Ψείρες: Ο γιατρός απαντά γιατί πρέπει να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά

Ψείρες: Ο γιατρός απαντά γιατί πρέπει να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά

Ψείρες

Ένα από τα πιο συνηθισμένα βάσανα των μαμάδων που έχουν παιδιά σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία, είναι και η φθειρίαση, δηλαδή, η παρουσία ψειρών στο κεφάλι των παιδιών. Αυτοί οι εντελώς ανεπιθύμητοι… επισκέπτες βρίσκουν τρόπο να “φωλιάσουν” στα μαλλιά και να πολλαπλασιαστούν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, προκαλώντας δυσφορία και ενόχληση στα παιδιά! Πώς μπορείς, όμως, να αντιμετωπίσεις την κατάσταση, ώστε να ανακουφίσεις το μικρό σου; Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά:

[babyPostAd]Οι ψείρες παραμένουν ή επανεμφανίζονται παρά τις εκάστοτε θεραπείες, διότι διασπείρονται πολύ εύκολα από παιδί σε παιδί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, από τα ρούχα που κρέμονται στις κρεμάστρες στις τάξεις και τα γυμναστήρια, αλλά και από τα αντικείμενα κοινής χρήσης, όπως κλινοσκεπάσματα, βούρτσες, πετσέτες κλπ.

Η ψείρα είναι ένα πολύ μικρό έντομο, περίπου τριών χιλιοστών, και το χρώμα της είναι γκρίζο-λευκό. Ζει περίπου ένα μήνα και γεννάει 10 αυγά την ημέρα. Τρέφεται και επιβιώνει από το αίμα που ρουφάει από το δέρμα του κεφαλιού.

⇒ Τι προβλήματα προκαλεί στο παιδί;

♦ Είναι γνωστός ο κνησμός (φαγούρα) που έχει το παιδί στο κεφάλι του, γύρω από τα αυτιά του και στο λαιμό.

♦ Από τη φαγούρα πληγώνεται το δέρμα του κεφαλιού και ύστερα εισχωρούν λογής-λογής μικρόβια.

♦ Τα μικρόβια προκαλούν πύον από διάφορες λοιμώξεις όπως σταφυλοκοκκίαση.

♦ Λόγω της παρουσίας των μικροβίων διογκώνονται οι τοπικοί λεμφαδένες γύρω από το λαιμό.

⇒ Γιατί είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν οι ψείρες;

♦ Επειδή οι ψείρες μπορούν να επιβιώσουν στο περιβάλλον μέχρι και δυόμισι ημέρες και παρ’ όλο που δεν πετούν, βρίσκουν την ευκαιρία να μεταφέρονται μέσω των αντικειμένων από παιδί σε παιδί.

♦ Για να εξοντωθούν, θα πρέπει τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα να μπουν για πλύσιμο στους 50 βαθμούς και για χρονικό διάστημα μέχρι 10 λεπτών.

♦ Τα πράγματα που δεν μπαίνουν για πλύσιμο, θα πρέπει να κλείνονται ασφυκτικά σε πλαστικές σακούλες για 15 ημέρες μέχρι να πεθάνουν οι ψείρες.

⇒ Ποιες θεραπείες υπάρχουν σήμερα;

Καταρχάς, θα πρέπει να ξέρουμε ότι η παρουσία της ψείρας δεν είναι οπωσδήποτε σημάδι κακής υγείας. Επίσης, υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες.

♦ Τοπικά αντιφθειρικά: Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορα σαμπουάν και κρέμες που περιέχουν όμως φαρμακευτικές ουσίες και γι’ αυτό θα πρέπει να ακολουθούνται προσεκτικά οι οδηγίες του εκάστοτε προϊόντος.

 Χτένισμα: Είναι μια καλή επιλογή για παιδιά κάτω των δύο ετών, τα οποία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τοπικά αντιφθειρικά. Χρησιμοποιείται ειδικό χτενάκι και ειδικές αλοιφές-λοσιόν.

♦ Αγωγή από το στόμα: Στην περίπτωση που όλες οι άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει, τότε μπορεί να χορηγηθεί και αγωγή από το στόμα, η οποία περιλαμβάνει ειδικά αντιβιοτικά χημικοθεραπευτικά.

♦ Αφυδάτωση των ψειρών με ζεστό αέρα: Πρόκειται για μια νέα μέθοδο. Χρησιμοποιείται ειδική συσκευή, η οποία μοιάζει με σεσουάρ μαλλιών. Εκπέμπει θερμό αέρα σε ελεγχόμενη θερμοκρασία, ροή και απόσταση. Οι ψείρες αφυδατώνονται και ύστερα με το χτενάκι τις απομακρύνουν από τα μαλλιά των παιδιών.

Παρά τις θεραπείες, η καλύτερη μέθοδος είναι η πρόληψη. Θα πρέπει όλα τα παιδιά να παρακολουθούνται για τυχόν παρουσία ψειρών στο κεφάλι τους και να θεραπεύονται εγκαίρως πριν μεταφερθούν και στα κεφαλάκια των άλλων παίδων.

Πηγή:tlife.gr