“Λάτρευα το σύζυγό μου… Και τότε κάναμε το μωρό μας!”
Θυμάμαι συγκεκριμένα να είμαι σε προπτυχιακό μάθημα για το γάμο και την οικογενειακή ζωή και ακούω τον καθηγητή να περιγράφει κάποια έρευνα γύρω από το τι συμβαίνει στα ζευγάρια αφού κάνουν το πρώτο τους μωρό. Για να συνοψίσουμε, αυτό που μάθαμε εκείνη την ημέρα στην τάξη είναι ότι η ικανοποίηση της σχέσης τείνει να μειώνεται μετά την άφιξη του πρώτου μωρού και αυτή η αλλαγή συμβαίνει πολύ ξαφνικά.
Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά
[babyPostAd]Τώρα, αν αυτό δεν σας κάνει να ΜΗΝ θέλετε να κάνετε παιδιά, δεν ξέρω τι θα μπορούσε να σας κάνει.
Σκέφτηκα αυτή την έρευνα όταν έμεινα για πρώτη φορά έγκυος. Κοίταξα τον αστείο, αυθόρμητο και απίστευτα αγαπητό μου σύζυγο και σκέφτηκα, όχι, όχι εμείς.
Το πρώτο έτος του γάμου μας ήταν τόσο διασκεδαστικό. Σπάνια κοιμόμασταν πριν από τις 12:30 μ.μ., παιρνούσαμε τόσες ευτυχισμένες ώρες, ήμασταν πάντα παρέα με φίλους και είχαμε πολύ χρόνο για τους 2 μας.
Ήξερα ότι όταν θα έρθει το μωρό ίσως να είμαστε πιο κουρασμένοι και πιθανότατα να μην έχουμε την ελευθερία που είχαμε κάποτε, αλλά ήμουν σίγουρη οτι δεν θα έχουμε πρόβλημα.
Λοιπόν, αποδειχθηκε ότι δεν είμαστε αλεξίσφαιροι. Η εξάντληση είναι υποτιμημένη και η ελευθερία να κάνουμε ό, τι θέλουμε όταν το θέλουμε (χωρίς να συσκευάζουμε τέσσερις τσάντες, να σκεφτόμαστε το πρόγραμμα ύπνου και σίτισης και να κουβαλήσουμε όλα τα απαραίτητα) είναι μια μακρινή ανάμνηση που δύσκολα μπορώ να θυμηθώ.
Ως γυναίκα, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, μάλλον αισθάνομαι λιγότερο ικανοποιημένη στο γάμο μου από τότε που το μωρό έχει έρθει σε αυτόν τον κόσμο.
Και αυτό είναι τόσο λογικό!
Είμαι λιγότερο ικανοποιημένη, με την έννοια ότι έχουμε λιγότερο χρόνο μαζί. Και όταν έχουμεχρόνο, υπάρχουν σωροί ασιδέρωτων ρούχων και πιάτων που θέλουν πλύσιμο και συχνά είμαστε πολύ εξαντλημένοι για να φτάσουμε σε αυτά, πόσο μάλλον να κάνουμε κάτι διασκεδαστικό μαζί. Έχουμε περισσότερα έξοδα, περισσότερο χάος, περισσότερη ακαταστασία. Έτσι, η σχέση αισθάνεται να βαραίνει από όλα αυτά. Η ζωή είναι τόσο διαφορετική. Νομίζω ότι η έρευνα είναι σωστή.
Εάν απλά σε έκανα να αισθάνεσαι ότι ένα μωρό θα καταστρέψει τη σχέση σου, περίμενε! Υπάρχουν και καλά νέα.
Και δεν πρόκειται να πω το κλισέ “το να έχεις ένα μωρό αξίζει εντελώς / Είναι η μεγαλύτερη χαρά / Είναι η μεγαλύτερη διασκέδαση που θα έχετε ποτέ”. Πιστεύω ότι όλα αυτά ισχύουν (κυρίως αφού έχω πιεί και το 5ο φλιτζάνι καφέ μου), αλλά υπάρχει και κάτι άλλο.
Αυτό που δεν σας λένε είναι το ποσοστό ικανοποίησης (ή ευχαρίστησης, χαράς και αγάπης) που προέρχεται από το να βλέπεται τον σύντροφό σας να γίνεται γονέας.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν έχω τόσο πολύ χρόνο με τον σύζυγό μου είναι επειδή ξοδεύει χρόνο με το μωρό μας. Το ρίχνει στον αέρα, τον γαργαλάει, μιλάει μαζί του, κοιμάται μαζί του, του μαθαίνει να λέει “μπα-μπα” πριν από το “μα-μα”.
Το να τον βλέπω να είναι μπαμπάς είναι ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα ως μητέρα και γυναίκα.
Έτσι ναι, μπορεί να υπάρχει λιγότερη ικανοποίηση σε μια πτυχή του γάμου μας, όπου μου λείπει ο χρόνος και η ελευθερία που είχαμε, κάτι που πραγματικά μου άρεζε.
Από την άλλη πλευρά, βιώνω μια εντελώς νέα χαρά του να τον αγαπώ όχι μόνο ως σύζυγό μου, αλλά ως μπαμπάς του μωρού μου. Έχω την χαρά να παρακολουθώ τον σύζυγό μου να επενδύει και να αγαπά τον μικρό μας άνθρωπο. Αυτή είναι μια εντελώς νέα πλευρά του που δεν θα είχα βιώσει χωρίς αυτό το μωρό.
Το ενδιαφέρον είναι ότι όταν σκέφτομαι εκείνες τις μέρες, όταν ήμασταν μόνο οι δυο μας, μου φαίνεται αστείο το οτι μπορούσαμε να ζούμε χωρίς το μωρό μας. Πώς η ζωή ήταν φυσιολογική χωρίς αυτό; Είναι τόσο μεγάλο μέρος μας που είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι δεν ήταν πάντα εκεί.
Νομίζω ότι είναι εντάξει να πείτε ότι το μωρό σας έχει κάνει τη σχέση σας πιο δύσκολη. Στην πραγματικότητα, νομίζω ότι θα ήταν παράξενο αν η σχέση σας δεν άλλαζε όταν έμπαινε ένας νέος άνθρωπος στην εξίσωση.
Είναι επίσης πολύ ωραίο να βλέπετε πώς αλλάζει η δυναμική της σχέσης σας όταν έρχεται το μωρό και πώς μπορεί να επιφέρει μια εντελώς νέα αγάπη και εκτίμηση για τον σύντροφό σας. Δημιουργείται μια όχι τόσο συναρπαστική, παθιασμένης σχέση σαν αυτή που είχατε στην αρχή, αλλά μια βαθύτερη.
Σίγουρα δεν είναι εύκολο, αλλά αξίζει τον κόπο.
Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή