Το μήνυμα αυτής της μαμάς για τα φυλετικά στερεότυπα έγινε viral!

Το μήνυμα αυτής της μαμάς για τα φυλετικά στερεότυπα έγινε viral!

φυλετικά στερεότυπα έγινε viral

[babyPostAd]Η αντίδραση της μητέρας στα φυλετικά στερεότυπα που αντιμετώπισε ως παιδί έγινε viral στο Facebook.

Η Darla Halyk έγραψε ένα δυνατό post για να τονίσει πώς αισθάνθηκε όταν ο μισογυνισμός επηρέασε βαθιά την ανατροφή της.

Το post κοινοποιήθηκε πάνω από 11.000 φορές, με άνδρες και γυναίκες να μοιράζονται τις δικές τους εμπειρίες στερεότυπων με βάση το φύλο ως απάντηση.

“Ήμουν μικρό κορίτσι όταν συνειδητοποίησα την ιεραρχία στην οικογένεια μου. Οι δουλειές του σπιτιού γίνοντας με βάση το φύλο. Μπλε δουλειές για τον αδερφό μου, ροζ για εμένα. Η μαμά καθάριζε, μαγείρευε και έκανε σχεδόν τα πάντα στο σπίτι. Ο μπαμπάς έκοβε το γκαζόν, επισκεύαζε τα αυτοκίνητα και έπαιζε με τον αδερφό μου και εμένα μέχρι που νύσταζε”.

Ενώ εγκωμίασε και τους δύο γονείς της ως πρότυπα, η Halyk αποκάλυψε ότι σύντομα άρχισε να παρατηρεί τεράστιες αποκλίσεις στο σπίτι της όσον αφορά τις ευθύνες, εξηγώντας πως συχνά έβρισκε τον εαυτό της να κάνει τις “βαρύτερες” δουλειές, ενώ οι άνδρες έκαναν τις πιο ελαφριές.

Συνήθως, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να καθαρίζει το σπίτι και να βοηθάει την μητέρα της στο μαγείρεμα.

“Ο φόρτος εργασίας μου ήταν διαφορετικός, ίσως ακόμα πιο δύσκολος με τον καιρό, αλλά ήμουν κορίτσι και ήταν αυτό που αναμενόταν από μένα” γράφει.

“Ένιωσα σαν να πνίγομαι και δεν μπορούσα να τα προλάβω όλα μέχρι να γυρίσει η μαμά στο σπίτι. Γιατί έπρεπε αυτή να είναι δική μου ευθύνη μόνο και μόνο επειδή είμαι η κοπέλα; ”

Προσέθεσε ότι ενώ οι γυναίκες συχνά εξαντλούνται εξαιτίας των καθηκόντων τους, ο πατέρας και ο αδελφός της έκαναν λίγα πράγματα για να συνεισφέρουν.

“Είχα περάσει ολόκληρη τη ζωή μου βλέποντας τις γυναίκες στη ζωή μου να φέρουν το βάρος ολόκληρου του σπιτιού στις πλάτες τους ενώ οι άνδρες κάθονταν πίσω και τις παρακολούθησαν να το κάνουν. Ήταν φυσιολογικό, αναμενόμενο. ”

Η Halyk εξήγησε πόσο εδραιωμένα αυτά τα στερεότυπα μπορεί να είναι και παρότρυνε τους αναγνώστες να προσπαθήσουν να αλλάξουν την πανταχού παρούσα αντίληψη ότι οι γυναίκες θα πρέπει να «κάνουν όλα αυτά» και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να γίνονται και από άντρες – όχι μόνο από γυναίκες».

«Θέλω να σπάσω την πατριαρχία για να επιτρέψω σε μένα, τη μητέρα μου και όλες τις γυναίκες να πιστεύουν ότι δεν μπορούν να τα καταφέρνουν όλα χωρίς να μπαίνει η ταμπέλα.», συνέχισε.

“Οι γυναίκες δεν είναι τρελές – είναι κουρασμένες. Είναι κουρασμένες προσπαθώντας να προλάβουν τα πάντα στη ζωή τους. Οι γυναίκες είναι θυμωμένες γιατί δεν τις εκτιμούν για τόσο πολύ καιρό.

“Δεν θα λυθεί το πρόβλημα αν οι άντρες βοηθάνε τις γυναίκες στο σπίτι, αλλά αν οι άντρες δουν οτι οι δουλειές του σπιτιού δεν είναι μόνο δουλειά της γυναίκας!”

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή