Πόσο καιρό πρέπει να περιμένω πριν δοκιμάσω ξανά μετά από μια αποβολή;

Πόσο καιρό πρέπει να περιμένω πριν δοκιμάσω ξανά μετά από μια αποβολή;

αποβολή

Είναι μια ερώτηση που όλοι ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε, αλλά δυστυχώς συμβαίνει συχνά…

[babyPostAd]Μετά από μια αποβολή, πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να αρχίσετε ξανά τις δοκιμές; Ορισμένες νέες έρευνες συμβουλεύουν τις γυναίκες να προσπαθήσουν να συλλάβουν ξανά μέσα σε 6 μήνες από την αποβολή τους για να έχουν καλύτερες πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης.

Αλλά αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συμβουλή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος  συνιστά να περιμένετε τουλάχιστον 6 μήνες πριν προσπαθήσετε ξανά. Για να μπερδευτούμε ακόμη περισσότερο, το NHS προτείνει την αναμονή για 3 μήνες.

Λοιπόν, ποιος έχει δίκιο;
Δεν υπάρχει σαφής απάντηση, αλλά η μελέτη είναι σημαντική και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Μάλτας και το Πανεπιστήμιο του Aberdeen και εξέτασε στοιχεία από περίπου 1 εκατομμύριο γυναίκες σε 11 διαφορετικές χώρες.

Υπήρχαν δύο βασικά ευρήματα:

  • Οι γυναίκες που έμειναν έγκυες σε λιγότερο από 6 μήνες μετά από μια αποβολή δεν έχουν πλέον κανέναν κίνδυνο ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων σε σύγκριση με εκείνες που περίμεναν περισσότερο από 6 μήνες
  • Περα από αυτό, φαίνεται να υπάρχει μειωμένος κίνδυνος αποβολής και πρόωρου τοκετού εάν μείνετε έγκυος εντός 6 μηνών

Ένας από τους ερευνητές της έκθεσης ανέφερε στο Telegraph ότι η ανάλυσή τους σε προηγούμενες μελέτες κατέδειξε σαφώς ότι μέσα σε 6 μήνες ήταν ο βέλτιστος χρόνος, αλλά παραδέχτηκε ότι δεν ήταν ξεκάθαρο γιατί πρέπει να γίνει αυτό.

“Σε αντίθεση με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ, ο οποίος συνιστά τουλάχιστον έξι μήνες αναμονής μετά από μια αποβολή,” εξηγεί ο Δρ Sohinee Bhattacharya από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen. “Η μετα-ανάλυση όλων των δημοσιευμένων μελετών για το θέμα μέχρι σήμερα δείχνει οριστικά ότι εντός 6 μηνών είναι καλύτερο.”

“Μία εξήγηση μπορεί να είναι ότι αν κάποιο ζευγάρι έχει αποτύχει, μπορεί να φροντίσει ιδιαιτέρως τους εαυτούς του, να είναι περισσότερο ενθουσιώδης και να είναι πιο εύφορος, αλλά αυτό είναι μόνο εικασία σε αυτό το σημείο”.

Λοιπόν, πρέπει να ξεκινάμε όσο το δυνατόν νωρίτερα;
Το κλειδί είναι να προσπαθήσετε ξανά όταν αισθάνεστε έτοιμοι, αλλά η έρευνα δείχνει ότι δεν χρειάζεται να περιμένετε για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα.

Η Ruth Bender Atik από την Ένωση Αποβολών επαίνεσε τη νέα μελέτη και δήλωσε ότι υποστηρίζει την επιλογή των ζευγαριών ως προς το πότε αποφασίζουν να προσπαθήσουν ξανά.

“Επιβεβαιώνει ότι τα ζευγάρια μπορούν να επιλέξουν να προσπαθήσουν ξανά όποτε αισθάνονται έτοιμοι να το κάνουν”.

Γιατί λοιπόν δεν είναι αυτή η νέα επίσημη συμβουλή;
Απαιτείται περισσότερη έρευνα. Ωστόσο, το NHS κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έρευνα δείχνει ότι «οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να αναθεωρηθούν και ότι τα ζευγάρια θα πρέπει να ενημερώνονται ότι η καθυστέρηση της εγκυμοσύνης δεν βελτιώνει απαραιτήτως τα αποτελέσματα».

Εσείς τι πιστεύετε; Σας έχει τύχει και εάν ναι, πόσο καιρό περιμένατε προτού προσπαθήσετε ξανά;