Αυτισμός: Ποια παιδιά μπορεί να κινδυνεύουν; (13 – 25 μηνών)
Σαν παράγοντας κινδύνου θεωρείται η κατάσταση κατά την οποία αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσει κάποιος μια πάθηση ή διαταραχή.
ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΑΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΣΕ 3 ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΤΟ!
[babyPostAd]Στην περίπτωση του Αυτισμού και των Διαταραχών Επικοινωνίας έχουν αναγνωριστεί ορισμένοι παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να συνδέονται με αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσει μεγαλώνοντας ένα παιδί αυτισμό ΔΑΔ ή Αυτιστική Διαταραχή.Ο Αυτισμός και οι Διαταραχές Επικοινωνίας συμφώνα με το διαγνωστικό εγχειρίδιο DSM-V εκδηλώνονται στην πρώτη βρεφική ηλικία κυρίως μεταξύ 14-24 μηνών αλλά η διάγνωση αυτισμού είναι δυνατή να γίνει μετά από τα 2.6 χρόνια.
Ποια είναι η καλύτερη προστασία για τον αυτισμό σήμερα ;
Η καλύτερη προστασία είναι η σωστή ενημέρωση, ο περιοδικός έλεγχος της συμπεριφοράς και της ανάπτυξης του παιδιού. Ο κ. Στέλιος Μαντούδης , Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, επισημαίνει ότι σημαντικές ηλικίες για την ανάπτυξη των βρεφών και των νηπίων είναι όταν είναι 7 μηνών – 13 μηνών -17 μηνών -24 μηνών -26 μηνών -30 μηνών -36 μηνών. Οι γονείς είναι σημαντικό να κινητοποιηθούν αν διαπιστώσουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την ανάπτυξη του παιδιού τους.
Ποιος είναι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος να κάνει την πρώτη εκτίμηση ;
Η μητέρα ή ο άνθρωπος που φροντίζει το παιδί μέσα στην καθημερινότητα του, γνωρίζει τις συνήθειες του και εύκολα θα μπορεί να απαντήσει σωστά το Ερωτηματολόγιο ανησυχητικών σημαδιών που συνδέονται με τον Αυτισμό καθώς βασίζεται στη συμπεριφορά που παρουσιάζει το παιδί (βρείτε όλα τα ερωτηματολόγια ανά ηλικία στο τέλος του άρθρου).
Πώς μπορεί μια μητέρα να κάνει το Ερωτηματολόγιο για ανησυχητικά σημάδια που συνδέονται με τον αυτισμό ;
Το ερωτηματολόγιο ελέγχει αναπτυξιακά ορόσημα κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης δηλαδή ικανότητες επικοινωνίας που σχετίζονται με τις κοινωνικές σχέσεις τις οποίες το παιδί θα πρέπει να τις έχει κατακτήσει μέχρι κάποια συγκεκριμένη ηλικία. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να εντοπίσουμε αν το παιδί μας, σύμφωνα με την ηλικία του, δεν έχει κατακτήσει τις κοινωνικές, συναισθηματικές και επικοινωνιακές δεξιότητες που θα έπρεπε να έχει ήδη κατακτήσει. Θα εντοπίσουμε την ένταση αλλά και την συχνότητα αυτών των δυσκολιών.
Προγραμματίστε τον πρώτο περιοδικό έλεγχο
Ακόμα και αν δεν έχετε κάνει κάποιο προηγούμενο έλεγχο δεν πειράζει ξεκινήστε σήμερα συμπληρώνοντας το Ερωτηματολόγιο ανησυχητικών σημαδιών που συνδέονται με τον Αυτισμό που αντιστοιχεί για την ηλικία του παιδιού σας. Σε λιγότερο από 1 λεπτό θα γνωρίζετε αν το παιδί σας αναπτύσσεται όπως περιμένουμε ή αν σε κάποιες δεξιότητες παρουσιάζει στασιμότητα. Μολονότι το ερωτηματολόγιο αυτό δε δίνει διάγνωση μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο για γονείς που ανησυχούν και θέλουν να κάνουν έναν έλεγχο μόνοι τους.
Τι λένε οι γονείς που το εφάρμοσαν;
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ερωτηματολόγιο που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε μητέρα να ελέγχει αν το παιδί της έχει κατακτήσει τα σημαντικά αναπτυξιακά ορόσημα σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης και τελικά να είναι σίγουρη ότι το παιδί της μεγαλώνει σωστά.
Πηγή: all4mama.gr