Πυρετικοί σπασμοί: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε γονιός!
Οι πυρετικοί σπασμοί είναι ο πιο συχνός τύπος σπασμών κατά την παιδική ηλικία. Γενικά έχουν εξαιρετικά καλή πρόγνωση, αλλά χρειάζονται προσοχή και κλινική εξέταση, ιδιαίτερα κατά το πρώτο επεισόδιο πυρετικών σπασμών, για να διαπιστωθεί η αιτία του πυρετού, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει από κάτω σοβαρή λοίμωξη όπως σήψη ή μηνιγγίτιδα.
[babyPostAd]Πόσο συχνοί είναι οι πυρετικοί σπασμοί;
Συμβαίνει σε περίπου το 3-4 της εκατό των μικρών παιδιών.
Σε ποιες ηλικίες εμφανίζεται;
Οι πυρετικοί σπασμοί είναι σπάνιοι στις ηλικίες κάτω των 9 μηνών και άνω των 5 ετών. Συνήθως ξεκινούν στην ηλικία των 14-18 μηνών.
Ποιοι παράγοντες προδιαθέτουν στην εμφάνιση πυρετικών σπασμών;
Υπάρχει γενετική προδιάθεση, καθώς εάν ένα παιδί έχει αδερφό ή γονείς που ως παιδιά είχαν πυρετικούς σπασμούς, η πιθανότητα να εμφανίσει και αυτό αυξάνεται. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος αυξάνεται στο 5 της εκατό εάν είχε ως παιδί ο πατέρας και στο 27 της εκατό εάν εμφάνισε ως παιδί η μητέρα.
Πως εκδηλώνονται οι απλοί πυρετικοί σπασμοί;
Συνήθως εμφανίζονται με το ξεκίνημα του επεισοδίου πυρετού, κατά την άνοδο της θερμοκρασίας γρήγορα στο 38 ή 39. Υπάρχουν γενικευμένες ακούσιες κινήσεις σε χέρια και πόδια τονικό-κλονικές συμμετρικά σε δεξιά και αριστερή πλευρά, με συνοδές ακούσιες κινήσεις στο πρόσωπο και το στόμα. Το παιδί χάνει τις αισθήσεις του. Η διάρκεια των απλών πυρετικών σπασμών είναι από μερικά δευτερόλεπτα έως μερικά λεπτά. Ακολουθεί μια φάση ζάλης και υπνηλίας πιο βραχεία σε σχέση με τους απύρετους σπασμούς, διάρκειας συνήθως μερικών λεπτών.
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς κατά τη διάρκεια ενός πυρετικού σπασμού;
Το συμβάν του πυρετικού σπασμού αποτελεί τρομακτική εμπειρία για κάθε γονιό. Κατά τη διάρκειας του ξαπλώνετε το παιδί με το σώμα του σε πλάγια θέση και το κεφάλι σε ουδέτερη θέση, δηλαδή ούτε κάμψη ούτε υπερέκταση. ΜΗΝ βάζετε τίποτα μέσα στο στόμα του παιδιού. Όσο γίνεται κρατάτε την ψυχραιμία σας, παρατηρείτε το είδος ακούσιων κινήσεων και την διάρκεια του σπασμού. Ειδοποιείτε ασθενοφόρο ιδιαίτερα αν οι σπασμοί επιμένουν πάνω από 4-5 λεπτά.
Τι είναι σύνθετοι ή μη τυπικοί πυρετικοί σπασμοί;
Στους σύνθετους πυρετικούς σπασμούς υπάρχει ένα από τα παρακάτω ανησυχητικά εξτρά σημάδια:
– φαίνονται εστιακοί, δηλαδή αφορούν συγκεκριμένη περιοχή του σώματος, πχ δεξιά πλευρά, ή ένα χέρι κα
– κατά την ληθαργική φάση που ακολουθεί υπάρχει ασυμμετρία σε νευρολογικές εκδηλώσεις, πχ αυξημένος μυϊκός τόνος σε ένα πόδι κα
– επαναλαμβάνονται σε άνω του ενός επεισοδίου μέσα στην ίδια μέρα ή στο ίδιο επεισόδιο λοίμωξης
– διαρκούν υπερβολικά, παραπάνω από 10-15 λεπτά
Πόσο πιθανό είναι ένα παιδί να ξαναπάθει πυρετικούς σπασμούς;
30 με 50 της εκατό των παιδιών που εμφάνισαν πυρετικο σπασμό θα εμφανίσουν δεύτερο επεισόδιο σε μελλοντική λοίμωξη. Άλλο ένα τρίτο θα παρουσιάσουν και τρίτο επεισόδιο στο μέλλον.
Σχετίζονται οι πυρετικοί σπασμοί με επιληψία στο μέλλον;
Οι απλοί πυρετικοί σπασμοί ΔΕΝ συσχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα επιληψίας στο μέλλον. Η συχνότητα επιληψίας σε αυτά τα παιδιά είναι 1 της εκατό, όπως και στον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης επιληψίας έχουν τα παιδιά με πυρετικούς σπασμούς που: – είχαν μη τυπικούς ή σύνθετους πυρετικούς σπασμούς – έχουν οικογενειακό ιστορικό επιληψίας – άρχισαν σε ηλικία κάτω των 9 μηνών – εμφάνισαν πάνω από τρία επεισόδια στην πορεία άνω των τριών διαφορετικών λοιμώξεων – έχουν καθυστέρηση στην ψυχοκινητική ανάπτυξη – έχουν προϋπάρχον νευρολογικό νόσημα Η συχνότητα επιληψίας σε αυτά τα παιδιά με παράγοντα κινδύνου ανεβαίνει στο 9 της εκατό.
Χρειάζεται εισαγωγή στο νοσοκομείο;
Παιδί με πρώτο επεισόδιο πυρετικών σπασμών πρέπει να εξετάζεται κλινικά και να εκτιμάται στο νοσοκομείο. Κύριος στόχος είναι να βρεθεί η αιτία του πυρετού και να αποκλειστεί η μηνιγγίτιδα. Συνήθως η εικόνα είναι ιογενής και συχνά παιδιά με πυρετικοί σπασμό έχουν υποκείμενη ίωση με ερπητοιό – αιφνίδιο εξάνθημα roseola. Άλλες φορές υπάρχει από κάτω γρίπη, οξεία μέση ωτίτιδα, πνευμονία ή κοινό κρυολόγημα- ρινοιοί. Σπάνια αποδίδονται σε ηλεκτρολυτικές διαταραχές. Μερικές φορές οι πυρετικοί σπασμοί αποδίδονται σε εμβολιασμό, ιδιαίτερο σε εμβόλιο ιλαράς MMR.
Χρειάζονται παρακλινικές εξετάσεις;
Κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο και για αποκλεισμό υπογλυκαιμίας, μικροβιακής λοίμωξης και ουρολοίμωξης γίνονται εξετάσεις αίματος και ούρων. Αν υπάρχει υποψία μηνιγγίτιδας χρειάζεται να γίνει και οσφυονωτιαία παρακέντηση.
Χρειάζεται παιδί με πυρετικό σπασμό να υποβληθεί σε εγκεφαλογράφημα;
Παιδιά με απλούς πυρετικούς σπασμούς δεν έχουν ένδειξη για εγκεφαλογράφημα. Εγκεφαλογράφημα γίνεται σε: – παιδιά με μη τυπικούς σύνθετους πυρετικούς σπασμούς – παιδιά με παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση μελλοντικά επιληψίας
Χρειάζονται τα παιδιά με πυρετικούς σπασμούς απεικονιστικό έλεγχο- αξονική ή μαγνητική;
Όχι, εκτός αν είχαν σύνθετους πυρετικούς σπασμούς ή αν έχουν παράγοντες κινδύνου για επιληψία.
Αντιμετώπιση των πυρετικών σπασμών
Η ενεργός αντιμετώπιση του πυρετού με αντιπυρετικά είναι σημαντική, αν και δεν έχει αποδειχθεί ότι η έγκαιρη χορήγηση αντιπυρετικών μπορεί να προλάβει την εμφάνιση σπασμών. Για τον έλεγχο του σπασμού χρησιμοποιούνται φάρμακα της κατηγορίας της διαζεπάμης. Σε περίπτωση μη τυπικών σπασμών ή πολλών επεισοδίων μπορεί να δοθεί στους γονείς φάρμακο στο σπίτι για την χορήγηση στο παιδί σε περίπτωση νέας εμφάνισης σπασμού που επιμένει πάνω από 2-3 λεπτά και πριν την έλευση ασθενοφόρου και εισαγωγή στο νοσοκομείο.
Πρόληψη των πυρετικών σπασμών
Δεν έχει αποδειχθεί ότι η επιθετική χορήγηση αντιπυρετικών σε κάθε νέο εμπύρετο μπορεί να προλάβει την εμφάνιση σπασμού. Τις περισσότερες φορές μάλιστα οι σπασμοί συμβαίνουν κατά την άνοδο του πυρετού, πριν προλάβουν οι γονείς να συνειδητοποιήσουν ότι το μωρό έχει υψηλό πυρετό ή ακόμα και ότι έχει εμπύρετο λοίμωξη.
Πηγή: pediatros-thes.gr