Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Οι επιπτώσεις στο παιδί ανάλογα με το φύλο
Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι μια από τις πιο συνηθισμένες ενδοκρινικές διαταραχές στις γυναίκες, καθώς αφορά περίπου μία στις πέντε (20%).
Η διάγνωση βασίζεται στα λεγόμενα «κριτήρια του Rotterdam». Η γυναίκα με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών πρέπει να πληροί δύο από τα τρία κριτήρια:
1) Ολιγομηνόρροια και/ή αμηνόρροια
2) Αυξημένα ανδρογόνα
3) Πολυκυστική μορφολογία των ωοθηκών στον υπέρηχο
Πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι έχουν πολυκυστικές ωοθήκες, ενώ οι κύστεις αυτές δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν με χειρουργική επέμβαση.
Νέα έρευνα έδειξε ότι παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άγχους αργότερα στη ζωή.
Σύμφωνα με την έρευνα, η παχυσαρκία στη μητέρα, παράγοντας κινδύνου πολυκυστικών ωοθηκών, και τα ανεβασμένα επίπεδα ανδρογόνων εντείνουν το άγχος του παιδιού.
Ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία μελέτησαν 16 ομάδες αρσενικών και θηλυκών ποντικών που εκτέθηκαν σε παχυσαρκία λόγω διατροφής της μητέρας και σε αυξημένα επίπεδα ανδρικών ορμονών, προκειμένου να μελετήσουν πώς οι συγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρέαζαν τη συμπεριφορά και τη γονιδιακή έκφραση στον εγκέφαλο των παιδιών.
Μετά τη γέννησή τους, οι μισοί ποντικοί εκτέθηκαν σε παχυσαρκία μέσω διατροφής πλούσιας σε λιπαρά και ζάχαρη, για να μελετηθεί η επίδραση της διατροφής στο παιδί. Η έρευνα διαπίστωσε αγχώδη συμπεριφορά στο παιδί παχύσαρκων εγκύων που εκτέθηκαν στο ανδρογόνο διυδροτεστοστερόνη
Ανεξάρτητα από άλλα στοιχεία στη διατροφή της μητέρας, οι κόρες που εκτέθηκαν σε ανδρογόνα της μητέρας ως έμβρυα, εμφάνισαν αγχώδη συμπεριφορά.
Η παραπάνω διατροφή μετά τη γέννηση δεν επηρέαζε σημαντικά τη συμπεριφορά του θηλυκού ποντικού.
Τα αρσενικά παιδιά δεν επηρεάστηκαν από τα αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων της μητέρας, αλλά είχαν αγχώδη συμπεριφορά λόγω της παχυσαρκίας της μητέρας.
Περιβαλλοντικοί παράγοντες, επίσης επηρέασαν τη γονιδιακή έκφραση στον εγκέφαλο.
Κάποια γονίδια που εμπλέκονται στο άγχος ήταν απορρυθμισμένα στην αμυγδαλή και στον υποθάλαμο με τρόπο συγκεκριμένο ανάλογα με το φύλο.
Η Elisabet Stener-Victorin, από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα δήλωσε ότι το γεγονός πως κόρες γυναικών με το σύνδρομο έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης και ότι οι γιοι συχνά εμφανίζουν παχυσαρκία και αντίσταση στην ινσουλίνη δείχνει πώς το σύνδρομο παρεμβαίνει στην ανάπτυξη του εμβρύου.
Πηγή: Onmed.gr