Νεογέννητο: Τα ανησυχητικά συμπτώματα στην υγεία του και πότε πρέπει να καλέσετε τον παιδίατρο

Νεογέννητο: Τα ανησυχητικά συμπτώματα στην υγεία του και πότε πρέπει να καλέσετε τον παιδίατρο

Νεογέννητο

Όταν οι νέοι γονείς επιστρέφουν από το μαιευτήριο στο σπίτι με το νεογέννητο μωρό τους, ένας νέος, άγνωστος κόσμος, ανοίγεται μπροστά τους. Μπορεί να φαίνεται εύκολη η καθημερινότητα του μωρού, με πολύ ύπνο, θηλασμό και καθαριότητα, όμως δεν τελειώνει εδώ. Το μωρό, έστω και σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να παρουσιάσει διάφορα συμπτώματα υγείας, σοβαρά ή καθόλου ανησυχητικά. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό οι νέοι γονείς να γνωρίζουν τα σημάδια για να καλέσουν αμέσως τον παιδίατρό τους, χωρίς να χάσουν χρόνο. Ποια είναι τα ανησυχητικά σημάδια στην υγεία του μωρού;

[babyPostAd]Κίτρινο δέρμα

Μεταξύ της δεύτερης και τέταρτης μέρας από τη γέννηση ενός μωρού, δεν αποκλείεται το βρέφος να εμφανίσει ίκτερο. Σε όλα τα μαιευτήρια ελέγχουν το νεογέννητο για ίκτερο και το κρατάνε για μια με δυο επιπλέον ημέρες, όμως δεν είναι ασυνήθιστο ο ίκτερος να εμφανιστεί σε βρέφη που θηλάζουν οποιαδήποτε στιγμή, κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας. Καλέστε τον παιδίατρό σας να εξετάσει το μωρό για να έχετε μια ασφαλή ιατρική διάγνωση, αν διαπιστώσετε ότι το μωρό σας φαίνεται πιο κίτρινο.

Πυρετός

Το να εμφανίσει ένα νεογέννητο πυρετό, (ειδικά μέχρι να κλείσει τους 3 πρώτους μήνες ζωής) είναι από μόνο του ένα ανησυχητικό σημάδι, καθώς μπορεί να οφείλεται σε επικίνδυνες λοιμώξεις. Θερμομετρήστε το βρέφος, σημειώστε τον ακριβή χρόνο, τα διαστήματα και τη θερμοκρασία του και τηλεφωνήστε αμέσως στον παιδίατρό σας για να σας κατευθύνει.

Αναπνευστική δυσκολία

Ένα ανησυχητικό σημάδι είναι να αναπνέει με δυσκολία, ή να έχει αποκτήσει το δέρμα, τα νύχια ή τα χείλη του μπλε απόχρωση. Αν το μωρό σας μάλιστα, έχει περισσότερες από 60 αναπνοές ανά λεπτό, με παύσεις, πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως στον παιδίατρό σας, καθώς ίσως είναι σημάδια πνευμονικής ή καρδιακής πάθησης.

Πολλές ώρες ύπνου και δυσκολία στο ξύπνημα

Φυσικά και τα νεογέννητα τις περισσότερες ώρες κοιμούνται, παρά είναι ξύπνια. Όμως αν δείτε πως κοιμάται πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο, το ακουμπάτε για να ξυπνήσει και δεν το κάνει μ΄ευκολία, τότε πρέπει να καλέσετε τον παιδίατρό σας, χωρίς να χάσετε χρόνο.

Λιγότερo ανησυχητικές και πιο συνηθισμένες περιπτώσεις για την υγεία του νεογέννητου

Άρνηση στο γάλα

Χωρίς να είναι απαραίτητα επικίνδυνο ή ανησυχητικό, αν δείτε πως το μωρό σας τρώει λιγότερο από το συνηθισμένο, ή αρνείται να φάει για περισσότερες από μία φορά μέσα στη μέρα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Κρύωμα

Αρκετά συχνά, ειδικά τους κρύους μήνες τα μωρά κρυολογούν κι έχουν ρινική συμφόρηση και καταρροή. Όλα αυτά μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και δυο εβδομάδες. Μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστο για το μωρό, όμως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Απλώς ενημερώστε τον γιατρό σας και ζητήστε τη συμβουλή του αν το «μπούκωμα» του είναι τόσο που δεν του επιτρέπει να αναπνέει, να φάει ή να κοιμηθεί καλά.

Εξάνθημα από πάνα που δεν υποχωρεί

Περισσότερα από τα μισά βρέφη, υποφέρουν από εξανθήματα στην περιοχή της πάνας τους. Με καλό καθαρισμό, στέγνωμα και μια φαρμακευτική αλοιφή για νεογέννητα, μπορείτε ν΄αντιμετωπίσετε εγκαίρως το πρόβλημα. Αν όμως δείτε πως το εξάνθημα δεν υποχωρεί εντός 3 ημερών, δημιουργείται πληγή με πύον ή αιμορραγεί, απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας για να σας συστήσει φαρμακευτική αγωγή, αφού δεν αποκλείεται να έχει πάθει μόλυνση.

Διάρροια

Τα βρέφη, ειδικά όταν θηλάζουν, έχουν μαλακά ή και υδαρή κόπρανα, άρα δεν είναι τόσο απλό να διαγνώσετε μια πιθανή διάρροια. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να παρατηρήσετε τη συχνότητα των κενώσεων και την υφή τους. Αν είναι πολύ συχνές, ειδικά αρκετή ώρα μετά τον θηλασμό (ξεπερνάνε τον αριθμό των 8 αλλαγών πάνας) και τα κόπρανα εξαιρετικά υδαρή, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Δυσκοιλιότητα

Τα μωρά καθημερινά έχουν τουλάχιστον μια κένωση του εντέρου, για τον πρώτο μήνα. Παρ όλα αυτά όμως δεν είναι ασύνηθες η συχνότητα των κενώσεων ενός υγιούς βρέφους να κυμαίνεται μεταξύ 1 ή και περισσοτέρων την ημέρα και 1 κένωσης κάθε 4-6 ημέρες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το βρέφος έχει πρόβλημα. Για να ονομάσουμε τις κενώσεις δυσκοίλιες αυτό που έχει την μεγαλύτερης σημασία είναι η σύσταση των κοπράνων. Αν δείτε πως τα κόπρανα είναι σκληρά (σαν τις κατσίκας), ή σχηματισμένα και σκληρά, τότε αυτό σημαίνει ότι έχει δυσκοιλιότητα και πρέπει να μιλήστε με τον γιατρό σας. Αν το μωρό είναι άνω των 6 μηνών και διακρίνετε πως έχει δυσκοιλιότητα, δοκιμάστε χυμούς φρούτων και φρούτα (σε συνεννόηση με τον γιατρό σας) που ενδέχεται να το βοηθήσουν.

Έμετοι

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο το νεογέννητο βρέφος μετά τον τάισμα (με μητρικό θηλασμό ή με μπιμπερό) να αποβάλλει από το στόμα, μικρή ποσότητα γάλακτος. Αν όμως οι γουλιές αυτές είναι περισσότερες από 4-5, μεγάλες, ή καταλήγουν πολλές φορές σε εμέτους, καλέστε τον γιατρό σας γιατί μπορεί να έχει γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, στένωση του πυλωρού (κάνει κυρίως εμέτους σχεδόν αμέσως μετά από κάθε γεύμα) ή λοίμωξη.

Πηγή:childrencare.gr