Ένας Χριστουγεννιάτικος διατροφικός μύθος για την γαλοπούλα!
Η γαλοπούλα έχει τον κεντρικό ρόλο τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Δεν είναι, λίγοι εκείνοι, που θεωρούν ότι το κρέας της φέρνει υπνηλία, μια αίσθηση που έχουν όλοι, μετά το δείπνο εκείνης της ημέρας. Είναι όμως έτσι;
Η γαλοπούλα είναι ένα από τα παραδοσιακά εδέσματα των Χριστουγέννων. Για πολλούς μάλιστα ευθύνεται για την υπνηλία που νιώθουμε μετά το γιορτινό τραπέζι. Και αυτό γιατί η γαλοπούλα περιέχει την ουσία τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ, βασικό συστατικό της ουσίας σεροτονίνης, αλλά και της μελατονίνης. Και αν η σεροτονίνη είναι η ουσία που μας δημιουργεί ευεξία και καλή διάθεση, η μελατονίνη είναι ουσία που βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.
Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιοι θεωρούν ότι ο λήθαργος μετά το γεύμα γαλοπούλας τα Χριστούγεννα, έρχεται εξαιτίας της γαλοπούλας που αποτελεί τον πρωταγωνιστή του τραπεζιού.
[babyPostAd]Σωστό; Η απάντηση είναι όχι.
Για την ακρίβεια η γαλοπούλα σύμφωνα με τους New York Times δεν περιέχει περισσότερη ποσότητα τρυπτοφάνης ανά γραμμάριο, σε σχέση με τα υπόλοιπα ήδη κρέατος. Μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα, περιέχει λιγότερη από το ψωμί, τα γαλακτοκομικά ή ακόμα και τους ξηρούς καρπούς.
Η υπνηλία λοιπόν, είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων εκείνη την ημέρα του γιορτινού τραπεζιού. Συνήθως το δείπνο την ημέρα των Χριστουγέννων είναι πλούσιο σε λίπη, σε υδατάνθρακές, τυριά, ενώ η γέμιση της γαλοπούλας περιέχει αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και κάστανα.
Σύμφωνα με έρευνες, ενδέχεται ένας άνθρωπος να λάβει έως και 3.000 θερμίδες μόνο από το συγκεκριμένο τραπέζι, ενώ αν σε αυτό υπολογίσουμε και το αλκοόλ, τότε καταλαβαίνετε γιατί ο ύπνος είναι το φυσικό επακόλουθο.
Η γαλοπούλα, λοιπόν, παρά το γεγονός ότι είναι… ύποπτη απαλλάσσεται. Το κρέας της μάλιστα είναι εξαιρετικό, περιέχει μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και καθόλου λίπος και καλό θα ήταν οι άνθρωποι που γυμνάζονται να το καταναλώνουν και τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου, αν θέλουν να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή.
Πηγή: itrofi.gr