν επιτρέπεται να μείνει έγκυος η μέλλουσα μητέρα για τρεις μήνες μετά τον εμβολιασμό (συνίσταται η λήψη αντισυλληπτικού).
Έρπης, Κυτταρομεγαλοϊός, Τοξόπλασμα: Τρεις άλλοι σημαντικοί λοιμωξιακοί παράγοντες που δυνητικά μπορεί να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα στην εγκυμοσύνη ή / και το έμβρυο. Οι τακτικές επισκέψεις στον γυναικολόγο, η εργαστηριακές εξετάσεις και η λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες πρόκλησης προβλημάτων από αυτούς τους παράγοντες.
AIDS: Η «μάστιγα του αιώνα», το σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο για την μητέρα όσο και για το παιδάκι. Λαμβανομένου υπόψη του ότι επαρκής και ικανοποιητική πρόληψη (εμβόλιο) δεν υπάρχει ακόμα, είναι τεράστιας σημασίας η προσωπική ευθύνη και μέριμνα, ούτως ώστε να αποκλείσουμε μέσα στο μέτρο των δυνατοτήτων μας την πιθανότητα μόλυνσης μας από τον ιό.
Άλλες, χρήσιμες συμβουλές: Ενημερώστε τον γιατρό σας αν εσείς, ο σύζυγος σας, ή τυχόν συγγενής κάποιου από τους δύο πάσχει από κληρονομική ασθένεια. Ενημερωθείτε για τους κινδύνους και τα ρίσκα που εμπεριέχει η δεδομένη κατάσταση.
Εμβολιαστείτε και συμπληρώστε το υποχρεωτικό σχήμα εμβολιασμών αν έχετε τυχόν ελλείψεις. Μην ξεχνάτε, ότι αν νοσήσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θέτετε σε μεγάλο κίνδυνο το έμβρυο. Επίσης, αν πρόκειται να ταξιδέψετε σε χώρα εκτός Ευρώπης, ενημερωθείτε από την Πρεσβεία της συγκεκριμένης χώρας για τυχόν επιπρόσθετους εμβολιασμούς που θα πρέπει να λάβετε
Αποφεύγετε την έκθεση σε ακτίνες –Χ, ραδιενέργεια, ακόμα και υπερβολική ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Παίρνετε μόνο τα φάρμακα που θα σας συστήσει ο γιατρός σας, αυστηρά με τη δοσολογία που θα σας συστήσει, και μόνο για το χρονικό διάστημα που θα σας υποδείξει. Αποφεύγεται όχι μόνο το κάπνισμα και το αλκοόλ, αλλά και τις ερεθιστικές ουσίες (π.χ. καφεΐνη).
Αν έχετε απορίες ή δεν είστε σίγουρη για το κατά πόσο μια ουσία ή μια συγκεκριμένη συνήθεια σας είναι επιβλαβής ή όχι, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας
Από Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου
ΠΗΓΗ: child.org.cy