Ολα όσα θέλετε να μάθετε για την αμνιοπαρακέντηση
Γράφει ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Θεοφάνης Κατερινάκης
Η αμνιοπαρακέντηση συνίσταται στη λήψη αμνιακού υγρού (το υγρό μέσα στο οποίο κολυμπά το βρέφος) για τη διάγνωση χρωμοσωμικών ανωμαλιών (όπως η τρισωμία 21). Είναι δυνατή σε όλα τα στάδια της κύησης, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει αρκετό υγρό για να γίνει. Στις περισσότερες περιπτώσεις, γίνεται μεταξύ 16ης και 18ης εβδομάδας της κύησης αλλά μπορεί να γίνει και σε κάθε εβδομάδα κύησης μετά τις 16.
Δηλώστε συμμετοχή για να κερδίσετε ένα ταξίδι στην Disneyland για ΟΛΗ την οικογένεια και πολλά φανταστικά δώρα
[babyPostAd]Ποιες οι ενδείξεις;
Μέχρι πρότινος η εξέταση προτεινόταν σε όλες τις εγκύους ηλικίας 35 ετών και άνω. Πλέον, για τη διενέργεια αμνιοπαρακέντησης, κριτήριο δεν είναι η ηλικία της εγκύου, αλλά ο συνδυασμένος κίνδυνος που προκύπτει και από τη μέτρηση του αυχένα του εμβρύου στο υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας και από τον έλεγχο δυο ορμονών στο αίμα της εγκύου. Οι κυήσεις μετά τα 40 αυξάνουν σημαντικά τους κινδύνους χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο έμβρυο και η αμνιοπαρακέντηση συνιστάται, στις περισσότερες περιπτώσεις. Η αμνιοπαρακέντηση λοιπόν, εκτελείται συνήθως κατά το 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, είναι η πιο γνωστή από τις επεμβατικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον προγεννητικό έλεγχο και σκοπό έχει τη μελέτη του γενετικού υλικού του εμβρύου.
Με ποιο τρόπο γίνεται η αμνιοπαρακέντηση;
Κατά τη διάρκεια της αμνιοπαρακέντησης η έγκυος θα πρέπει να είναι ήρεμη, έτσι ώστε τα κοιλιακά τοιχώματα να είναι χαλαρά.
Ακολούθως, ενώ είναι ξαπλωμένη, με τη βοήθεια του υπερήχου ο γιατρός εξετάζει τη θέση του εμβρύου, του πλακούντα και την κατανομή του αμνιακού υγρού μέσα στον αμνιακό σάκο (λίμνες αμνιακού υγρού).
Το κοιλιακό τοίχωμα της εγκύου καθαρίζεται με αντισηπτικό υγρό, και εφόσον οι συνθήκες είναι ιδανικές (δηλαδή αφού βρεθεί ικανοποιητική ποσότητα αμνιακού υγρού και το έμβρυο βρίσκεται μακριά από το σημείο που ο γιατρός θα κάνει τη λήψη), εισάγει μια λεπτή βελόνα και αναρροφά μια μικρή ποσότητα αμνιακού υγρού περίπου 20 ml, την οποία αποστέλλει μέσα σε ειδικό μπουκαλάκι στο εργαστήριο.
Η λήψη του αμνιακού υγρού διαρκεί περίπου ένα λεπτό, ενώ σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας η βελόνα παρακολουθείται με τον υπέρηχο.
Η ποσότητα του αμνιακού υγρού που λαμβάνεται αναπληρώνεται μέσα σε λίγες ώρες από τα ούρα του εμβρύου.
Πάντα μετά το πέρας της εξέτασης, ελέγχεται ο καρδιακός ρυθμός του εμβρύου.
Πρέπει να προετοιμαστεί μια έγκυος για την αμνιοπαρακέντηση;
Η έγκυος πρέπει να προσέξει τα παρακάτω:
Αρκετές ημέρες πριν από την αμνιοπαρακέντηση να αποφύγει οποιαδήποτε παρέμβαση στην περιοχή της κοιλιάς όπως ξύρισμα ή αποτρίχωση (για αποφυγή αμυχών που μπορεί να αποτελέσουν μικροεστίες μόλυνσης στην περιοχή εισαγωγής της βελόνας).