Πατέρας! Χρειάζεται όμως κάτι παραπάνω για να γίνει «μπαμπάς».6 Βασικές αρχές!

66bestfather

Υποτίθεται πως κάθε άντρας μπορεί να γίνει πατέρας. Χρειάζεται όμως κάτι παραπάνω για να γίνει «μπαμπάς».

Ας ξεκινήσουμε από εκεί. Για να γίνει κανείς λοιπόν καλός πατέρας δεν απαιτείται ένα υψηλό επίπεδο ικανοτήτων, μόρφωση ή και εμπειρία. Δεν υπάρχει βιβλίο οδηγιών που αν το διαβάσεις με ευλάβεια θα έχεις εγγυημένα αποτελέσματα. Ούτε κάποια συνταγή που αν την ακολουθήσεις πιστά θα γίνεις τέλειος. Δεν υπάρχει τέλειος μπαμπάς, γιατί τέλειος σημαίνει να μην κάνεις λάθη. Και οι μπαμπάδες κάνουν λάθη. Και αρκετά μάλιστα. Αλλά αυτό είναι που τους κάνει μπαμπάδες.

1.Μην είσαι ξερόλας Παραδέξου ότι δεν έχεις όλες τις απαντήσεις για όλα. Από το να καταντήσεις να γίνεις ένας «ξερόλας» μπαμπάς, καλύτερα μάθε να λες που και που «δεν ξέρω». Δεν είναι ανάγκη να γνωρίζεις τα πάντα, μπορείς να πεις ότι θα το ψάξεις, θα προσπαθήσεις να το μάθεις, ή και ακόμα καλύτερα να κάτσεις με το παιδί και να προσπαθήσετε μαζί να βρείτε την απάντηση.

2.Μάθε να συγχωρείς Τα παιδιά κάνουν λάθη. Είναι απόδειξη του ότι μεγαλώνουν. Μην βιαστείς λοιπόν να τα μαλώσεις, συγχώρεσέ τα και θα σε συγχωρέσουν και εκείνα όταν θα έρθει η στιγμή που θα χρειαστείς τη συγχώρεση τους. Μπορεί να αργήσει να έρθει, αλλά θα έρθει.

3.Κάνε υπομονή Λίγη υπομονή μπορεί να σε πάει πολύ μακριά. Όλοι οι γονείς γνωρίζουν από πρώτο χέρι πόσο εύκολο είναι να χάσεις την ψυχραιμία σου και την υπομονή σου. Ωστόσο, επιτρέποντας στον εαυτό σου να αντιδράσει με θυμό δεν είναι ό,τι καλύτερο για το παιδί. Πάρε μια βαθιά ανάσα, ή πήγαινε μια βόλτα όταν βλέπεις ότι πας να το χάσεις. Προσπάθησε να εξασκήσεις αυτή την πρακτική και θα δεις ότι μακροπρόθεσμα θα ωφελήσει όχι μόνο τη σχέση σου με το παιδί σου, αλλά και με τη σύζυγο.

4.Αντιμετώπιζε κάποια πράγματα με χιούμορ Η ζωή θέλει χιούμορ. Και αν αν μη τι άλλο όταν είσαι γονιός πρέπει να διαθέτεις την αίσθηση του χιούμορ για να μπορείς να αντεπεξέλθεις στην καθημερινότητα. Θα υπάρξουν στιγμές που θα κάνει το παιδί σου κάτι που σε κάνει έξω φρενών, όπως π.χ. να σπάσει κάτι, να ζωγραφίσει τους τοίχους, να ρίξει μπογιές στον καναπέ. Δεν θα το κάνει επίτηδες για να σε πικάρει, θα το κάνει γιατί απλά είναι παιδί. Εννοείται ότι οφείλεις να του διδάξεις πως να μην κάνει τέτοια πράγματα, ωστόσο προσπάθησε να μη φρικάρεις και να αντιμετωπίσεις με χιούμορ. Στο κάτω κάτω τα έχεις κάνει και εσύ όταν ήσουν παιδί.

5.Κράτα το λόγο σου Δεν θέλει πολύ για να κερδίσεις την πίστη του παιδιού σου αρκεί ότι λες ότι θα κάνεις, να το κάνεις. Μην υπόσχεσαι πράγματα που πιθανά δεν θα μπορείς να τηρήσεις μόνο και μόνο για να κερδίσεις προσωρινά την εύνοια του, αργά ή γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως δεν αξίζει να σε εμπιστεύεται.

6.Μη φοβάσαι να κάνεις λάθη Ο φόβος είναι χείριστος σύμβουλος. Αν δε ρισκάρεις, δε θα το μάθεις. Και αν δεν πάθεις, δε θα μάθεις. Δεν είναι κακό, ούτε ντροπή να κάνεις λάθη. Είναι αναπόφευκτο και πολλές φορές μάλιστα, επιθυμητό. Γιατί από τα λάθη μαθαίνει κανείς. *Αν είσαι νέος ή μέλλοντας μπαμπάς μπορεί να σε βοηθήσουν και οι συμβουλές πατρότητας από προηγούμενη ανάρτηση. Όλες οι συμβουλές μας προς τους γονείς δίνονται μόνο ως προτάσεις. Προτείνουμε να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για οτιδήποτε σας προβληματίζει ή για σημαντικά ζητήματα που αφορούν στο παιδί σας.

Κείμενο: Σταύρος Σταυρινός & Εβελίνα Συρίγου – www.superdad.gr

Εαν σας άρεσε το άρθρο,πατήστε Share… και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!