Interpol: Τα πολύ μικρά παιδιά διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο εκμετάλλευσης στο διαδίκτυο
Η πρωτοποριακή έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από την INTERPOL και την ECPAT International για τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών στο διαδίκτυο συμπέρανε ότι όταν οι εικόνες ή βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών απεικονίζουν αγόρια ή πολύ μικρά παιδιά, η κακοποίηση είναι πιθανότερο να είναι πολύ σοβαρή.
Η έρευνα περιελάμβανε μια οπτική ανάλυση ενός δείγματος εικόνων και βίντεο που είχαν αποθηκευτεί από την INTERPOL στη “βάση δεδομένων ICSE”, το οποίο είναι ένα εργαλείο διερεύνησης που περιέχει υλικό που κατασχέθηκε από την επιβολή του νόμου σε όλο τον κόσμο και χρησιμοποιήθηκε ως αποδεικτικό στοιχείο σε ποινικές έρευνες. Οι ερευνητές ταξινομούν και αναλύουν το περιεχόμενό του υλικού που συλλέγεται για να κατανοήσουν καλύτερα τα πρότυπα παραβίασης και θυματοποίησης.
Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά
[babyPostAd]Η μελέτη «βρήκε μια σύνδεση μεταξύ της ηλικίας του θύματος και της σοβαρότητας του κάθε περιστατικού». Όταν τα θύματα ήταν νεότερα, η εκμετάλλευση ήταν πιθανότερο να είναι ακραία. Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα πολύ μικρά παιδιά είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποβληθούν σε κακοποίηση και εκμετάλλευση, περιστατικά τα οποία παρουσίαζαν πρόσθετα «προβληματικά παραφιλικά θέματα» (σεξουαλική συμπεριφορά που κινδυνεύει να προκαλέσει ψυχολογική δυσφορία, τραυματισμό ή θάνατο σε άλλο άτομο).Οι ερευνητές έκαναν την ίδια συσχέτιση μεταξύ της σοβαρότητας του κάθε περιστατικού και του φύλου του θύματος. “Τα αγόρια αποτελούσαν σημαντικό μέρος των θυμάτων και τα βίντεο και οι εικόνες με αγόρια ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν ακραίο υλικό κακοποίησης που με προβληματικά παραφιλικά θέματα”, αναφέρει η έκθεση.
“Ενώ εκατομμύρια βίντεο και εικόνες παιδιών που κακοποιούνται ή πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης δημοσιεύονται καθημερινά, η μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων και των παραβατών παραμένει άγνωστη”, δήλωσε η Dorothy Rozga, Εκτελεστική Διευθύντρια του ECPAT International, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες κατά την έναρξη της μελέτης. “Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εικόνες των ίδιων παιδιών εμφανίζονται επανειλημμένα καθ ‘όλη τη διάρκεια των ετών – και αυτά τα παιδιά παραμένουν μακριά από εκείνους που θα μπορούσαν να τα βοηθήσουν”.
“Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι όταν μιλάμε για κακοποίηση παιδιών, μιλάμε για πολύ μικρά παιδιά, μωρά ηλικίας μηνών, που είναι θύματα ακραίας σεξουαλικής κακοποίησης”, δήλωσε ο Bjorn Sellstrom, συντονιστής της INTERPOL για τα εγκλήματα κατά των παιδιών . “Η αναγνώριση των θυμάτων αποτελεί τον πυρήνα του έργου της INTERPOL για τη διασύνδεση των παγκόσμιων ερευνών για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο διαδίκτυο. Η έκθεση αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη περισσότερων χωρών να συνδεθούν με τη βάση δεδομένων ICSE και να γίνουν μέρος αυτού του σημαντικού δικτύου ερευνητών που είναι αφιερωμένο στη διάσωση παιδιών-θυμάτων κακοποίησης.”
Το 84% του δείγματος εικόνων ή βίντεο που ερευνήθηκαν οπτικά περιελάβανε ρητή σεξουαλική δραστηριότητα, ακραία επίθεση, σαδισμό ή άλλη “προβληματική παραφιλία”. Περισσότερο από το 60% των αδήλωτων θυμάτων ήταν προεφηβικής ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων των νηπίων και των μικρών παιδιών, και το ένα τρίτο των θυμάτων ήταν αγόρια σύμφωνα με την έκθεση.
Περισσότερα από 12.000 θύματα έχουν εντοπιστεί στη βάση δεδομένων, αλλά εξακολουθεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο αριθμός των θυμάτων που δεν έχουν αναγνωριστεί. Σύμφωνα με την ECPAT International, επειδή η συντριπτική πλειοψηφία του διαδικτυακού υλικού παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης γίνεται από όσους εμπλέκονται στον κύκλο εμπιστοσύνης του θύματος, όπως οι προπονητές, οι εκπαιδευτικοί και οι φροντιστές, η αναγνώριση των παιδιών σε υλικό κατάχρησης μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό των παραβατών. “Παράλληλα με την παροχή μιας ευκαιρίας για απομάκρυνση του παιδιού από βλάβη, ο εντοπισμός ενός παιδιού είναι συχνά καθοριστικός παράγοντας για τον εντοπισμό του παραβάτη”, δήλωσε η κ. Rozga. “Η μελέτη αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα για την κατανόηση αυτού του προβλήματος, ώστε να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε καλύτερα αυτή την παγκόσμια απειλή για τα παιδιά”.
Η κ. Rozga συνέδεσε την έκθεση με την ανάγκη για ένα παγκόσμιο δείκτη για τη σεξουαλική βία προκειμένου να μετρηθεί καλύτερα η πρόοδος προς την επίτευξη των στόχων του Στόχου για την Αειφόρο Ανάπτυξη (SDG) που απαιτούν τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών. “Αυτή η μελέτη απευθύνεται στην επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστεί η έλλειψη έρευνας και δεικτών για παιδιά που δεν έχουν αναγνωριστεί και τα οποία απεικονίζονται σε αυτό το είδος υλικού, καθώς και η ποιότητα της αντίδρασης των αρχών επιβολής του νόμου σε όλο τον κόσμο”, ανέφερε. “Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μια συντονισμένη παγκόσμια δράση. Όλες οι χώρες του κόσμου έχουν δεσμευτεί να σταματήσουν τη σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών, αλλά δεν γίνεται να τερματίσουμε αυτό που δεν μπορούμε να μετρήσουμε”.
Άλλα μηνύματα από τη μελέτη:
Οι φορείς επιβολής του νόμου αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις όσον αφορά τον εντοπισμό θυμάτων και παραβατών, ακόμη και με ισχυρά εργαλεία όπως η βάση δεδομένων ICSE.
Ένα σημαντικό ποσοστό (61%) του υλικού περιλάμβανε εικόνες και βίντεο που είχαν καταχρηστικό και εκμεταλλευτικό χαρακτήρα και στη συντριπτική πλειονότητα του υλικού που αναλύθηκε από ιστοσελίδες μοντελοποίησης παιδιών, το υλικό κακοποίησης και εκμετάλλευσης ήταν ορατό.
Ο ακριβής καθορισμός των βασικών χαρακτηριστικών των θυμάτων, όπως για παράδειγμα η ηλικία, αποτελεί πρόκληση, ιδιαίτερα μεταξύ των διαφορετικών εθνοτικών ομάδων.
Παρόλο που οι περισσότεροι παραβάτες ήταν άνδρες, υπάρχουν κάποιες γυναίκες που εμπλέκονται στην κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών – και πρέπει να υπάρξει περισσότερη κατανόηση για αυτό το φαινόμενο.
Το φαινόμενο της «σεξουαλικής απεικόνισης που παράγεται από τη νεολαία» φαίνεται να αποτελεί πρόκληση για την εφαρμογή της διεθνούς επιβολής του νόμου, τόσο όσον αφορά την ανίχνευση και την ενσωμάτωση αυτής της εικόνας με τις διεθνείς βάσεις δεδομένων, όσο και τον εντοπισμό και την ταξινόμηση των θυμάτων.
Πηγή: BetterInternet4Kids
Το διαβάσαμε στο:saferinternet4kids.gr