Μαμά, πού είναι ο νονός; Δεν θα έρθει ποτέ;

πού είναι ο νονός

Γράφει η Νικοπούλου Βασιλική- Αλίκη Ψυχολόγος, ΜSc,Ψυχολόγος

Όλα τα παιδάκια παίρνουν αυτές τις μέρες τις λαμπάδες και τα δώρα τους για το Πάσχα. Όλα εκτός από το δικό σας. Γιατί ο νονός και η νονά δεν έχουν πια επικοινωνία, γιατί κάτι συνέβη και διακόψατε τις σχέσεις σας. Και το παιδί στεναχωριέται. Πώς θα το αντιμετωπίσετε και τι θα του πείτε;

Πολύ συχνά η σχέση νονάς/νονού και παιδιού χαρακτηρίζεται ως «σχέση ζωής», καθώς είναι μια από τις πρώτες σχέσεις εμπιστοσύνης που αναπτύσσει το παιδί με άτομα αγαπητά και οικεία προς την οικογένεια.

Μια σχέση που περιμένουμε να είναι γεμάτη αγάπη, αποδοχή και τρυφερότητα.

Μια σχέση γεμάτη συμβολισμούς που εμπλουτίζεται από τα έθιμα και τις παραδόσεις.

Για να εξελιχθεί, όμως, είναι πολύ σημαντική η σταθερή παρουσία της νονάς ή του νονού στις σημαντικές στιγμές της ζωής του παιδιού καθώς και η μεταξύ τους επικοινωνία με κάποια σταθερότητα.

Ωστόσο, τίποτα δεν είναι αυτονόητο και πολλές φορές ο νονός ή η νονά δεν είναι για τα παιδιά κάτι περισσότερο από ένα ακόμη άγνωστο πρόσωπο στο φωτογραφικό άλμπουμ της βάφτισης.

Τι μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε όταν ξέρετε ότι η πολυπόθητη πασχαλινή επίσκεψη δεν θα γίνει και το παιδί σας θα μείνει και πάλι παραπονεμένο;

Τι θα του πείτε όταν η νονά ή ο νονός δεν επικοινωνούν μαζί του;

-Πείτε την αλήθεια. Εξηγήστε του με απλά λόγια γιατί η νονά ή ο νονός έπαψαν να επικοινωνούν.Συνέβη λόγω απόστασης, λόγω άλλων συνθηκών; Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι πολύπλοκες και αυτό είναι κάτι που το παιδί θα συναντήσει έτσι κι αλλιώς στη ζωή του. Είναι προτιμότερο να έχετε συζητήσει με το παιδί σας τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν στις ανθρώπινες σχέσεις παρά να έχετε δημιουργήσει για αυτό έναν ιδανικό κόσμο στην προσπάθειά σας να μην το στενοχωρήσετε. Με αυτόν τον τρόπο διατηρείτε την εμπιστοσύνη στη μεταξύ σας σχέση και το βοηθάτε να αναπτύξει ρεαλιστικές προσδοκίες για τον κόσμο των ενηλίκων.

-Εάν το παιδί δείξει ενδιαφέρον ή θελήσει να συζητήσει περισσότερο μαζί σας, δώστε του το χώρο να το κάνει, απαντώντας στις ερωτήσεις του με ειλικρίνεια και ανάλογα με την ηλικία του. Προσπαθήστε να αποφύγετε χαρακτηρισμούς για τη νονά ή τον νονό, καθώς ό,τι και αν έχει συμβεί, η επίθεση προς το πρόσωπό τους δε θα βοηθήσει το παιδί να νιώσει καλύτερα.

-Αποενοχοποιείστε το παιδί. Εντοπίστε τυχόν αισθήματα ενοχής όπως «δεν ήμουν καλό παιδί», «έκανα πολλές αταξίες», «φταίω εγώ» και επιβεβαιώστε του ότι το ίδιο δεν έχει ευθύνη.

-Κατανοήστε τη ζήλια που μπορεί να νιώθει όταν βλέπει τη σχέση που έχουν τα αδέλφια ή οι φίλοι του με τη νονά ή τον νονό τους. Παρηγορήστε το παιδί όταν χρειάζεται και αφήστε το να εκφράσει τα συναισθήματά του.

-Κάντε εσείς την αλλαγή και βρείτε μια πρακτική λύση που θα κάνει την αναμονή του Πάσχα ευχάριστη.

-Μπορείτε να καθιερώσετε την ημέρα της λαμπάδας και να την αφιερώνετε στο να φτιάχνετε μαζί με το παιδί σας τη δική του μοναδική λαμπάδα ή ακόμα και τις λαμπάδες της μαμάς και του μπαμπά. Τα Πάσχα θα γεμίσει με οικογενειακές αναμνήσεις!

-Δώστε την ευκαιρία στο παιδί να επιλέξει ένα άλλο πρόσωπο που αγαπά και να του προτείνει να εντάξουν στη σχέση τους το έθιμο της λαμπάδας. Μπορεί να μην είναι το πρόσωπο που το βάφτισε αλλά είναι σίγουρα θα του χαρίσει όμορφες στιγμές.

-Δώστε του την εναλλακτική της πρωτοβουλίας, πείτε του ότι στο εξής θα μπορεί μόνος του να διαλέγει την καλύτερη λαμπάδα. Είναι, εξάλλου, πλέον ένα μεγάλο και ικανό παιδί και είστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρει περίφημα.

-Εάν η επικοινωνία με τη νονά ή το νονό είναι απλώς δύσκολη αλλά όχι ακατόρθωτη, δοκιμάστε λύσεις που θα μπορούσαν να τη βελτιώσουν. Μπορείτε, για παράδειγμα, να πείτε στο παιδί να στέλνει ένα γράμμα πριν το Πάσχα για να βοηθήσει στην επιλογή της καλύτερης λαμπάδας.

Οι όμορφες αναμνήσεις είναι από τα πιο σημαντικά δώρα που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά. Επενδύστε σε αυτό και το χαμόγελό τους θα σας ανταμείψει!