Τσακώνεστε μπροστά στα παιδιά; Μην το ξανακάνετε

Τσακώνεστε μπροστά στα παιδιά; Μην το ξανακάνετε

 μπροστά στα παιδιά

Ο τσακωμός μπροστά στα παιδιά έχει απασχολήσει όλα αυτά τα χρόνια πολλούς ψυχολόγους κι όλοι έχουν καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: Δεν πρέπει να τσακώνεστε μπροστά στα παιδιά. Κανονικά δεν χρειάζεται να σου δώσουμε επιχειρήματα γι’ αυτό, αλλά αξίζει να δούμε τι ακριβώς λένε οι ψυχολόγοι.

Η ένταση ανάμεσα σ’ ένα ζευγάρι εννοείται πως επηρεάζει την ψυχολογική και συναισθηματική ισορροπία του παιδιού με διάφορους τρόπους. Το να τσακώνεστε μπροστά στα παιδιά μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει κι αν συνεχίσεις να διαβάζεις το άρθρο θα μάθεις το γιατί.

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

[babyPostAd]Αρχικά, εάν το παιδί σας δει να τσακώνεστε μεταξύ σας, θα μεταφράσει τον καβγά σας ως ότι υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Το παιδί δεν μπορεί ν’ αντιληφθεί ότι είναι φυσιολογικό να τσακώνεται ένα ζευγάρι και παίρνει τον τσακωμό ως κάτι πολύ σοβαρό. Είναι σαν να βάζει έναν μεγεθυντικό φακό στη διαφωνία σας, ν’ αντιλαμβάνεται μια τεράστια ένταση αλλά να μην μπορεί να καταλάβει πώς προκαλείται.

Ένα παιδί που γίνεται μάρτυρας ενός τσακωμού ανάμεσα στους γονείς του νιώθει απροστάτευτο. Εάν εσείς που είστε το στήριγμά του, το κάνετε να νιώσει ανασφάλεια, τότε θα το κάνετε να νιώσει σαν να γκρεμίζεται ο κόσμος του.

Αν ανατρέξεις πίσω στα παιδικά σου χρόνια, ίσως θυμηθείς κι εσύ πώς ένιωθες εάν είχαν τσακωθεί οι γονείς σου μπροστά σου. Είσαι σίγουρος ότι θέλεις να προκαλέσεις αυτό το συναίσθημα στο παιδί σου;

Εκτός, όμως, απ’ αυτό, με τον καβγά γίνεστε ένα αρνητικό πρότυπο ως γονείς για το παιδί σας. Φωνάζετε, κλαίτε και κοπανάτε πόρτες; Πώς νομίζετε πως θ’ αντιδράσει το παιδί σας στις μετέπειτα σχέσεις του εάν σας βλέπει συνέχεια να τσακώνεστε;

Όλα τα παραπάνω, όπως επισημαίνουν οι ψυχολόγοι, δεν σημαίνουν πως θα πρέπει να φοβάσαι να έρθεις σε σύγκρουση με τον σύντροφό σου. Είναι διαφορετικό μια διαφωνία να εξελιχθεί σε διάλογο με υποχωρήσεις κι απ’ τις δύο πλευρές και διαφορετικό ν’ αρχίσετε να φωνάζετε.

Ένας ώριμος διάλογος δίνει το καλύτερο παράδειγμα στο παιδί και είναι ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστείς έτσι κι αλλιώς μια διαφωνία με το ταίρι σου.

Τι μπορείς να κάνεις εάν το παιδί σου σας είδε να τσακώνεστε;

Εξήγησε στο παιδί σου μαζί με τον σύντροφό σου ότι δεν φταίει για τον τσακωμό σας. Πες του ότι οι γονείς καμία φορά τσακώνονται ακόμα και χωρίς λόγο και προσπάθησε να του δείξεις πόσο το αγαπάτε ως γονείς αλλά και πόσο αγαπιέστε μεταξύ σας.

Πηγή:ipop.gr