Πρόληψη και των παιδιών
Τι είναι η ορθοδοντική και σε ποια ηλικία πρέπει να γίνεται έλεγχος των παιδιών; Σε ποιες περιπτώσεις;
Η καλή ορθοδοντική υγεία είναι ένα μέρος της συνολικότερης υγείας του ατόμου, έτσι όλα τα παιδιά πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό ορθοδοντικό έλεγχο το αργότερο μέχρι την ηλικία των 7 ετών. Και αυτό, γιατί σε πολλές περιπτώσεις το πρόβλημα έχει πλέον εδραιωθεί και η θεραπεία που απαιτείται για την διόρθωσή του γίνεται πιο πολύπλοκη.
[babyPostAd]Τι είναι η Ορθοδοντική
Η Ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της Οδοντιατρικής που ασχολείται με την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία δυσμορφιών του στόματος και του προσώπου που προκαλούνται από την κακή σύγκλιση των δοντιών ή/και των οστών της γνάθου.
Ο ορθοδοντικός ιατρός είναι ο ειδικός οδοντίατρος ο οποίος αφού ολοκληρώσει τις σπουδές του, κάνει τουλάχιστον τριετή μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Ορθοδοντική σε πανεπιστήμιο της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Η ειδικότητα της Ορθοδοντικής αναγνωρίσθηκε στη χώρα μας τον Μάιο του 1988. Στην χώρα μας υπάρχουν περίπου 550 ενεργοί ειδικοί ορθοδοντικοί αναγνωρισμένοι από το Υπουργείο Υγείας.
Η σύγχρονη Ορθοδοντική έχει στη διάθεσή της διάφορα υλικά (σύρματα νικελίου,) που εξελίχθηκαν για τα διαστημικά προγράμματα, καθώς και σχεδόν αόρατα κεραμικά άγκιστρα, γλωσσικά άγκιστρα που τοποθετούνται στο πίσω μέρος των δοντιών, διαφανείς νάρθηκες, μίνι-εμφυτεύματα και τρισδιάστατες ακτινολογικές απεικονίσεις για να γίνεται η θεραπεία πιο εύκολη και πιο διακριτικά όμορφη.
Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για ορθοδοντική θεραπεία;
Η πιο κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί θεραπεία είναι αυτή των 11 με 12 χρόνων και για το λόγο αυτό οι γονείς θα πρέπει να ενημερώνονται από τον οδοντογιατρό τους.
Η διάρκεια της θεραπείας, ποικίλλει από 1,5 με 2 χρόνια και η σταθεροποίηση του αποτελέσματος διαρκεί ένα χρόνο. Η θεραπεία δεν είναι επώδυνη για το παιδί, καθώς μόνο τις πρώτες 2 – 3 μέρες νοιώθει μία μικρή πίεση, αλλά στη συνέχεια η ενόχληση εξαφανίζεται. Για το λόγο αυτό προτείνεται τα σιδεράκια να τοποθετούνται μετά την λήξη της σχολικής χρονιάς, κοντά σε Σαββατοκύριακο και αργίες ή στις διακοπές.
Στοματικά προβλήματα που απαιτούν σιδεράκια
Συνήθως τα στοματικά προβλήματα που απαιτούν σιδεράκια είναι:
– H άνω και η κάτω γνάθος έχουν μεν αρμονική σχέση, αλλά το μέγεθος των δοντιών δεν είναι αρμονικό, δηλαδή έχουμε μεγάλα δόντια και μικρή γνάθο ή το αντίστροφο.
– Η άνω γνάθος προεξέχει σε σχέση με την κάτω γνάθο.
– Η κάτω γνάθος προεξέχει σε σχέση με την άνω γνάθο.
Τα προβλήματα αυτά, όπως τονίζουν οι ειδικοί, εκτός από την γενετικά προκαθορισμένη θέση και το μέγεθος των δοντιών και των γνάθων, οφείλονται σε τρεις λόγους.
- Στην στοματική αναπνοή, όπου η άνω γνάθος στενεύει, διότι η γλώσσα κάθεται στα κάτω δόντια και δεν πιέζει την υπερώα να ανοίξει.
- Στη νηπιακή κατάποση, όπου το παιδί σπρώχνει την γλώσσα προς τα έξω όταν καταπίνει. Αν αναλογιστούμε ότι καταπίνουμε 1200-1400 φορές το 24ωρο, καταλαβαίνουμε ότι αντίστοιχα είναι σαν να πιέζουμε δυνατά τόσες φορές τα δόντια μας προς τα έξω και η δύναμη της γλώσσας είναι πολύ μεγάλη.
- Στον θηλασμό του δακτύλου, που πρέπει να αποφεύγεται.
Το πρόσωπό μας είναι η εικόνα μας, είναι η ομορφιά μας. Το χαμόγελό μας όμως είναι η γοητεία μας! Ένα γλυκό, θερμό, φωτεινό χαμόγελο πάντα κερδίζει τις καρδιές όποιων θέλουμε να κατακτήσουμε! Φροντίστε λοιπόν για το χαμόγελο των παιδιών σας, φροντίζοντας τα δόντια τους.
Πηγή: Flowmagazine.gr