Οι οικογένειες που δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα
«Ένα ζευγάρι με εισόδημα από 9 μέχρι 13,5 χιλιάδες ευρώ θα λάβει 375 ευρώ, ένα ζευγάρι με ένα παιδί και εισόδημα από 5.250 έως 10.500 ευρώ θα λάβει 612 ευρώ κ.λπ», εξήγησε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Δηλώστε συμμετοχή για να κερδίσετε ένα ταξίδι στην Disneyland για ΟΛΗ την οικογένεια και πολλά φανταστικά δώρα
[babyPostAd]Δεν θα πρέπει να έχουν καταθέσεις πάνω από 9.000 ευρώ και βεβαίως όλα τα ενήλικα μέλη της οικογένειας να έχουν υποβάλλει κανονικά φορολογικές δηλώσεις
Μέρισμα θα πάρει επίσης ζευγάρι με δύο παιδιά ή ένα παιδιά και παππού ή γιαγιά αν έχει εισόδημα έως 18 χιλιάδων ευρώ. Παράλληλα θα λάβουν οι πενταμελείς οικογένειες με εισόδημα έως 20.500 ευρώ και οι εξαμελείς με εισόδημα έως 22. 500 ευρώ.
«Για πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα παιδιά το ανώτατο εισοδηματικό όριο ανέρχεται στα 18.000 ευρώ » ενώ το νέο στοιχείο που έκανε γνωστό για μεγαλύτερες οικογένειες το εισοδηματικό κριτήριο θα ανέλθει αναλογικά έως 27.000 ευρώ.
Ως προς τα περιουσιακά κριτήρια ο δικαιούχος του μερίσματος δεν θα πρέπει να έχει ακίνητη περιουσία πάνω από 120.000 ευρώ, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, αλλά με την προϋπόθεση ότι σε καμία περίπτωση δεν θα υπερβαίνει τις 180 χιλιάδες ευρώ.
Παράλληλα, δεν θα πρέπει να έχουν καταθέσεις πάνω από 9.000 ευρώ και βεβαίως όλα τα ενήλικα μέλη της οικογένειας να έχουν υποβάλλει κανονικά φορολογικές δηλώσεις.
«Θα εξαντλούμε κάθε δυνατότητα παρά τις δύσκολες συνθήκες για να βελτιώνεται η ζωή των αδύναμων», κατέληξε η υπουργός.
Επίσης, υπογράμμισε ότι η υπεραπόδοση συναρτάται ευθέως και με τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα που συμφώνησε η παρούσα κυβέρνηση, δηλαδή το 0,5 για το 2016 και το 1,75 για το 2017. «Χωρίς την αλλαγή των στόχων που πέτυχε η κυβέρνηση δεν θα συζητούσαμε καν για υπεραπόδοση», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της η κυρία Αχτσιόγλου στράφηκε ενάντια στην κριτική του κ. Βενιζέλου ότι η κυβέρνηση κάνει λόγο για έξοδο από τα μνημόνια χωρίς επιχειρήματα, λέγοντας ότι το πλεόνασμα διατέθηκε μετά τη διαμόρφωση ενός «μαξιλαριού», δηλαδή ενός αποθεματικού «που μας δίνει τη δυνατότητα να συζητάμε για καθαρή έξοδο τον Αύγουστο του 2018».
Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η κυρία Αχτσιόγλου παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα «ασφυκτικό πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής» και ότι δεν μιλά success story, ενώ επισήμανε ότι οι στόχοι της είναι δύο:
«Να μπορέσουμε να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018, κάτι στο οποίο βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ» και «να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις ώστε η ανάπτυξη που θα δημιουργήσουμε να μην είναι αυτή που μας οδήγησε στην κρίση»
Πηγή:zougla.gr