“Tα πάρτι γενεθλίων του παιδιού μου είναι για την οικογένεια και όχι για τους φίλους του!”

“Tα πάρτι γενεθλίων του παιδιού μου είναι για την οικογένεια και όχι για τους φίλους του!”

πάρτι γενεθλίων

Χάρη στο Pinterest και στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, οι μητέρες παντού φαίνονται πιο αποφασισμένες από ποτέ να ετοιμάσουν στα παιδιά τους το τέλειο πάρτι γενεθλίων (μερικά από αυτά τα πάρτι γίνονται ακόμα και πριν τα παιδιά μας μιλήσουν). Μόνο που αυτά τα πάρτι μοιάζουν περισσότερο με τεράστιες μάχες αντί για οικογενειακές συγκεντρώσεις – για να μην αναφέρουμε το κόστος πίσω από όλα αυτά.  Για τα πάρτι γενεθλίων των δικών μου παιδιών, καλώ μόνο την οικογένεια και τα πάρτι είναι όσο το δυνατόν πιο ήρεμα. Και να σας πω κάτι; Αυτή ήταν η καλύτερη απόφαση που έχω πάρει!

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

[babyPostAd] Τα γενέθλια των παιδιών δεν προορίζονταν να είναι τόσο αγχωτικά. Κάθε φορά που βλέπω αυτά τα όμορφα πάρτι να εμφανίζονται στη ροή του facebook, πάντα αναρωτιέμαι: “Πού εξαφανίστηκαν όλα τα κινούμενα σχέδια και τα μπαλόνια;”.  Εγώ προσωπικά αφήνω τα παιδιά μου να διαλέξουν ό, τι θέλουν, και στη συνέχεια διακοσμούμε με αυτά που διάλεξαν όλο το σπίτι. Είναι αποτρόπαια, αλλά τα παιδιά μου τα λατρεύουν (φέτος, ήταν όλα σχετικά με τους ήρωες των PJ Masks). Και για φαγητό, δεν περνάω αγχωτικές, ατελείωτες ώρες στην κουζίνα προετοιμάζοντας ορεκτικά, κυρίως πιάτα, μπουκίτσες και επιδόρπια. Παραγγέλνουμε πίτσα. Η μόνη προσπάθεια που κάνω είναι η να παραγγείλω και να παραλάβω. Και οι καλεσμένοι; Ο κατάλογος των επισκεπτών μας είναι μικρός για συγκεκριμένους λόγους.

Ήταν πάντα προτεραιότητα να περιορίζω τη λίστα των επισκεπτών στην οικογένεια όταν πρόκειται για πάρτι γενεθλίων των παιδιών μου. Παππούδες και γιαγιάδες, θείες και θείοι προσκαλούνται, αλλά μέχρι εκεί. Το να μαζέψεις όλη την οικογένεια είναι αρκετά δύσκολο από μόνο του. Θέλω να δώσω στην οικογένειά μου το δώρο του ιδιαίτερου και αδιάκοπου χρόνου με τα παιδιά μου. Δεν θέλω η γιαγιά να αγωνίζεται για να ευχηθεί στο εγγόνι της “ευτυχισμένα γενέθλια” όταν εκείνο παίζει με τους φίλους του και δεν έχει καμία πρόθεση να αφήσει το παιχνίδι του. Βλέπει καθημερινά τους φίλους του στο σχολείο, αλλά όχι τη στενή του οικογένεια.

Πάντα έτσι λειτουργούσε σε εμάς η υπόθεση των γενεθλίων – χωρίς όλες τις επιπλέον εργασίες και τις ανησυχίες. Τα παιδιά μου και τα μικρά τους ξαδέλφια τρέχουν μέσα και έξω από το σπίτι. Το γέλιο τους ακούγεται σε όλο το σπίτι, ανάμεσα στα φρικτά διακοσμητικά στοιχεία. Τρώμε την πίτσα, σβήνουμε τα κεράκια στην τούρτα και στη συνέχεια ανοίγουμε δώρα. Ω, και αυτό είναι το καλό με την μικρή λίστα προσκεκλημένων: λιγότερα δώρα. Τα παιδιά μου έχουν ήδη αρκετά, οπότε το τελευταίο πράγμα που χρειάζομαι είναι να αποκτήσουν μια δωδεκάδα δώρων που είτε δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ είτε μπορούν να με τρελάνουν.

Αν σας αρέσει να δημιουργείτε ένα πάρτι γενεθλίων που ανήκουν στο Pinterest, αυτό είναι εκπληκτικό. Συνεχίστε να το κάνετε, ώστε να μπορώ να έχω όμορφες φωτογραφίες για να κοιτάζω στη ροή των κοινωνικών μου μέσων ενημέρωσης. Αλλά αν σας αγχώνουν όλα αυτά, απλά σταματήστε. Δεν αξίζει τον κόπο. Πηγαίνετε σε ένα πολυκατάστημα, διαλέξτε τις διακοσμήσεις που θέλουν τα παιδιά σας και παραγγείλετε πίτσα. Πιστέψτε με, θα είναι το πιο εύκολο πράγμα που έχετε κάνει ποτέ για τα παιδιά σας και θα το αγαπήσουν εξίσου πολύ. Θα μπορείτε να απολαύσετε το πάρτι γενεθλίων του παιδιού σας όπως πρέπει – να καθίσετε πίσω, να χαλαρώσετε και να παρακολουθήσετε την οικογένειά σας να δημιουργεί αναμνήσεις μαζί.

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή