Πώς είναι να έχεις δύο 2χρονα; Πλήρης οδηγός επιβίωσης

Πώς είναι να έχεις δύο 2χρονα; Πλήρης οδηγός επιβίωσης

οδηγός επιβίωσης

Πολλοί έχουν χαρακτηρίσει τα παιδιά της ηλικίας των 2 χρόνων «τα τρομερά δίχρονα» (the terrible twos). Μήπως, όμως, είναι απλά το πρώτο στάδιο της εφηβείας;

Δηλώστε συμμετοχή για να κερδίσετε ένα ταξίδι στην Disneyland για ΟΛΗ την οικογένεια και πολλά φανταστικά δώρα

[babyPostAd] Από την ηλικία των 2 χρόνων έως και 4 χρόνων, το νήπιο βιώνει πολλές αλλαγές. Η συγκεκριμένη περίοδος αποτελεί μια σημαντική μεταβατική φάση, όπου το παιδί ξεφεύγει από το βρεφικό στάδιο και μεταβαίνει στο νηπιακό στάδιο.

Σε αυτό, λοιπόν, το νηπιακό στάδιο συμβαίνουν πολλές και καθοριστικές αλλαγές για την μετέπειτα εξέλιξη του παιδιού. Η διπλωματία και η απεριόριστη υπομονή αποτελούν τα πιο σημαντικά προτερήματα για έναν γονιό και κυρίως για το γονιό διδύμων που περνάει το παρόν στάδιο ανάπτυξης επί δύο.

Ας ανοίξουμε το κουτί με τις συμβουλές για να δούμε πως μπορούμε, τελικά, να αντιμετωπίσουμε τα τρομερά διδυμάκια όταν βρίσκονται σε αυτή την ηλικία.

1. Στην ανάπτυξη του λόγου

Από την ηλικία των 2 χρόνων ξεκινά με γοργό ρυθμό η ανάπτυξη της ομιλίας. Το παιδί περνάει στο στάδιο της κατανόησης, της επεκτεινόμενης αντίληψης των γύρω πραγμάτων και του εμπλουτισμού προτάσεων με περισσότερες από τρεις λέξεις. Σε αυτό, λοιπόν, το στάδιο ο γονιός καλό είναι να επικεντρώνεται στο να βοηθήσει τα παιδιά να εμπλουτίσουν τον προφορικό τους λόγο, να βελτιώσουν τον έλεγχο του σώματός τους και να βελτιώσουν τον οπτικοκινητικό συντονισμό σε τέτοιο σημείο ώστε να γίνει πιο πρόσφορο το έδαφος για επικοινωνία.

Παιχνίδια εξερεύνησης
• Η ζωγραφική με νερομπογιές και κηρομπογιές.
• Ταξινόμηση και αντιστοιχία πραγμάτων ανάλογα με το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα.
• Ασκήσεις λεπτής κινητικότητας, όπως να μπορεί να περάσει χάντρες σε κάποιο σκοινί.
• Παιχνίδια με Lego.
• Παιχνίδια με παζλ.
• Περίπατοι με τα ποδήλατα.
• Παιχνίδια με την μπάλα.

Λειτουργικό παιχνίδι
• Δουλειές στο σπίτι (π.χ. νοικοκυριό)
• Δουλειές στον κήπο ή στη βεράντα (π.χ. κηπουρική)
• Παιχνίδια παντομίμας
• Παιχνίδια με αντιστροφή ρόλων (π.χ. τα παιδιά βάζουν τις κούκλες τους, δημιουργούν ένα tea party και προσφέρουν τσάι εκείνα στις κούκλες τους και οι κούκλες τους στα παιδιά).
• Παιχνίδια που αφορούν super market.

Παιχνίδι επινόησης
• Παιχνίδια που τα παιδιά να παίζουν το ρόλο των γονιών και να πηγαίνουν στο καροτσάκι το μωρό βόλτα.
• Παιχνίδια που τα παιδιά παίρνουν ένα καρότσι super market και κάνουν πως πηγαίνουν για ψώνια.
• Παιχνίδια που ενισχύουν τη φαντασία (π.χ. να δημιουργήσουν ένα δικό του σκετς).
• Παιχνίδια με κουκλόσπιτα.
• Παιχνίδια με Lego που να αναπαριστούν ένα ζωολογικό κήπο ή ένα νοσοκομείο.

Ανάγνωση βιβλίων
• Εικονογραφημένα βιβλία με μεγάλα γράμματα.
• Η απίστευτη σειρά «Οι Μικροί Ήρωες» (στα παιδιά αυτής της ηλικίας προτιμούν βιβλία με ήρωες που εμφανίζονται σε διάφορα βιβλία γιατί αποκτούν οικειότητα μαζί τους και τους αντιμετωπίζουν σαν παλιούς φίλους).
• Φωτογραφίες από οικογενειακό άλμπουμ.
• Μουσικά βιβλία.
• Βιβλία με έννοιες (π.χ. μεγάλο – μικρό, ψηλό – κοντό).

Όλες οι παραπάνω προτάσεις μπορούν να υλοποιηθούν με τη συμμετοχή και των δύο παιδιών. Δεν παίζει ρόλο το αν κάποιο από τα δίδυμα είναι πιο προχωρημένο στο λόγο και στην επικοινωνία καθώς οι συγκεκριμένες δραστηριότητες είναι ευχάριστες και δίνεται και η δυνατότητα εμπλουτισμού του λεξιλογίου.

2. Στις εκρήξεις θυμού

Από την ηλικία των 2 χρόνων, τα παιδιά μπαίνουν σιγά–σιγά στο στάδιο του αποχωρισμού από το γονιό, δοκιμάζουν τα όριά του και επιζητούν πιο έντονα την επιβεβαίωση. Οι εκρήξεις θυμού και τα πείσματα είναι τα πιο συχνά συναισθήματα των παιδιών αυτής της ηλικίας γιατί επιζητούν την ανεξαρτησία και θέλουν όλο και περισσότερο να κάνουν πράγματα μόνα τους. Πολλές φορές, όμως, κάνουν πράγματα που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους ή που απλά ο γονιός για δικούς του λόγους δεν επιτρέπει. Οπότε τα νήπια βιώνουν την απογοήτευση, κουράζονται, αναστατώνονται με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν τα πείσματα και ο θυμός. Τι μπορεί, λοιπόν, να κάνει ο γονιός σε αυτές τις περιπτώσεις και ιδιαίτερα όταν έχει να αντιμετωπίσει δύο παιδιά της ίδιας ηλικίας;

Προλάβετε
Πολλές φορές ο γονιός μπορεί να προλάβει τα ξεσπάσματα των παιδιών προτού βγουν εκτός ελέγχου, παρατηρώντας τη συμπεριφορά τους (π.χ. κατέβασμα των μούτρων, θυμός, φέρνει αντιρρήσεις, λένε «όχι», αλλάζει ο τόνος της φωνής του). Σε αυτό λοιπόν το σημείο ο γονιός βρίσκει τρόπους αντιπερισπασμού. Δηλαδή, να τους δώσει κάτι να φάνε, να κάνει αστείες γκριμάτσες, να πει ένα τραγούδι, να τους πει πως θα τα πάει βόλτα. Να θυμάται ο γονιός, πως συνήθως στα δίδυμα το ένα επηρεάζεται από το άλλο και γι’ αυτό ξεσπούν ταυτόχρονα και τα δύο σε κλάματα ή σε εκρήξεις θυμού. Οπότε, όταν ηρεμήσει το ένα θα ηρεμήσει και το άλλο.

Σφικτό αγκάλιασμα
Αφού τα παιδιά ηρεμήσουν, ο γονιός χαμηλώνει στο επίπεδο των παιδιών, τα αγκαλιάζει και τους υπενθυμίζει πόσο πολύ τα αγαπάει και πως θα είναι πάντα δίπλα τους.

Συνέπεια στα όρια
Όταν ο γονιός θέτει κάποια όρια στα παιδιά πρέπει να μένει συνεπής. Ακόμα και αν βρίσκεται σε δημόσιο χώρο ή σε κάποιο σπίτι και τα παιδιά βγουν εκτός ελέγχου, αντί να υποκύψει ο γονιός στις επιθυμίες τους, διατηρεί, όσο βέβαια αυτό είναι δυνατόν, την ψυχραιμία του και τους τονίζει, με ήρεμο τρόπο, πως ότι και αν κάνουν, εκείνος εμμένει στις απόψεις του. Ακόμα και σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή, τα παιδιά ακούν και λαμβάνουν το μήνυμα.

Η φωνή πιο χαμηλή
Στις εκρήξεις θυμού και πεισμάτων, τα ουρλιαχτά των παιδιών ακούγονται παντού. Αν ο γονιός, στην προσπάθειά του, να τα ηρεμήσει συναγωνίζεται τα παιδιά στις φωνές, τότε η κατάσταση θα χειροτερέψει περισσότερο. Οπότε, ο γονιός αυτό που μπορεί να κάνει, είναι να προσπαθήσει η φωνή του να είναι πιο χαμηλή. Αυτό θα ηρεμήσει τα παιδιά και με τον καιρό θα καταλάβουν πως όταν ένας γονιός πραγματικά φωνάξει σε κάτι που θα κάνουν τα παιδιά θα υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος.

Υπομονή
Συνήθως τα παιδιά ουρλιάζουν, όταν πιστεύουν πως κάποιος τους ακούει. Πολλές φορές, αν κανείς παρατηρήσει, όταν τα παιδιά είναι κάτω στο πάτωμα και χτυπιούνται σηκώνουν το κεφάλι να δουν αν κανείς τα βλέπει. Αν, όμως διαπιστώσουν πως όσο και να φωνάζουν κανείς δεν θα τους δώσει σημασία θα σταματήσουν. Έτσι, θα μάθουν πως ο γονιός θα τους δώσει την προσοχή που χρειάζονται μόνο όταν ηρεμήσουν.

Τα «τρομερά 2» επί δύο παιδάκια μας τα λατρεύουμε! Ως γονείς, όμως, πολλές φορές χάνουμε την ψυχραιμία μας και χωρίς να το θέλουμε προσπαθούμε να πάρουμε θέση ισχύος και να επιβληθούμε στην εκρηκτική συμπεριφορά των νηπίων, χωρίς βέβαια αποτέλεσμα. Οι παραπάνω συμβουλές είναι δοκιμασμένες, καθώς βρίσκομαι ακριβώς στην ίδια φάση με τα δικά μου δίδυμα και βλέπω πως λειτουργούν. Χρειάζεται απλά υπομονή, απέραντη αγάπη και καθημερινή επιβράβευση.

Πηγή: mytwins.gr