Μήπως έχω υψηλό κίνδυνο να εμφανίσω κατάθλιψη κατά την εγκυμοσύνη μου; Πώς θα το καταλάβω;

Μήπως έχω υψηλό κίνδυνο να εμφανίσω κατάθλιψη κατά την εγκυμοσύνη μου; Πώς θα το καταλάβω;

κατάθλιψη κατά την εγκυμοσύνη

Οποιοσδήποτε μπορεί να έχει κατάθλιψη, αν και επηρεάζει έως τρεις φορές περισσότερο τις γυναίκες από ό, τι τους άνδρες. Η κατάθλιψη αναπτύσσεται συχνά για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της 2 δεκαετίας της ζωής των γυναικών – περίπου την ίδια στιγμή πολλές γυναίκες έχουν το πρώτο τους μωρό.

Είναι πιθανό η κατάθλιψη να οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως:

[babyPostAd]Οικογενειακό ιστορικό

Εάν υπάρχει κατάθλιψη σε κάποιο μέλος της οικογένειάς σας, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για να νοσήσετε και εσείς. Ο κίνδυνος αυτοκτονίας αυξάνεται επίσης εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης.

Προσωπικό ιστορικό κατάθλιψης ή άγχους

Εάν έχετε αγωνιστεί με κατάθλιψη ή άγχος στο παρελθόν – όπως κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης εγκυμοσύνης ή μετά τη γέννηση ενός παιδιού – έχετε περισσότερες πιθανότητες να υποστείτε κατάθλιψη τώρα που είστε και πάλι έγκυος. Επίσης, γυναίκες που έχουν αγωνιστεί με την κατάθλιψη στο παρελθόν είναι σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ψύχωσης μετά τον τοκετό, μιας σπάνιας αλλά πολύ σοβαρής πάθησης που περιλαμβάνει παραισθήσεις.

Ζωτικό άγχος

Αντιμετωπίζοντας τα αγχωτικά γεγονότα, όπως τα οικονομικά προβλήματα, το τέλος μιας σχέσης, το θάνατο ενός στενού φίλου ή μέλους της οικογένειας ή την απώλεια μιας θέσης εργασίας, μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη.

Έλλειψη υποστήριξης

Εάν μεγαλώνετε το μωρό σας μόνη σας ή αν αισθάνεστε απομονωμένη από τους φίλους ή την οικογένειά σας, έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης. Η ύπαρξη προβλημάτων σχέσης ή ένας μη υποστηρικτικός συνεργάτης μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Μη προγραμματισμένη εγκυμοσύνη

Η ανακάλυψη μιας μη εγκυμοσύνης ενώ δεν το σχεδιάζετε μπορεί να προκαλέσει εξαιρετικό άγχος και να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Ενδο-οικογενειακή βία

Είναι πολύ συνηθισμένο να επιδεινώνεται η ενδοοικογενειακή βία και η συναισθηματική κακοποίηση όταν είστε έγκυος. Εάν αυτό συμβεί σε σας, είναι σημαντικό να μιλήσετε σε κάποιον για να βεβαιωθείτε ότι εσείς και το μωρό σας είστε ασφαλείς. Μιλήστε στον γιατρό σας για το πώς να αλλάξετε την κατάστασή σας.

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή