Τι προκαλεί μια εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου;
Πολλοί παράγοντες μπορούν να κάνουν μια εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου.
Μπορεί να θεωρείτε ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος εάν είχατε προβλήματα σε προηγούμενη κύηση – εάν γεννήσατε πρόωρα, για παράδειγμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσετε σίγουρα τα ίδια προβλήματα πάλι, αλλά ο γιατρός σας θα θελήσει να σας κοιτάξει πιο προσεκτικά καθώς η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται.
[babyPostAd]Κάποιες συνθήκες υγείας μπορούν να κάνουν την εγκυμοσύνη σας υψηλού κινδύνου. Επισκεφθείτε έναν γιατρό προτού αρχίσετε να προσπαθείτε να μείνετε έγκυος εάν πάσχετε από χρόνια πάθηση, ώστε να μπορείτε να είστε όσο το δυνατόν πιο υγιείς πριν συλλάβετε. Υπάρχουν πολλές συνθήκες υγείας που επηρεάζουν την εγκυμοσύνη, όπως:- Διαταραχές του αίματος. Εάν έχετε μια διαταραχή του αίματος, όπως η δρεπανοκυτταρική νόσος ή η θαλασσαιμία, μια εγκυμοσύνη μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή σας. Υπάρχουν επίσης δυνητικοί κίνδυνοι για το μωρό σας (τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και μετά τον τοκετό) εάν θα κληρονομήσει την πάθησή σας.
- Χρόνια νεφρική νόσος. Αυτή η κατάσταση αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής, αναπτύσσει υψηλή αρτηριακή πίεση και προεκλαμψία και αυξάνει τις πιθανότητες να γεννήσετε πρόωρα. Η εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να προσθέσει μια επιπλέον πίεση στα νεφρά σας.
- Κατάθλιψη. Η εγκυμοσύνη μπορεί να σας κάνει πιο ευάλωτες σε προβλήματα ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της κατάθλιψης. Η κατάθλιψη και ορισμένα φάρμακα για την κατάθλιψη συνδέονται με κινδύνους για το μωρό σας. (Ωστόσο, μην κάνετε αλλαγές στο φάρμακο χωρίς να μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας).
- Υψηλή πίεση του αίματος. Μπορείτε να έχετε μια κανονική εγκυμοσύνη, ακόμα και αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, η μη αντιμετωπίσιμη υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να κάνει το μωρό σας να αναπτύσσεται πιο αργά από το συνηθισμένο ή να γεννηθεί πρόωρα. Άλλες επιπλοκές που σχετίζονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση περιλαμβάνουν την προεκλαμψία και την αποκοπή του πλακούντα, μια σοβαρή κατάσταση στην οποία ο πλακούντας διαχωρίζεται εν μέρει ή πλήρως από τη μήτρα πριν γεννηθεί το μωρό.
- HIV ή AIDS. Εάν έχετε HIV ή AIDS, το μωρό σας μπορεί να μολυνθεί πριν από τη γέννηση, κατά τη διάρκεια της γέννησης ή όταν θηλάζετε. Ευτυχώς, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να μειώσει δραματικά αυτόν τον κίνδυνο.
- Λύκος. Ο λύκος και άλλες αυτοάνοσες ασθένειες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, προεκλαμψίας και γέννας ενός μικρού μωρού. Η εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης ή επιδείνωσης της ασθένειάς σας.
- Η ηλικία της μητέρας. Η ηλικία σας μπορεί να επηρεάσει το πόσο πιθανό είναι να έχετε εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου. Όντας μια μεγαλύτερη μητέρα (ηλικίας 35 ετών ή μεγαλύτερης κατά την πρώτη σας εγκυμοσύνη) ή μια πολύ μικρή (έφηβη), ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανιστούν κάποιες επιπλοκές και προβλήματα υγείας.
- Παχυσαρκία. Ο δείκτης μάζας σώματος (BMI) 30 ή υψηλότερος πριν από την εγκυμοσύνη σας βάζει σε μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη κύησης, διαβήτη τύπου 2 και υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Όταν πρόκειται για τη γέννα, είναι πιο πιθανό να χρειαστείτε καισαρική τομή.
- Ασθένεια του θυρεοειδούς. Τόσο ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής (υποθυρεοειδισμός) όσο και ένας υπερενεργός θυρεοειδής (υπερθυρεοειδισμός) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα για εσάς και το μωρό σας εάν η κατάσταση δεν ελέγχεται. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να περιλαμβάνουν αποβολή, προεκλαμψία, χαμηλό βάρος γέννησης και πρόωρο μωρό.
- Διαβήτης τύπου 1 ή τύπου 2. Εάν ο διαβήτης σας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί καλά, θα μπορούσατε να διατρέχετε κίνδυνο περιπλοκών, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών ανωμαλιών, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, πρόωρο τοκετό και γέννα ενός πολύ μεγάλου μωρού (μακροσωμία). Το μωρό σας μπορεί να έχει προβλήματα με την αναπνοή, τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης και τον ίκτερο.
Ο εθισμός στα τσιγάρα, το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά θα αυξήσει τον κίνδυνο για προβλήματα εγκυμοσύνης. Προσπαθήστε να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς με τον γιατρό σας, ώστε να σας βοηθήσει να αποκτήσετε πρόσβαση στην υποστήριξη που χρειάζεστε:
- Αλκοόλ. Η έντονη κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εκθέτει το μωρό σας σε αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας και διαταραχής φάσματος αλκοολισμού (FASD).
- Κάπνισμα. Αν καπνίζετε όσο είστε έγκυος, το μωρό σας κινδυνεύει από πολλές επιπλοκές, όπως το να γεννηθεί μικρό ή πρόωρο .
- Κατάχρηση ουσιών. Εάν χρησιμοποιείτε παράνομα ναρκωτικά ή κάνετε κακή χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων τακτικά, το μωρό σας μπορεί να υποφέρει από συμπτώματα στέρησης μετά τη γέννηση. Μπορεί να έχει γενετικές ανωμαλίες, να έχει χαμηλό βάρος γέννησης ή να γεννηθεί πρόωρα.
Είναι επίσης δυνατό να αναπτύξετε προβλήματα υγείας για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, ακόμα κι αν είστε υγιείς. Αυτά τα προβλήματα περιλαμβάνουν:
- Γενετικές ανωμαλίες. Περίπου 3 στα 100 νεογνά που γεννιούνται θα έχουν ελάττωμα γέννησης. Ορισμένες γενετικές ανωμαλίες μπορούν να ανιχνευθούν με υπερηχογράφημα ή με γενετικό έλεγχο πριν από τη γέννηση. Εάν υποπτευθείτε ή διαγνώσετε ένα ελάττωμα γέννησης, εσείς και το μωρό σας θα παρακολουθήστε πιο προσεκτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ανάλογα με το ελάττωμα, μπορεί επίσης να χρειαστεί να γεννήσετε σε νοσοκομείο με παιδιατρικούς ειδικούς διαθέσιμους για τη φροντίδα του μωρού σας αμέσως.
- Διαβήτη κύησης. Αυτός είναι ο διαβήτης που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο διαβήτης κύησης μπορεί να ελεγχθεί ακολουθώντας ένα πρόγραμμα διατροφής και θεραπείας που μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα, όπως η ινσουλίνη. Ο ανεξέλεγκτος διαβήτης κύησης μπορεί να σας βάλει σε κίνδυνο πρόωρου τοκετού, υψηλής αρτηριακής πίεσης και προεκλαμψίας.
- Προβλήματα ανάπτυξης. Ο γιατρός σας θα παρακολουθήσει την ανάπτυξη του μωρού σας μετρώντας την κοιλιά σας σε κάθε επίσκεψη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα μωρό δεν μεγαλώνει τόσο καλά όσο θα έπρεπε. Εάν η ανάπτυξη του μωρού σας είναι πολύ αργή, μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον παρακολούθηση και μπορεί να χρειαστεί να γεννήσετε νωρίτερα.
- Δίδυμα. Αν είστε έγκυος με δίδυμα ή περισσότερα, θα έχετε επιπλέον φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, επειδή η μεταφορά περισσότερων από ένα μωρό έχει πάντα κάποιο ρίσκο. Τα μωρά σας μπορεί να κινδυνεύουν από επιπλοκές, ειδικά όταν γεννιούνται νωρίς.
- Προεκλαμψία. Αυτή είναι μια σοβαρή κατάσταση που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού της εγκυμοσύνης, στην οποία εμφανίζεται υψηλή πίεση αίματος και διαρροές πρωτεϊνών στα ούρα σας. Η προεκλαμψία μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη του μωρού σας και να επηρεάσει την υγεία σας. Η γέννηση είναι η μόνη θεραπεία για την προεκλαμψία, οπότε αν αναπτύξετε αυτή την κατάσταση, μπορεί να χρειαστεί να γεννήσετε πρόωρα.
Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή