Γαστρεντερικές επιδράσεις του στρες στον Αυτισμό
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ των Ηνωμένων Πολιτειών 1 στα 68 παιδιά ζουν με αυτισμό! Ταυτόχρονα, πολλά από αυτά τα παιδιά παρουσιάζουν σημαντικά γαστρεντερολογικά προβλήματα χωρίς όμως να είναι γνωστή η αιτιολογία τους. Πλέον, μια μεγάλη έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Μισούρι αποδεικνύει ότι πολλά από αυτά τα γαστρεντερολογικά προβλήματα μπορεί να προέρχονται από αυξημένη απόκριση σε στρεσογόνα ερεθίσματα.
Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά
[babyPostAd]Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού έχουν πολύ πιο έντονες αντιδράσεις σε στρεσογόνα ερεθίσματα (όπως ήχος, πολυκοσμία, γεύση κ.ά.). Επίσης πολλοί από αυτούς τους ασθενείς εμφανίζουν πολύ συχνά είτε δυσκοιλιότητα είτε κοιλιακό πόνο ή άλλα γαστρεντερολογικά προβλήματα.Για να γίνει περισσότερο κατανοητός ο λόγος αυτός εμφάνισης γαστρεντερολογικών συμπτωμάτων ερευνήθηκε η σχέση μεταξύ αυτών των συμπτωμάτων και των ανοσολογικών δεικτών που είναι υπεύθυνοι για την απόκριση στο στρες. Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται από τον οργανισμό μας όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση στρες και μία από τις λειτουργίες της είναι να προλάβει την απελευθέρωση ουσιών που προκαλούν φλεγμονή. Οι φλεγμονώδεις αυτές ουσίες που είναι γνωστές ως κυτταροκίνες, έχουν σχετιστεί με τον αυτισμό, με τα γαστρεντερολογικά προβλήματα και με το στρες.
Οι ερευνητές μελέτησαν 120 άτομα με αυτισμό. Από τα 120 άτομα τα 69 είχαν σοβαρά γαστρεντερολογικά προβλήματα. Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα άτομα που είχαν ταυτόχρονα και γαστρεντερολογικά προβλήματα είχαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης όταν έπρεπε να αποκριθούν σε κάποια στρεσογόνο κατάσταση σε σχέση με αυτά που δεν είχαν γαστρεντερολογικά προβλήματα.
Και σε παλαιότερες μελέτες, αλλά και από την δική μας κλινική εμπειρία, είναι φανερό ότι ο αυτισμός σχεδόν πάντα έχει και γαστρεντερολογική συμμετοχή, ακόμη και όταν δεν είναι εμφανή τα εντερικά συμπτώματα. Η εξέταση της οικολογίας του εντέρου παιδιών με αυτισμό αποκαλύπτει σημαντικές αλλοιώσεις της χλωρίδας, ενώ ακόμα και επιδημιολογικά είναι φανερή η σύνδεση προδιαθετικών παραγόντων. Η γέννηση με καισαρική τομή, η μικρή διάρκεια θηλασμού, η χορήγηση αντιβιώσεων κατά την κύηση αλλά και στο πρώτο έτος ζωής, είναι μόνον λίγες παράμετροι οι οποίες ανευρίσκονται συχνότερα στο ιστορικό ατόμων με αυτισμό.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η διόρθωση της εντερικής χλωρίδας είναι προαπαιτούμενο για να μπορεί κάθε αυτιστικό παιδί να αρχίσει να έχει θρέψη και ικανή απορρόφηση, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των νευροαναπτυξιακών του σταδίων.
Πηγή:nutrilabs.gr