Κρίση πανικού σε παιδί; Κι όμως!
Οι αγχώδεις διαταραχές μπορούν να εμφανιστούν σε όλους τους ανθρώπους και σε κάθε ηλικία. Είναι πολύ πιθανό τα παιδιά μας να βιώσουν σε κάποια ηλικία κρίση πανικού. Η κρίση πανικού είναι η αίσθηση ενός εξουθενωτικού, ανεξέλεγκτου τρόμου, σαν να είναι κανείς πάρα πολύ άρρωστος, έτοιμος να πεθάνει ή να χάσει τα λογικά του. Συνήθως το συναντάμε σε έφηβους και σε νεαρούς ενήλικες.
Ποια είναι τα συμπτώματα της κρίσης πανικού;
[babyPostAd]Τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά στην κρίση πανικού είναι ίδια με εκείνα που εμφανίζουν οι ενήλικες. Η κρίση πανικού μπορεί να ξεκινήσει με ένα ψυχολογικό σύμπτωμα, όπως με την αίσθηση ενός έντονου και επίμονου φόβου. Στην πορεία ακολουθούν μια σειρά από συμπτώματα που χαρακτηρίζουν τις κρίσεις πανικού.
Στην κρίση πανικού υπάρχει αίσθηση έντονου φόβου ή δυσφορία, όπου ξαφνικά εμφανίζονται και κορυφώνονται μέσα σε 10 λεπτά της ώρας τέσσερα από τα παρακάτω συμπτώματα:
1) ταχυκαρδία
2) έντονος τρόμος
3) ασφυξία
4) δυσφορία στο θώρακα
5) κοιλιακή ενόχληση
6) αίσθημα ζάλης
7) αισθήματα του μη πραγματικού
8) φόβος επερχόμενης τρέλας
9) φόβος θανάτου
10) μούδιασμα ή μυρμηγκιάσματα.
11) ρίγη ή αίσθημα ζέστης
12) αίσθημα λαχανιάσματος
13) εφίδρωση
13) εφίδρωση
Η επιρροή των κρίσεων πανικού στα παιδιά
Παρ’ όλο που οι κρίσεις πανικού δεν προκαλούν σωματική βλάβη, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις πνευματικές δυνατότητες των παιδιών και τον ψυχισμό τους. Τα παιδιά που υποφέρουν από κρίσεις πανικού συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα συγκέντρωσης στο σχολείο, και πιθανότατα να παρουσιάσουν μειωμένη ικανότητα στην μάθηση. Συχνά οι κρίσεις πανικού προκαλούνται με αφορμή κάποιο κοινωνικό γεγονός ή κατάσταση με αποτέλεσμα το παιδί να απομονώνεται κοινωνικά προκειμένου να μην υποστεί ξανά κρίση πανικού.
Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας.
Σε περίπτωση που αντιληφθείτε ότι το παιδί σας υπάρχει πιθανότητα να βιώνει κρίσεις πανικού, καλό θα είναι να απευθυνθείτε σε ένα γιατρό. Πρώτα πρέπει να το πάτε σε γιατρό για να αποκλείσετε το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποια φυσική ανωμαλία. Εάν δεν υπάρχει κάποια άλλη ασθένεια που να δικαιολογεί τις κρίσεις πανικού θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό ψυχικής υγείας. Σε πολλές περιπτώσεις οι κρίσεις πανικού αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή και με παράλληλη ψυχοθεραπεία. Η ψυχοθεραπεία βοηθάει στην αντιμετώπιση αγχωγόνων καταστάσεων και στον έλεγχο των κρίσεων.
Παράλληλα με την ψυχοθεραπεία, μπορείτε να βοηθήσετε και εσείς το παιδί σας στο σπίτι προσπαθώντας να μην δημιουργούνται αγχωγόνες καταστάσεις όσο το δυνατό περισσότερο. Μην είστε πολύ αυταρχικοί και μην πιέζετε το παιδί να είναι τέλειο. Μην μαλώνετε με τον/την σύζυγο όταν μπορεί να σας ακούσει. Το άγχος μέσα στην οικογενειακή ζωή μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση του παιδιού.
Πηγή: Rnews.gr