Hygge: Πώς να διατηρήσεις «ζωντανή» την οικογενειακή θαλπωρή στο σπίτι

Hygge: Πώς να διατηρήσεις «ζωντανή» την οικογενειακή θαλπωρή στο σπίτι

Hygge

Οι χριστουγεννιάτικες γιορτές είναι πάντοτε μία από τις καλύτερες ευκαιρίες για όλη την οικογένεια να έρθει κοντά και δίνουν τη δυνατότητα στους γονείς και τα παιδιά να “συνδεθούν” περισσότερο, αλλά και να περάσουν πιο πολύ χρόνο μαζί!

Τόσο, ο ελεύθερος χρόνος μακριά από τα σχολεία και τις επαγγελματικές υποχρεώσεις, όσο και η… φύση των Χριστουγέννων, με το “ζεστό” κλίμα της χειμωνιάτικης θαλπωρής, κάνουν τις γιορτές μία από τις πιο χαλαρωτικές περιόδους της χρονιάς!

[babyPostAd]Ακόμη, όμως, και όταν αυτή η χαρούμενη εποχή περάσει, υπάρχει μια πολύ εύκολη και εποικοδομητική μέθοδος για να διατηρήσεις ζωντανή αυτή την ξεχωριστή αίσθηση που προσφέρουν οι γιορτές, αλλά και να υιοθετήσεις έναν τρόπο ζωής που θα έχει μακροπρόθεσμα τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα αποτελέσματα στην οικογενειακή και προσωπική ζωή σας! Και φυσικά, δεν είναι άλλο από το δανέζικο hygge, που τόσο πολύ ακούς τα τελευταία χρόνια!

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, το hygge δεν είναι κάποιο πρόσφατο trend χωρίς ουσία, αλλά πρόκειται για το δανέζικο τρόπο “αποσυμπίεσης” και επίτευξης της ευτυχίας. Και τους Δανούς, να τους ακούς, αφού είναι “ο πιο ευτυχισμένος λαός του κόσμου”! Πάντως, το hygge ως έννοια έχεις τις βάσεις του στα βάθη του 19ου αιώνα και προέρχεται από τη γερμανική λέξη “hyggia”, που σημαίνει “να αισθάνεσαι ικανοποίηση”. Ανάμεσα στις βασικές αρχές του hygge (προφέρεται “χούγκα”) είναι η θαλπωρή και η ζεστασιά που πρέπει να εισάγουμε στην καθημερινότητά μας, αλλά αυτό είναι μονάχα μια μικρή πλευρά του. Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι να δημιουργείται οικειότητα, συναισθηματική σύνδεση, ευθυμία και ευκολία στις σχέσεις μεταξύ των ατόμων και δη των μελών της οικογένειας! Το hygge είναι η… ζώνη ασφαλείας, μέσα στην οποία οι γονείς και τα παιδιά καλούνται να αφιερώσουν χρόνο και να επενδύσουν συναισθηματικά, χωρίς να αφήνουν τους εξωτερικούς παράγοντες, όπως το άγχος, η απογοήτευση, η πίεση και ο θυμός, να επισκιάσουν αυτό τον “ιερό” χρόνο που περνούν παρέα!

Πώς, όμως, γίνεται το hygge;
Προκειμένου να “ασκήσει” μια οικογένεια το hygge, οφείλει κλείνοντας την πόρτα του σπιτιού της να αφήσει πίσω της όλα τα αρνητικά συναισθήματα και την κακή ενέργεια. Αφιερώνοντας χρόνο στο hygge, σημαίνει πως κανείς δεν μιλάει για οτιδήποτε καταπιεστικό, αγχωτικό, στενάχωρο, επικριτικό ή που θα επιφέρει διαμάχη. Με αυτό τον τρόπο, όλοι θα νιώσουν ασφαλείς και θα χαλαρώσουν, χωρίς να ανησυχούν πως κάτι μπορεί να ταράξει τη χαρά και την ικανοποίησή τους. Όλοι πρέπει να νιώθουν πως είναι σε θέση να χαλαρώσουν και να νιώσουν οικεία, μακριά από τους εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες και τα προσωπικά ζητήματα. Μάλιστα, το hygge οφείλει να είναι μια κοινή οικογενειακή εμπειρία, που σημαίνει πως όλοι θα πρέπει να “δουλέψουν” μαζί, όπως για παράδειγμα παίζοντας ένα παιχνίδι που τους αφορά και τους περιλαμβάνει όλους. Αυτές οι στιγμές, άλλωστε, είναι που δημιουργούν τις καλύτερες αναμνήσεις για τα παιδιά!

Και πώς θα καταφέρεις να βάλεις το hygge στη ζωή της οικογένειας;
Αποδεδειγμένα μέσα από αμέτρητες έρευνες, το hygge μπορεί να βελτιώσει ραγδαία τον τρόπο ζωής, με τις μελέτες να δείχνουν πως ο ποιοτικός χρόνος που περνάμε με τους δικούς μας ανθρώπους μας κάνει πιο ευτυχισμένους από οτιδήποτε άλλο, συμπεριλαμβανομένων και των χρημάτων! Ως πρακτική, ωστόσο, αφορά μικρά χρονικά διαστήματα! Όπως είναι φυσικό, κανένας άνθρωπος δεν έχει την πνευματική διαύγεια και τη συναισθηματική σταθερότητα για να διατηρήσει σταθερή μια κατάσταση τόσο ασφαλή και ήσυχη. Για αυτό και το hygge επιτυγχάνεται για περιορισμένο χρόνο, ο οποίος αφιερώνεται αποκλειστικά σε αυτό. Έτσι, όσο… εξωγήινο κι αν σου ακούγεται συνολικά ως πρακτική, δεν πρέπει να ξεχνάς πως έχει και τη δικλείδα ασφαλείας που λέγεται “σύντομη χρονική διάρκεια”! Όποτε νιώσεις ότι δεν μπορείς να διατηρήσεις την απαιτούμενη ψυχραιμία, να θυμάσαι ότι σου απομένει λίγος χρόνος ακόμα. Όποτε νιώθεις πως τα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να κάνουν μονάχα happy thoughts, υπενθύμισέ τους πως είναι σημαντικό να προσπαθήσουν μόνο για λίγο ακόμα! Μέσα από αυτές τις μικρές “δόσεις ευτυχίας” στην καθημερινότητα, να θα δεις πόσο πιο ήρεμη και “δεμένη” θα γίνει η καθημερινότητα!

Πηγή: tlife.gr