2040: Καρκίνος τραχήλου της μήτρας; Τι είναι αυτό;
Ο συνδυασμός του εμβολιασμού με το νέας γενιάς εμβόλιο κατά του ιού HPV και του HPV DNA test, μπορεί να καταστήσει σπάνιο τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε διάστημα 25-30 ετών και πλέον να μην χρειάζεται να γίνεται προληπτικός προσυμπτωματικός έλεγχος. Σήμερα, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, για τον οποίο ενοχοποιούνται ογκογόνοι τύποι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ιός HPV) είναι ο τρίτος σε συχνότητα παγκοσμίως και δεύτερος στην Ευρώπη σε γυναίκες ηλικίας μέχρι 45 ετών.
“Υπάρχουν ενδείξεις ότι αν εφαρμοστεί επιτυχώς ο εμβολιασμός με το εννεαδύναμο εμβόλιο κατά του HPV με κάλυψη άνω του 80% του πληθυσμού, τότε, σε περίπου 20-25 χρόνια, ο καρκίνος τους τραχήλου της μήτρας θα είναι τόσο σπάνιος ώστε δεν θα χρειάζεται πλέον να γίνεται προληπτικός έλεγχος των γυναικών. Οι δυνατότητες που έχουμε στα χέρια μας είναι τέτοιες που επιτρέπουν να πιστέψουμε ότι σε ένα χρονικό διάστημα 25-30 ετών θα έχουμε εντυπωσιακή ελάττωση της νοσηρότητας και της θνητότητας από καρκίνο τραχήλου της μήτρας, όσο και άλλων καρκίνων που σχετίζονται με τον ιό HPV. Ο κύριος στόχος της εξάλειψης του καρκίνου της μήτρας είναι εφικτός χάρη στα εχέγγυα που έχουμε και τα οποία είναι: το νέας γενιάς εμβόλιο κατά HPV και το HPV DNA test. Tο εννεαδύναμο εμβόλιο κατά του HPV, αν χορηγηθεί σε ένα 12χρονο κορίτσι θα το προφυλάξει σε όλη της διάρκεια της ζωής του σε ένα ποσοστό 85-90%. Για το υπόλοιπο 10-15% θα καλυφθεί με τον προληπτικά προσυμπτωματικό έλεγχο, ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικότερος αν γίνεται με τον HPV DNA testing, παρά με το τεστ Παπανικολάου. Το HPV DNA test πρέπει να γίνεται κάθε πέντε χρόνια”, τόνισε ο κ. Αγοραστός.
Παράλληλα, ο κ. Αγοραστός, υπογράμμισε ότι όλη η φροντίδα πρέπει να επικεντρωθεί στον κατά το δυνατόν πληρέστερο εμβολιασμό γυναικών και ανδρών με το πολυδύναμο εμβόλιο κατά του τον HPV, ο οποίος είναι προτιμότερο να αρχίσει σε μικρές ηλικίες γιατί τότε αναπτύσσονται υψηλότεροι τίτλοι αντισωμάτων.
“Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένδειξη εμβολιασμού μεγαλύτερων γυναικών ηλικίας μέχρι 45-50 ετών. Έχει αποδειχθεί ότι και οι γυναίκες αυτών των ηλικιών έχουν να ωφεληθούν κάνοντας αυτό το εμβόλιο διότι ακόμη και αν είναι φορείς ενός ή δύο τύπων του ιού HPV θα προφυλαχθούν από τους υπόλοιπους 7-8 και δεν θα κινδυνεύουν αργότερα από επαναμόλυνση. Είναι αποδεδειγμένο ότι στη συντριπτική πλειονότητα των ατόμων που μολύνονται από τύπους του ιού τον HPV η άμυνα του οργανισμού καταφέρνει και “διώχνει” τον ιό στο 90% των περιπτώσεων μέσα σε δύο χρόνια. Η δημιουργία δηλαδή προκαρκινικών αλλοιώσεων ή και καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας αφορά το 1% του πληθυσμού και αναπτύσσεται σε διάστημα 15-20 ετών μετά την αρχική μόλυνση”, πρόσθεσε ο κ. Αγοραστός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο προσυπτωματικός έλεγχος των γυναικών στις περισσότερες χώρες αρχίζει στην ηλικία των 21, 25, ή 30 ετών και σταματάει μετά την ηλικία των 65-70 ετών, εφόσον τα τρία τελευταία τεστ ΠΑΠ είναι αρνητικά για κακοήθεια.
“Σήμερα ο εμβολιασμός αγοριών και κοριτσιών έχει γίνει καθημερινή ρουτίνα σε πολλές προηγμένες χώρες, ενώ ο εμβολιασμός μόνο των κοριτσιών εφαρμόζεται σε 150 χώρες του κόσμου. Παράλληλα, αρκετές χώρες έχουν αλλάξει κατά τα τελευταία χρόνια το Εθνικό τους Πρόγραμμα Προσυπτωματικού Ελέγχου και ελέγχονται με το HPV DNA test, αντί να ελέγχονται με τεστ ΠΑΠ. Πχ, η Ολλανδία, η Αυστραλία, η Τουρκία, το Μεξικό, η Αργεντινή, η Σουηδία, η Ιταλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιρλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Φινλανδία και άλλες χώρες βρίσκονται σε αυτή τη διαδικασία. Υπάρχουν και ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, στις οποίες εφαρμόζονται ταυτόχρονα και οι δύο εξετάσεις (HPV DNA test και τεστ ΠΑΠ). Υπάρχουν, όμως, σαφέστατες ενδείξεις ότι η συνδυασμένη αυτή εξέταση θα αλλάξει και θα περιοριστεί στο HPV DNA testing, διότι ενώ προσφέρει ελάχιστα στην αποτελεσματικότητα είναι οικονομικά ασύμφορο”, πρόσθεσε ο κ. Αγοραστός.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο κ. Αγοραστός, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ένα εθνικά οργανωμένο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχουν των γυναικών για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
“Στην Ελλάδα υπάρχει ένας ευκαιριακός ετήσιος έλεγχος των γυναικών με τεστ ΠΑΠ χωρίς σαφή ηλικιακά όρια έναρξης και παύσης των ελέγχων. Στην πλειονότητα των κρατών ο έλεγχος αρχίζει στα 21-25, ή 30 έτη και τα μεσοδιαστήματα ελέγχων με τεστ ΠΑΠ είναι 3-5 έτη. Μόνο στην Ελλάδα γίνεται έλεγχος με τεστ ΠΑΠ κάθε χρόνο, μάλλον γιατί είμαστε περήφανοι που ο Παπανικολάου ήταν Έλληνας”, τόνισε ο κ. Αγοραστός.
Πηγή: Amna.gr