Για πολλές γυναίκες, οσφυαλγία και εγκυμοσύνη είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Σε άλλες εγκυμοσύνες παρουσιάζεται το σύμπτωμα αυτό σε μεγαλύτερο και σε άλλες σε μικρότερο διάστημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ποιοι παράγοντες ενοχοποιούνται ; Πως μπορεί να αντιμετωπισθεί;
Απαντήσεις στο επσιτημονικό άρθρο που ακολουθεί.
Του Άρη Χ. Τσιγκρή
MD PhD. Μαιευτήρα – Χειρουργού- Γυναικολόγου
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για το γεγονός αυτό.
Ορμόνες. Κατά τη διάρκεια της κύησης, οι ορμόνες που παράγονται οδηγούν στη χαλάρωση των συνδέσμων των αρθρώσεων. Αυτό οδηγεί στην αυξημένη κινητικότητα των αρθρώσεων και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι σύνδεσμοι είναι τεταμένοι.
Μήτρα. Η αύξηση του μεγέθους του εμβρύου στη μήτρα μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη στάση του σώματος με αποτέλεσμα τον πόνο χαμηλά στην περιοχής της μέσης. Καθώς ολόκληρη η κοιλιακή χώρα διατείνεται, η πίεση μεταφέρεται στη σπονδυλική στήλη και τους σπονδύλους.
Θέση του εμβρύου. Ιδιαίτερα στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης, η θέση του εμβρύου μπορεί να συμπιέσει νεύρα στην περιοχή σπονδυλικής στήλης, προκαλώντας πόνο στην πλάτη.
Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμούνται οι γυναίκες είναι ότι το σώμα αλλάζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ότι μερικά απλά βήματα μπορούν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό στον έλεγχο των μεταβολών αυτών.
Ο σημαντικότερος παράγοντας για την οσφυαλγία και η εγκυμοσύνη είναι η στάση του σώματος. Προκειμένου να διατηρείται σωστή η στάση του σώματος θα πρέπει όταν κάθονται οι γυναίκες σε ξαπλώστρες και σε άκαμπτες καρέκλες να τοποθετούν ένα μαξιλάρι στην πλάτη τους. Επίσης πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη διατήρηση των ώμων πίσω, του πηγουνιού προς τα πάνω, του κεφαλιού στο κέντρο και τη χρήση των κοιλιακών μυών για τη διατήρηση επίπεδης πλάτης. Τα ελαφρά λυγισμένα γόνατα και η αποφυγή μη άνετων υποδημάτων, όπως ψηλά τακούνια είναι επίσης πολύ χρήσιμη.
Όπως προαναφέρθηκε, η χρήση των κοιλιακών μυών είναι σημαντική για την πρόληψη λανθασμένης στάσης του σώματος. Ο καλύτερος τρόπος για την ενίσχυσή τους είναι ενισχύσουν η άσκηση. Ο έμπειρος γιατρός ή η μαία είναι σε θέση να προτείνει ασκήσεις ειδικά σχεδιασμένες για τις εγκύους. Το περπάτημα για 20-30 λεπτά κάθε μέρα μπορεί επίσης να βοηθήσει πολύ.
Η αυξανόμενη ανάγκη για ανάπαυση όσο η εγκυμοσύνη προχωρά είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας. Κατά τη διάρκεια του ύπνου και κατά την πλάγια θέση είναι καλό να τοποθετείται ένα μαξιλάρι μεταξύ των γονάτων. Ένα επιπλέον μαξιλάρι κάτω από την κοιλιά θα ανακουφίσει ιδιαίτερα τη σπονδυλική στήλη.
Επιπλέον ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τις εγκύους κατά την ανύψωση αντικειμένων. Σωστή τεχνική ανύψωσης πρέπει να ακολουθείται ανεξάρτητα από το πόσο βαρύ είναι ένα αντικείμενο. Τα πόδια θα πρέπει να είναι λυγισμένα στα γόνατα και η σπονδυλική στήλη να διατηρείται σε ευθεία ανά πάσα στιγμή.
Τέλος, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή και κατά την εκτέλεση των οικιακών εργασιών. Προκειμένου να κρεμάσετε τα ρούχα είναι καλή ιδέα να τοποθετήσετε το καλάθι με τα ρούχα πρώτα σε ένα τραπέζι ώστε να μη χρειάζεται να λυγίζετε συνέχεια τη μέση. Επίσης, όταν η έγκυος γυναίκα μεταφέρει σακούλες από ψώνια θα πρέπει να θυμάται να κατανέμει ισόποσα το βάρος και από τις δύο πλευρές.
Όπως φαίνεται υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που συμβάλλουν στην οσφυαλγία και τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στη φυσιολογία και στη διατήρηση της σπονδυλικής στήλης σε ευθεία ανά πάσα στιγμή, μεγάλο μέρος του πόνου μπορεί να μειωθεί.
Άρης Χ. Τσιγκρής – MD PhD. Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος – e-mail: [email protected] – www.aristsigris.gr/ – www.facebook.com/ArisTsigris – iatropedia.gr