Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία να τρυπήσετε τα αυτιά της κόρης σας;

child-ear-piercing

Όσο είναι ακόμα μωρό ή μήπως όταν ενηλικιωθεί;Υπάρχει «σωστή» ηλικία να βάλουμε στο παιδί σκουλαρίκια;

Η αλήθεια είναι ότι από ιατρική άποψη, η ηλικία δεν παίζει κάποιο ιδιαίτερο ρόλο, με την έννοια ότι δεν αυξάνονται ή μειώνονται οι κίνδυνοι με το πέρασμα του χρόνου. Σε πολλές χώρες του κόσμου, κυρίως στη Λατινική Αμερική και την Ασία, τα κοριτσάκια πηγαίνουν στο σπίτι τους από το μαιευτήριο έχοντας ήδη τρυπημένα τα αυτάκια τους!

Όταν μιλάμε για νήπια, τότε η επιλογή να αποκτήσει το παιδί το πρώτο του κόσμημα έχει περισσότερο να κάνει με τους γονείς. Σ’ αυτή την περίπτωση, η απόφαση να τρυπηθούν τα αυτιά του συνδέεται με στερεότυπα που έχουν οι γονείς και σχετίζονται με το φύλο ή την κοινωνική τάξη και όχι με την ικανοποίηση των επιθυμιών του παιδιού.

Όταν, αντίθετα, το κορίτσι είναι σε μια ηλικία που αρχίζει να ζητάει –ή και να παρακαλάει- να τρυπήσει τα αυτιά του, τότε οι γονείς είναι σκόπιμο πριν το επιτρέψουν να κάνουν μια συζήτηση με την κόρη τους. Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο θέλει να το κάνει. Πιστεύει ότι έτσι θα δείχνει πιο όμορφη ή πιο μεγάλη; Ότι θα είναι πιο αποδεκτή από την παρέα της; Επειδή όλες οι φίλες της έχουν τρυπημένα αυτιά και δεν θέλει να ξεχωρίζει; Μέσα από μια τέτοια κουβέντα είναι πιθανό να αναδειχτούν θέματα που χρειάζεται να λυθούν –ανεξάρτητα από την απόφαση που θα πάρετε σχετικά με το ζήτημα.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να έχουν υπόψη οι γονείς είναι περισσότερο η ασφάλεια και η υγεία του παιδιού, και λιγότερο η ηλικία. Γι’ αυτό, ανεξάρτητα από το πότε θα πάρουν την απόφαση να τρυπήσουν τα αυτιά της κόρης τους, θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι αυτό θα γίνει σε κατάλληλο χώρο και με το σωστό εξοπλισμό. Οι πιο συνηθισμένοι κίνδυνοι είναι να προκληθεί μόλυνση – είτε επειδή χρησιμοποιήθηκαν κακής ποιότητας υλικά είτε επειδή το παιδί ακουμπάει το σημείο πριν επουλωθεί με βρώμικα χέρια- ή να εκδηλωθεί κάποια αλλεργία.

Για να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους, βεβαιωθείτε ότι τα σκουλαρίκια με τα οποία θα τρυπηθούν τα αυτιά αλλά και τα κουμπώματά τους είναι από χειρουργικό ατσάλι ή χρυσό 14 καρατίων και δεν περιέχουν νικέλιο (το οποίο προκαλεί αλλεργίες) και καθαρίζετε συχνά την πληγή με οινόπνευμα. Τέλος, το «πιστολάκι» που χρησιμοποιείται πρέπει να είναι αποστειρωμένο, αν και είναι πάντα προτιμότερο οι τρύπες να ανοίγονται με βελόνα μιας χρήσης. Εάν διαπιστώσετε ότι το αυτί είναι κόκκινο ή ιδιαίτερα ευαίσθητο γύρω στο σημείο όπου έχει τρυπηθεί, είναι πιθανό να υπάρχει μόλυνση, γι’ αυτό ζητήστε τη συμβουλή του παιδιάτρου σας.

mamamia.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο πατήστε…Share και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!