12 αγκαλιές την ημέρα βοηθούν στην ανάπτυξη του παιδιού!
Γιατί τα παιδιά θέλουν πολύ απλά πράγματα, τα οποία εμείς, με την κούραση που βιώνουμε έπειτα από μία εξαντλητική ημέρα, ξεχνάμε ή απλώς προσπερνάμε.
Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά
[babyPostAd]Οι εργαζόμενοι γονείς παραπονιούνται κατά κύριο λόγο τον μεγάλο φόρτο εργασίας τους εντός και εκτός του σπιτιού. Επιπλέον, νιώθουν πολλές φορές τύψεις και ενοχές που δεν μπορούν ανταποκριθούν πλήρως στον ρόλο τους ως γονιών. Ας μην πάμε όμως ότι γονείς γινόμαστε, δε γεννιόμαστε. Οι τέλειοι γονείς, δεν υπάρχουν και τα παιδιά μας θα μας θυμούνται και με τα λάθη μας, αρκεί να μην είναι τραγικά και να μην τα ακολουθούν για το υπόλοιπο της ζωής τους.Ας απενοχοποιηθούμε λοιπόν, κι ας φροντίσουμε να κινούμαστε από το βασικότερο και πολυτιμότερο συστατικό για την ψυχική και πνευματική υγεία των παιδιών μας: την ανιδιοτελή αγάπη. Γιατί η αγάπη προς τα παιδιά του είναι η μοναδική μορφή αγάπης άνευ όρων που θα εκδηλώσει σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ένας γονιός και αποτελεί σημαντική κληρονομιά και παρακαταθήκη για την ενήλικη ζωή των παιδιών του. Είναι αυτή η εσωτερική δύναμη που προέρχεται από την αγάπη η οποία θα ωθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν μηχανισμούς για την άμεση και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση δύσκολων συγκυριών και καταστάσεων αργότερα στην ενήλικη ζωή τους.
Τα παιδιά απλώς χρειάζονται τους γονείς δίπλα τους για να μιλήσουν, να γελάσουν, να διαπραγματευτούν. Πρόκειται για μια σχέση «δούναι και λαβείν», με το «δούναι» να διοχετεύεται από νους γονείς στα παιδιά σε μεγάλες ποσότητες χωρίς να τους ενδιαφέρει το «λαβείν». Πρόκειται για ένα εξαντλητικό πολλές φορές πράγμα μέσα από το οποίο όμως μαθαίνει καλά ο ένας τον άλλο και χτίζονται σχέσεις ζωής.
Εκεί, στην αγκαλιά σας είναι που τα ξεχνούν όλα και ανασυγκροτούνται για να αντιμετωπίσουν τον έξω κόσμο.
Κάντε μια δοκιμή με τον εαυτό σας και θα διαπιστώσετε ότι, έπειτα από ένα παιχνίδι με τα παιδιά σας, θα αισθάνεστε αναζωογονημένοι, γεμάτοι ενέργεια και δύναμη. Επιπλέον, οι σχέσεις σας μαζί τους θα είναι πιο ομαλές, γιατί τα παιδιά θα έχουν μοιραστεί και χαλαρές στιγμές μαζί σας. Έτσι, όταν πείτε ότι είναι ώρα για ύπνο, μπορεί να γκρινιάξουν λίγο στην αρχή, στη συνέχεια όμως θα υπακούσουν, γιατί θα έχει προηγηθεί θετική αλληλεπίδραση. Όσο πιο διπλωματικά και ήρεμα το διαχειριστείτε, υποσχόμενοι ότι και την επόμενη μέρα θα ξαναπαίξετε, τόσο πιο πολύ θα ανακουφιστούν και θα πάνε ευκολότερα για ύπνο.
Αξιοποιήστε τη φαντασία σας, βρείτε το παιδί μέσα σας και θα ανακαλύψετε νέα στοιχεία στη σχέση σας με το δικό σας παιδί. Δεν είναι όλα απλά κι εύκολα, αλλά εμείς οι «μεγάλοι» έχουμε την τάση να τα δυσκολεύουμε και να τα μεγεθύνουμε. Κυλιστείτε με το παιδί σας στο πάτωμα, παίξτε επιτραπέζια, ακούστε μουσική χορέψτε και σίγουρα η ανταμοιβή σας θα είναι ένα μεγάλο φιλί και μια σφιχτή αγκαλιά.
Αυτή η αγκαλιά είναι που δημιουργεί τη μεγαλύτερη εγγύτητα μεταξύ των ανθρώπων και αυτομάτως γεννά θετικά συναισθήματα και, στην εξέλιξή τους, θετικές συμπεριφορές. Υπάρχει ένα καταφύγιο, μια αγκαλιά, όπου ο εκνευρισμός, η ένταση, η μοναξιά, ο φόβος υποτάσσονται με έναν τρόπο μαγικό. Σ’ αυτό το καταφύγιο τα παιδιά κατακλύζονται από αγάπη και αποδοχή. Γιατί τα παιδιά θέλουν πολύ απλά πράγματα, τα οποία εμείς, με την κούραση που βιώνουμε έπειτα από μία εξαντλητική μέρα, ξεχνάμε ή απλώς προσπερνάμε.
Σύμφωνα με την Αμερικανίδα ψυχοθεραπεύτρια Virginia Satir, «οι άνθρωποι χρειαζόμαστε τέσσερις αγκαλιές την ημέρα για επιβιώσουμε, οχτώ αγκαλιές την ημέρα για να συντηρηθούμε και δώδεκα αγκαλιές την ημέρα για να αναπτυχθούμε». Συνεπώς, μοιράστε, δώστε αγκαλιές στα παιδιά σας! Πόσες φορές δεν έχουν τρέξει στην αγκαλιά σας γιατί χτύπησαν, τσακώθηκαν με κάποιον φίλο τους κάποιος άλλος τούς είπε ότι «δεν τα παίζει». Εκεί, στην αγκαλιά σας είναι που τα ξεχνούν όλα και ανασυγκροτούνται για να αντιμετωπίσουν τον έξω κόσμο. Η αγκαλιά μεταφράζεται με τον πιο σύντομο και ξεκάθαρο τρόπο σε «όλα είναι καλά» και «σε αγαπώ». Είναι ο χώρος όπου αισθάνονται ασφάλεια και ηρεμία.
Κείμενο της Γιούλης Μιγγείρου. Απόσπασμα από το βιβλίο «Μαμά, Μπαμπά, σε χρειάζομαι»
Πηγή: Boro.gr