Τips για τα απομεινάρια του γιορτινού τραπεζιού
Τα απομεινάρια της γιορτής μαγειρεύουν το τραπέζι της επόμενης μέρας. Μην πετάξεις τίποτα, λοιπόν! Σου έχω έτοιμο το plan B!
Τα καλέσματα των ενδιάμεσων ημερών είναι τα αγαπημένα μου. Πιο χαλαρά, αφήνουν την οικοδέσποινα να χαρεί τη γιορτή με τους πολύ δικούς της ανθρώπους.
[babyPostAd]Αυτές τις μέρες θα εκμεταλλευτώ ό,τι έχει περισσέψει από τα γιορτινά δείπνα, για να φτιάξω ένα διαφορετικό μενού, πάντα με το άρωμα της γιορτής. Κι αυτό συμφέρει για τους εξής λόγους:1. Είναι οικονομικό…
2. Μέρες αργίας τα μαγαζιά είναι κλειστά οπότε μπορεί να μη γίνεται να ψωνίσεις.
3. Ένα φαγητό με το κρέας ήδη μαγειρεμένο γίνεται στο άψε σβήσε και χωρίς πολλά υλικά, αφού ήδη έχει τη νοστιμιά από τα μπαχαρικά ή τα υλικά του πρώτου μαγειρέματος.
4. Το μυστικό είναι να τα εκμεταλλευτείς σε συνταγές που τα συνδυάζουν με υλικά απλά, της καθημερινότητας, που βρίσκονται σε κάθε ψυγείο.
Οι χρυσοί κανόνες:
* Στο καθάρισμα των λαχανικών κρατάμε τις φλούδες από τα καρότα, τα κοτσάνια των φρέσκων μυρωδικών, τα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο ή το μαρούλι, ό,τι γενικώς μπορεί να φαγωθεί κι ας έχει κακομούτσουνη όψη. Θα τα εκμεταλλευτούμε σε μια βελουτέ ή μια μινεστρόνε.
* Το λίπος ή τα κομματάκια από το καθάρισμα του κρέατος ή των πουλερικών είναι μια νοστιμιά που θα χρησιμοποιήσουμε σε ένα επόμενο φαγητό ή σε μια σούπα.
* Ό,τι απομένει σε ένα πιάτο δεν είναι βρώμικο, ιδίως αν ξαναμαγειρευτεί. Στο γιορτινό τραπέζι έχουμε όλοι την τάση να σερβιριζόμαστε μεγάλες μερίδες που δεν τις καταφέρνουμε τελικά. Ένα κομμάτι ψαχνό χοιρινό δεν είναι κάτι που αρμόζει στον σκουπιδοντενεκέ.
* Ό,τι απομείνει από το ταψί του μπακλαβά ή των σιροπιαστών, ένα τσουρέκι ή ένα κέικ που έχει ξεραθεί, τα σπασμένα μελομακάρονα ή οι κουραμπιέδες, μπορεί να φτιάξουν τη συνταγή ενός επόμενου γλυκού.
* Ό,τι απομείνει από το ταψί της γαλοπούλας, του κοτόπουλου, του χοιρινού ή του αρνιού που θα μπουν στο φούρνο, ξαναμπαίνει σε μια σούπα, σε μια τάρτα, μια πίτα, ένα μαγειρευτό με σάλτσα.
Να θυμάσαι: Η ανακύκλωση είναι το απόλυτο αξίωμα των ημερών και την αγαπάμε γιατί, χωρίς κόπο, μπορεί να μεταμορφώσει το χθεσινό φαγητό σε ένα ολόφρεσκο και διαφορετικό για την επόμενη μέρα.
Πηγή:olivemagazine.gr