Ποια είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την ανατροφή των παιδιών;
Το έργο του γονιού δε γίνεται ποτέ βαρετό. Πάντοτε υπάρχει κάτι καινούργιο να το εφαρμόσεις και να χαρείς με το αποτέλεσμα ή κάποια καινούργια περίπτωση να την αντιμετωπίσεις. Και καθώς οι καταστάσεις αλλάζουν πάντοτε από το ένα στάδιο της ζωής του παιδιού σας στο άλλο, υπάρχουν τρεις αλήθειες σχετικά με την ανατροφή του που παραμένουν σταθερά οι ίδιες.
Δηλώστε συμμετοχή για να κερδίσετε ένα ταξίδι στην Disneyland για ΟΛΗ την οικογένεια και πολλά φανταστικά δώρα
[babyPostAd] Πρώτον, η ανατροφή των παιδιών είναι να πλάσεις την ψυχή τους. Δεν είναι απλά να καταφέρεις εξωτερικά να είναι υπάκουο, αλλά να καλλιεργήσεις τον εσωτερικό του κόσμο. Δεύτερον, η ανατροφή των παιδιών απαιτεί προσευχή, υπομονή και επιμονή. Τρίτον, η ανατροφή είναι μια σχέση που στηρίζεται σε κανόνες. Αν δεν υπάρχουν κανόνες ή αν δεν υπάρχει σχέση τότε θα καταλήξει σε ανταρσία.Πρότυπο
Πώς μπορείς να γίνεις πρότυπο για το παιδί σου;
Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις ως γονιός είναι να προσπαθείς να ζήσεις έτσι που να αξίζει το παιδί σου να ακολουθήσει το πρότυπο που του χάραξες. Εδώ παραθέτουμε τρεις τρόπους που οι γονείς μπορούν να γίνουν πρότυπα για τα παιδιά τους. Πρώτον, να υπάρχει συνέπεια στη συμπεριφορά του πατέρα/της μητέρας. Το παιδί πρέπει να σε δει ότι είσαι το ίδιο άτομο με όποιον κι αν είσαι. Δεύτερον, να υπάρχει έλεγχος στα λόγια μας. Τα λόγια έχουν μεγάλη σημασία. Να φροντίζεις τα λόγια που ξεστομίζεις στον άντρα σου ή στη γυναίκα σου, ή στο παιδί σου, και στους άλλους να δείχνουν σεβασμό και ευγένεια. Τρίτον, να προσέχεις ό,τι κάνεις. Το παιδί σου σε παρακολουθεί κάθε στιγμή. Αυτά που κάνει το παιδί αντικατοπτρίζουν πολλές φορές τις δικές σου πράξεις.
Επικοινωνία στο Γάμο: Μέθοδος Κινέζικου Φαγητού
Τι σχέση έχει το Κινέζικο φαγητό με το γάμο;
Πρόκειται για το γλυκό και το ξινό. Οταν μιλάς στον άντρα σου ή στη γυναίκα σου χρησιμοποιείς λόγια γλυκά και ενθαρρυντικά; Ή κριτικάρεις και μιλάς κάθε άλλο παρά γλυκά; Οι πιο πολλοί από μας είμαστε πολύ γενναιόδωροι να χρησιμοποιούμε στο γάμο τα ξινά συστατικά. Οταν ο άντρας μας ή η γυναίκα μας τα κάνει μούσκεμα, είμαστε έτοιμοι να τον/την κριτικάρουμε. Οταν όμως κάνει κάτι καλό, δε λέμε έναν καλό λόγο. Κρατάμε τα γλυκόλογα για κάποια ειδική περίπτωση. Στους πιο πολλούς αντιστοιχεί μια καλή κουβέντα σε κάθε έξι πικρές κουβέντες. Στο γάμο σου, όπως ακριβώς στη μαγειρική, τα συστατικά που βάζεις στην κατσαρόλα δίνουν τη νοστιμιά. Αν λοιπόν θέλεις γλυκό αποτέλεσμα, φρόντισε να είσαι γλυκομίλητος/η.
Πράγματα που δεν πρέπει να αναβάλεις
Μήπως είσαι από εκείνους που αναβάλλουν;
Τα καθήκοντα του γονέα φαίνονται αρκετά απλά εκ πρώτης όψεως… να πάει το αυτοκίνητο για αλλαγή λαδιών, να φροντίσει ώστε το παιδί να τελειώσει τις εργασίες του για το σχολείο, και να δει τις ανάγκες της συντήρησης του σπιτιού. Κατά κάποιον τρόπο όμως βρίσκεσαι κάτω από πίεση σαστισμένος /η τελευταία στιγμή για καταστάσεις που θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Η αναβολή έχει το τίμημά της. Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να μην πληρώσεις ακριβά αυτό το τίμημα. Σημείωσε στο ημερολόγιο πότε χρειάζεται συντήρηση το αυτοκίνητο. Να σημειώσεις πότε πρέπει να παραδώσει το παιδί σου τις εργασίες του στο σχολείο και να το φροντίσεις όπως επίσης και ό,τι άλλο χρειάζεται. Επίσης προγραμμάτισε τον έλεγχο του κλιματιστικού μια φορά το χρόνο. Οπως λέει κι η παροιμία, «καλύτερα να προλαβαίνεις παρά να θεραπεύεις».
Διαμάχες ανάμεσα στα αδέλφια
Κάποιος φίλος μου με τρία αγόρια στην εφηβεία μου είπε ότι ποτέ δεν μαλώνουν τα παιδιά. Δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Η μητέρα μου κι ο πατέρας μου τα κατάφεραν αρκετά καλά να μας διδάξουν τον αδελφό μου κι εμένα να αγαπάμε ο ένας τον άλλον, και είμαστε σήμερα πολύ καλοί φίλοι. Αλλά παρόλα αυτά είχαμε τα καυγαδάκια μας και χτυπούσαμε ο ένας τον άλλον μερικές φορές όταν ήμασταν μικρά παιδιά. Μπορεί να μη συμφωνώ μ’ αυτό, αλλά το γεγονός είναι ότι τα αδέλφια μαλώνουν. Γι’ αυτό μην αποθαρρύνεστε. Απλά να τους λέτε συνέχεια και να τους διδάσκετε με λόγια και με έργα να αγαπούν και να τιμούν ο ένας τον άλλον.
Αφήνετε τα παιδιά σας που είναι έφηβοι να παίρνουν τις αποφάσεις;
Οπως ξέρετε, όταν δώσουμε στον έφηβό μας τη δυνατότητα να επιλέξει, θα προτιμήσει να δει τηλεόραση με κάποιον φίλο κι όχι με τους γονείς του ή τ’ αδέλφια του. Γι’ αυτό, για να τους κρατήσετε μέσα στην οικογένεια, δοκιμάστε το εξής πείραμα: Αντί να τους ρωτήσετε, «Θα ‘θελες να ρθεις μαζί μας στη θάλασσα;» να τους πείτε, «Πάμε στη θάλασσα. Έλα. Φεύγουμε». Αντί να τους ρωτήσετε, «Θα ‘θελες να παίξουμε τέννις;», να τους πείτε, «Ελα, πάμε να παίξουμε τέννις». Μπορεί να γκρινιάσουν ή να μουρμουρίσουν, αλλά μ’ αυτόν τον τρόπο κρατάς τους οικογενιακούς σφιχτούς δεσμούς.
Πηγή: Άρθρο του Σταύρου Θεοφάνους στην σελίδα www.ekirikas.com
Το διαβάσαμε στο 4moms.gr