Η μάσηση μαστίχας Χίου κάνει καλό στα δόντια και τα ούλα
Ευεργετική επίδραση στη στοματική υγεία έχει η μάσηση μαστίχας Χίου λόγω της αντιμικροβιακής, αντιφλεγμονώδους και αντιτερηδονικής της δράσης. Αποτελέσματα μελετών έδειξαν ότι η μάσηση μαστίχας Χίου για 20 λεπτά μετά το γεύμα ενισχύει την επανασβεστίωση της αδαμαντίνης, πιθανώς μέσω της αύξησης της ροής του σάλιου.
Βρείτε μοναδικές προτάσεις & προσφορές για όλο το σπίτι – Χαλιά – Λευκά Είδη – Φωτιστικά – Έπιπλα
[babyPostAd]Επίσης μελέτες έχουν δείξει σημαντική συρρίκνωση του μικροβιακού φορτίου μετά από μάσηση μαστίχας Χίου για 45 λεπτά και σημαντική μείωση του δείκτη της μικροβιακής πλάκας στα άτομα που την μασούσαν 20 λεπτά μετά από κάθε γεύμα. Τα παραπάνω επισήμανε ο ειδικός ορθοδοντικός και πρόεδρος τους Οδοντιατρικού Συλλόγου Χίου, Ανδρέας Καραμούζος, σε ανακοίνωσή του στο 37ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη.«Η εξατομικευμένη χρήση των προϊόντων στοματικής υγιεινής με φυσική μαστίχα Χίου μπορεί να αποτελέσει επιπλέον μέσο της σύγχρονης προληπτικής οδοντιατρικής για την αντιμετώπιση του τερηδονικού κινδύνου και των νοσημάτων του περιοδοντίου. Ο χρόνος μάσησης οδοντότσιχλας με μαστίχα παίζει σημαντικό ρόλο για την εκδήλωση των ευεργετικών της ιδιοτήτων. Η διάρκεια μάσησης οδοντότσιχλας με μαστίχα και υποκατάστατα ζάχαρης πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 10 λεπτά μετά το γεύμα ή το μεσόγευμα» ανέφερε ο κ. Καραμούζος υπογραμμίζοντας ότι η μαστίχα Χίου, εκτός από την αντιτερηδονική και αντιμικροβιακή της δράση μειώνει/αναχαιτίζει τον σχηματισμό μικροβιακής πλάκας, έχει ευεργετική επίδραση στα ούλα και τους περιοδοντικούς ιστούς, συντελεί στην καταπραϋντική αντιμετώπιση της ξηροστομίας και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος.
Όπως εξήγησε ο κ. Καραμούζος, η μάσηση οδοντότσιχλας με φυσική μαστίχα Χίου αυξάνει το pH της οδοντικής μικροβιακής πλάκας προς το αλκαλικότερο. «Η χρήση της μαστίχας Χίου μετά από το γεύμα τουλάχιστον για 10 λεπτά συμβάλλει στην εξουδετέρωση των οξέων που παράγονται στη μικροβιακή πλάκα από τη ζύμωση των υδατανθράκων της τροφής λόγω της αυξημένης ρυθμιστικής ικανότητας που αποκτά το σάλιο διέγερσης. Επίσης η μάσηση μαστίχας Χίου προκαλεί στατιστικά σημαντική μείωση των τερηδονογόνων μικροβίων στο σάλιο (sterptococci mutans) σε σύγκριση με την οδοντότσιχλα placebo» ανέφερε, επικαλούμενος μελέτες ξένων επιστημόνων και πρόσθεσε ότι η χρήση της έδειξε βαθμιαία μείωση των βακτηριακών αποικιών στο σάλιο σε ποσοστό 62,1%.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ