Οι 5 πιο συχνές παιδικές ασθένειες

Οι 5 πιο συχνές παιδικές ασθένειες

παιδικές ασθένειες

O φαρμακοποιός Αλέξανδρος Αγγέλου γράφει για τις 5 πιο συχνές ασθένειες και την αντιμετώπισή τους. Συμπτώματα, αντιμετώπιση και πότε πρέπει να πάτε το μικρό σας στον παιδίατρο.

[babyPostAd]Ιλαρά

Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη που προκαλεί εξανθήματα.

Αρχικά εμφανίζονται στο στόμα, στη συνέχεια στο πρόσωπο, πίσω από τα αυτιά και τελικά σε όλο το σώμα.

Επιπλέον, εμφανίζεται πυρετός, βήχας, συνάχι και επιπεφυκίτιδα.

Οι ενήλικες, σε αντίθεση με τα παιδιά, εκδηλώνουν τη νόσο πιο βαριά.

Οι επιπλοκές που δημιουργεί μπορεί να είναι πνευμονία, εγκεφαλίτιδα, τύφλωση, ηπατίτιδα, ενώ ενεργοποιείται η φυματίωση.

Δυστυχώς, ειδική θεραπεία ενάντια στον ιό της ιλαράς δεν υπάρχει.

Αντιμετώπιση

Οι γονείς πρέπει να φροντίσουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους και να αγνοήσουν τα αντιεμβολιαστικά κινήματα που παραπληροφορούν την κοινή γνώμη.

Το εμβόλιο είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο πρόληψης που αντιμετωπίζει μία επιδημία και με το οποίο το παιδί αποκτά ισόβια ανοσία.

Σε περιόδους έξαρσης, πρέπει να δίνεται προσοχή σε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι άρρωστοι, ενώ οι κλειστοί χώροι καλό είναι να αερίζονται τακτικά.

Οι γονείς να επισημάνουν στα παιδιά να πλένουν τα χέρια συχνά και σχολαστικά.

Αμυγδαλίτιδα

Η αμυγδαλίτιδα είναι η συχνότερη μικροβιακή νόσος που συναντάται στις ηλικίες 5 έως 15 ετών και εμφανίζεται συνήθως στο τέλος του φθινοπώρου, τον χειμώνα και νωρίς την άνοιξη.

Εάν το παιδί παραπονεθεί για πόνο στον λαιμό και τον φάρυγγα, πυρετό, διογκωμένους λεμφαδένες και πρησμένες ή πυώδεις αμυγδαλές, πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον παιδίατρο.

Αντιμετώπιση

Ο γιατρός είναι ο πλέον αρμόδιος να προτείνει το φάρμακο που θα χορηγηθεί, με σκοπό να προλάβει τις επιπλοκές και τη μετάδοση του μικροβίου σε άλλα παιδάκια.

Ειδικά εάν πρόκειται για αντιβιοτικό, οι ώρες που θα χορηγηθεί είναι καθορισμένες και οι ημέρες που θα ληφθεί η αγωγή πρέπει να τηρηθούν με αυστηρότητα.

Πολλοί ασθενείς όταν δουν ότι εξαφανίζονται τα συμπτώματα διακόπτουν την αντιβιοτική θεραπεία, με αποτέλεσμα να μην καταπολεμάται πλήρως το μικρόβιο, να αποκτά αντοχή και να επανεμφανίζεται ισχυρότερο.

Η μετάδοση του μικροβίου μπορεί να συμβεί σε άλλους μέχρι και 3 εβδομάδες αργότερα, ακόμη και εάν κάποιος δεν παρουσιάζει συμπτώματα.

Προσοχή χρειάζεται στο να μην έρθει σε επαφή κάποιος με το σάλιο ή τις εκκρίσεις από τη μύτη κάποιου μολυσμένου ατόμου.

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα που θεωρούνται ύποπτα, καλό είναι να μην καταναλώνονται.

Και εδώ μεγάλη σημασία έχει ο τακτικός αερισμός του χώρου και το συχνό πλύσιμο των χεριών.

Ωτίτιδα

Η ωτίτιδα ταλαιπωρεί πολλά παιδιά, ιδιαίτερα τον χειμώνα.

Οι αλλεργίες και το κοινό κρυολόγημα προκαλούν συσσώρευση υγρού πίσω από το τύμπανο και δημιουργούν την μέση ωτίτιδα.

Πολλά παιδιά δεν κοιμούνται καλά ή ανεβάζουν πυρετό. Επιπλέον, μπορεί να πονάει το αυτί και η ακοή να εμφανίζεται μειωμένη.

Αντιμετώπιση

Όταν ο πυρετός είναι μέχρι 39o C, χωρίς να υπάρχουν άλλα συμπτώματα ή ιατρικά προβλήματα, είναι καλύτερα το παιδί να μείνει στο σπίτι για περαιτέρω παρακολούθηση.

Όταν η κατάσταση δεν βελτιωθεί ή παρατηρηθεί κάποια επιδείνωση, ο γιατρός είναι αναγκαίος.

Στην περίπτωση που χορηγηθεί αντιβιοτικό, όπως τονίστηκε, πρέπει να γίνεται λήψη στις καθορισμένες ώρες και να ολοκληρώνεται πλήρως η αγωγή.

Ένα άτομο δεν μπορεί να κολλήσει ωτίτιδα από κάποιο άλλο άτομο, ένα κρυολόγημα όμως που μπορεί να εξαπλωθεί σε έναν παιδικό σταθμό μπορεί να προκαλέσει σε κάποια παιδιά ωτίτιδα.

Κρυολόγημα

Το κρυολόγημα οφείλεται σε περισσότερους από 200 ιούς και μπορεί να προσβάλει ένα άτομο 2 με 3 φορές τον χρόνο.

Τα συμπτώματα είναι ήπια και ξεκινούν λίγες ημέρες αφού το άτομο προσβληθεί από τον ιό.

Δεν θα πρέπει να μπερδεύουμε το κοινό κρυολόγημα με τη γρίπη, στην οποία τα συμπτώματα είναι έντονα και οι επιπλοκές, όπως πνευμονία, ιγμορίτιδα ή ωτίτιδα μπορεί να εμφανιστούν.

Το κρυολόγημα αρχίζει με φτέρνισμα, καταρροή και πονόλαιμο. Ακολουθεί το μπούκωμα, ο πονοκέφαλος και η αδιαθεσία.

Πυρετός και ρίγη σπάνια παρατηρούνται.

Τα συμπτώματα είναι πιο έντονα την 3η με 4η ημέρα, αλλά ο βήχας και τα ρινικά συμπτώματα πιθανόν να επιμένουν για 7-10 ημέρες.

Αντιμετώπιση

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για το κρυολόγημα, ενώ ο γιατρός θα προτείνει σκευάσματα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων, όπως αντιπυρετικά, αποσυμφορητικά ή και αντιεμετικά.

Τα αντιβιοτικά, σε καμία περίπτωση, δεν είναι αποτελεσματικά.

Γρίπη

Η γρίπη ξεκινά απότομα με ρίγη, πυρετό, συνάχι, ξηρό βήχα, έντονο πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους.

Ο πυρετός, που μπορεί να φτάσει έως τους 41ο C, εκδηλώνεται μέσα στις πρώτες 12 ώρες από την έναρξη της νόσου και διαρκεί για 3-4 ημέρες.

Κατά τη διάρκεια της τρίτης ημέρας, τα αρχικά συμπτώματα υποχωρούν και δίνουν τη θέση τους σε συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα και βρογχίτιδα.

Μετά από συμβουλή γιατρού μπορούν θα χορηγηθούν αντιϊκά, για να προληφθούν οι επιπλοκές.

Σε κάθε περίπτωση συνιστάται ξεκούραση και λήψη πολλών υγρών.

Πηγή:    4moms.gr