ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Αρχική Υγεία Προστατέψτε το παιδί σας από την σκολίωση!

Προστατέψτε το παιδί σας από την σκολίωση!

scoliosi baby

Αρκετά παιδιά υποφέρουν από σκολίωση. Με τον όρο σκολίωση περιγράφουμε την ανώμαλη καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης στο πλάι. Πολλές φορές η τοποθέτηση κηδεμόνα είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση και σε σπάνιες περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τι είναι η σκολίωση

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Η σκολίωση είναι η ανώμαλη καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης στο πλάι. Παρά το γεγονός ότι η σκολίωση μπορεί να είναι εμφανής από τη γέννηση, συνήθως αναπτύσσεται αργότερα στην παιδική ηλικία ή την εφηβεία και είναι πιο συχνή στα νεαρά κορίτσια από τα αγόρια. Περίπου στο 80% των περιπτώσεων της σκολίωσης δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη και γνωστή αιτιολογία και ονομάζεται ιδιοπαθής.
Η σκολίωση μπορεί να κυμαίνεται από πολύ ήπια έως εξαιρετικά σοβαρή, ανάλογα με το βαθμό της καμπυλότητας της σπονδυλικής στήλης. Ακόμα κι αν οι περισσότερες περιπτώσεις θεωρούνται ήσσονος σημασίας και δεν προκαλούν πόνο η κατάσταση μπορεί να προκαλεί  ιδιαίτερα μεγάλο άγχος για την εικόνα του σώματος και χαμηλή αυτοεκτίμηση σε ορισμένους εφήβους.
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, το παιδί μπορεί να υποστεί δυνητικά σοβαρές επιπλοκές, όπως δυσκολία στην αναπνοή και φυσικές παραμορφώσεις. Η πρώιμη διάγνωση είναι το κλειδί για τον περιορισμό της έκτασης της καμπυλότητας.
Αν η καμπυλότητα είναι 10 μοιρών ή λιγότερο δεν θεωρείται αληθής σκολίωση. Οι καμπυλότητες που είναι λιγότερο από 30 μοίρες συνήθως αντιμετωπίζονται με συντηρητικά μέτρα (φυσιοθεραπεία και άσκηση) και παρακολουθούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με ακτινογραφίες καθώς το παιδί μεγαλώνει για να εντοπιστεί γρήγορα κάποια επιδείνωση.
Αν η καμπυλότητα είναι μεγαλύτερη από  30 μοίρες  απαιτεί την τοποθέτηση κηδεμόνα  για να βοηθήσει στον περιορισμό της καμπυλότητας. Σε περιπτώσεις όπου η καμπυλότητα είναι πάνω από 40 μοίρες συχνά απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση των βλαβών.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός