9 βήματα για να χτίσεις σχέση εμπιστοσύνης με το γιο σου
Είναι κάποιες ερωτήσεις που καμία αγορομάνα δεν είναι έτοιμη να απαντήσει. Κυρίως όμως, δεν είναι ποτέ προετοιμασμένη για το πότε θα της γίνει η ερώτηση που θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας.
Κι από την άλλη, όταν θα ρωτήσει εκείνη το πιο άβολο πράγμα του κόσμου, εκείνη θα πρέπει να νιώσει περήφανη γιατί η σχέση τους είναι τόσο στέρεη και ουσιαστική που σηκώνει μια «δύσκολη» ερώτηση και εκείνος, επέλεξε την μητέρα του από το Google, τις παρέες και κάθε άσχετο τρίτο.
[babyPostAd] Πώς θα αντιδρούσες αν σε ρωτούσε ο έφηβος γιος σου για παράδειγμα «μαμά, ποια ερωτική ταινία να δω;»
Οι περισσότεροι θα σοκάρονταν.
Σκέψου όμως να άντεχε η σχέση σας μια ειλικρινή απάντηση του τύπου : «Κατ’ αρχάς θα πρέπει να επιλέξεις μια επαγγελματική ταινία, καλής ποιότητας. Απέφυγε τα homemadevideos γιατί είναι κακής ποιότητας και καταθλιπτικά. Και φυσικά δεν θα πρέπει ποτέ να βλέπεις κάτι που ενέχει βία ή παιδοφιλία.»
Μπορώ ήδη να «φανταστώ» τις εκφράσεις σας… κι όμως αυτό που μπορεί για άλλους να φαίνεται «παράξενο», «ασυνήθιστο», για άλλους, μπορεί να λέγεται απλά εμπιστοσύνη.
Εμπιστοσύνη που ανάμεσα σε μια μητέρα κι έναν γιο είναι απαραίτητη για να χτιστεί μια ζωή βασισμένη σε υγιή στοιχεία.
Ειδικά όταν είσαι μια μαμά που παίζεις τον πολλαπλό ρόλο (μαμά, μπαμπάς, έμπιστος..) στην ζωή του γιου σου, τότε είναι μονόδρομος η εμπιστοσύνη.
Και η εμπιστοσύνη χτίζεται, δεν χαρίζεται!!
9 βήματα που θα σε οδηγήσουν σε μια σχέση εμπιστοσύνης με το γιο σου :
1. Ποτέ μην κοροϊδεύεις το γιο σου
Για έναν άντρα, το πείραγμα και ακόμα και η καλοπροαίρετη «κοροϊδία», είναι σχεδόν πάντα τραυματική. Όταν δεν πρόκειται από την μητέρα, τότε μιλάμε για μια βαθιά πληγή. Μην τον πειράζεις αν έχει βάλει λάθος το παντελόνι του, αν είναι ερωτευμένος και αναζητά καινούριο look..
Το πείραγμα ειδικά από την μητέρα.. δεν είναι ποτέ ανώδυνο.
2. Να απαντάς πάντα στις ερωτήσεις του
Σε κάθε ηλικία, σε όποια ερώτηση… η απάντηση δεν μπορεί ποτέ να είναι «έτσι» ή «θα καταλάβεις όταν μεγαλώσεις». Θα πρέπει να απαντάς σε κάθε ερώτηση που τυχόν έχει. Κι αν δεν ξέρεις την απάντηση, τότε αναζήτησέ την μαζί του. Πες του την αλήθεια πως δεν ξέρεις την απάντηση και αναζητήστε μαζί την λύση.
Σε έφερε σε δύσκολη θέση η ερώτηση;; Σε έκανε να κοκκινήσεις;;
Δεν πειράζει!! Πες του το.. και μετά συζήτα μαζί του.. κι αν δεν νιώθεις έτοιμη, ζήτα του λίγο χρόνο και ξαναπιάστο όταν θα μπορείς να του εξηγήσεις αυτό που σου ζητάει.
3. Κάνε τον μέρος των αποφάσεων
Πολλές φορές τα παιδιά έχουν ένα δικό τους τρόπο να βρίσκουν τις λύσεις στα πιο περίπλοκα προβλήματα σου. Μπορούν να σου δώσουν την απάντηση και την λύση εκεί που δεν το περιμένεις. Από τα πιο απλά μέχρι και τα πιο σύνθετα θέματα, μην αποφασίζεις εσύ για όλους. Κάν’τα μέρος του προβλήματος, του προβληματισμού και της απόφασης! Έτσι θα τους μάθεις να είναι υπεύθυνα, να έχουν αυτοπεποίθηση και να αποφασίζουν κι εκείνα αργότερα για την ζωή τους.
4. Ξέχνα αυτό το απαράδεκτο «στα είπα εγώ»
Ακόμα κι αν του το έχεις πει, φρόντισε να μην του το ξαναπείς. Ξέχνα αυτή τη φράση για πάντα. Δεν είναι ανταγωνισμός η σχέση σου με το παιδί σου . Δεν έχεις να χαρείς για την «νίκη» σου απέναντί του. Είχες δίκιο; Ωραία.. το ξέρει ήδη. Μην το κάνεις μεγάλο θέμα.
5. Επαίνεσέ τον
Κάνε τον να νιώσει περήφανος για όσα επιτυγχάνει. Δεν χρειάζεται να του τονίζεις το τι θέλεις να κάνει καλύτερα, θα το καταλαβαίνει σιγά σιγά και θα το κάνει. Όμως θα πρέπει να ξέρει πάντα πως είσαι περήφανη για την προσπάθειά του.
6. Στήριξε τα όνειρά του
Τα όνειρά του είναι σημαντικά. Είναι αυτά που θα χαράξουν το δρόμο του. Είναι εκείνα που θα ορίσουν την ζωή του και την συνέχειά του. Και στα όνειρά του σε χρειάζεται συνοδοιπόρο. Σε χρειάζεται σύμμαχο και φίλη. Βοήθησέ τον να καταλάβει τι είναι αυτό που επιθυμεί, πώς θα φτάσει στο στόχο του και πάνω από όλα, μην του λες ότι θα είσαι εκεί. Φρόντισε να είσαι.
7. Κι αν κλαίει…
Αν κλαίει, σημαίνει πως έχει συμβεί κάτι κακό. Μπορεί να είναι κάτι που σε εσένα μοιάζει ασήμαντο, όμως για εκείνο είναι σοβαρό! Τον έχει αναστατώσει και πρέπει να ασχοληθείς. Να τον ρωτήσεις, να τον ακούσεις, να τον βοηθήσεις στην λύση του προβλήματος. Μην τον επιπλήττεις που κλαίει. Δεν πειράζει να δείχνει την αδυναμία του. Δεν πειράζει να δείχνει τα συναισθήματά του.
8. Μην γίνεσαι «δάσκαλος» στην θέση του δασκάλου
Είσαι η μητέρα του. Δεν είσαι εκεί για να τεντώνεις το δάχτυλο και να αρχίζεις τις διαλέξεις. Κάτσε πλάι του, στάσου απέναντί του και συζήτα. Τόσο απλά..
9. Να είσαι πάντα «εκεί»
Όχι να του το λες, να είσαι. Είναι από εκείνα που δεν χωράνε λόγια. Θέλουν πράξεις. Πάντα να τον στηρίζεις. Να στέκεσαι στο μέρος του και να τον υπερασπίζεσαι. Και να θυμάσαι, μπροστά στους άλλους, να τον υπερασπίζεσαι ΠΑΝΤΑ.
Το τι θα πείτε μετά, είναι άλλο θέμα. ΜΕΤΑΞΥ σας, λέγονται όλα. Στους τρίτους, είναι το παιδί σου και απαιτεί την στήριξή σου!!
Άσε λίγο στην άκρη τους τύπους και τις μάσκες και κοίτα το παιδί σου με την ειλικρίνεια που έχει ανάγκη. Και σκέψου πόσο καλύτερο είναι να ρωτάει ΕΣΕΝΑ γι’αυτά που θέλει, από τον κάθε τυχάρπαστο ή ακόμα και από τον απρόσωπο κόσμο του Internet.
Nα νιώθεις περήφανη που θα σε τιμά με την εμπιστοσύνη του…
Πηγή: loveletters.gr