6 tips για να μάθετε στα παιδιά σας να τρώνε ψάρια
Γράφει η Καλλιανιώτη Κωσταλένια, MSc
Τα ψάρια αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα συστατικά της Μεσογειακής Διατροφής αλλά και της διατροφής των παιδιών κυρίως μετά τον όγδοο μήνα της ζωής τους, εφόσον καταφέρνουν πλέον ικανοποιητικά να μασούν και να καταπίνουν στερεές τροφές. Νωρίτερα από τον όγδοο μήνα δεν συνιστάται να καταναλώνονται από βρέφη, καθώς υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης αλλεργικών αντιδράσεων.
1. Να είστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά στον καθαρισμό του ψαριού από τα κόκαλα.
Συνήθως ακόμα και ένα μικρό κόκαλο που κατά λάθος παρέμεινε πάνω στο ψάρι, μπορεί να γίνει αποτρεπτικός παράγοντας για κάποια παιδιά, ενώ πάντοτε υπάρχει και η πιθανότητα ενδεχόμενου κινδύνου από την κατάποση.
2. Κρατήστε το ψάρι με τα υγρά του και όχι στεγνό.
Προσθέστε λίγο νερό σε οποιοδήποτε ψάρι και ειδικά αυτά που έχουν λευκή σάρκα, με αυτόν τον τρόπο το ψάρι γίνεται πιο ελκυστικό και πιο νόστιμο αφού είναι γνωστό πως το ψάρι που έχει αφυδατωθεί χάνει τη γεύση του και είναι δύσκολο στην κατάποση, επομένως και αποτρεπτικό για τα παιδιά.
3. Ανακατέψτε το και μαγειρέψτε το με κάτι άλλο.
Ο τρόπος αυτός λόγω της γευστικότητάς του και της κάλυψης της ατόφιας γεύσης του ψαριού αρέσει στα παιδιά. Μπορείτε για παράδειγμα να το προσθέσετε σε μικρά κομματάκια ή σε κάποια σούπα ή σε κάποια σαλάτα.
4. Εναλλακτική επιλογή οι κροκέτες και τα φιλέτα ψαριού.
Μπορείτε να πάρετε κροκέτες ψαριού που είναι προμαγειρεμένες (κοιτώντας πάντα την ετικέτα για να διαπιστώσετε ότι τα συστατικά τους είναι από ολόκληρο φιλέτο ψαριού χωρίς επιπλέον γέμισμα ή προσθετικά) ή παρασκευάστε μόνοι σας τις κροκέτες ψαριού εύκολα και γρήγορα ή μαριναρισμένα φιλέτα έτοιμα τα οποία απλώς ζεσταίνετε και σερβίρετε..
5. Βεβαιωθείτε ότι μπορούν να συνοδευτούν από κάποια σάλτσα.
Σερβίρετε τα φιλέτα ψαριού με κέτσαπ, μαγιονέζα ή μουστάρδα, γεύσεις τις οποίες προτιμούν τα παιδιά, λαμβάνοντας παράλληλα με τη γευστική ικανοποίηση τα απαραίτητα και ωφέλιμα συστατικά.
6. Προσφέρετέ το στα παιδιά σαν ένα σνακ ανάμεσα στα γεύματα.
Μπορείτε να το κόψετε σε πολύ μικρές μερίδες και να το πολτοποιήσετε, να το αναμείξετε μαζί με μαγιονέζα ή γιαούρτι και να το αλείψετε πάνω σε ψωμί ή κράκερ.
Πηγή: nutrimed.gr
Το διαβάσαμε στο:boro.gr