Πώς νιώθει το παιδί όταν κοιμόμαστε χωριστά οι γονείς;
«Με τον σύζυγό μου όταν συγκρουόμαστε, κοιμόμαστε σε χωριστά κρεβάτια. Πόσο μπορεί να επηρεάσει αυτή μας η στάση την ψυχολογία του παιδιού μας;».
Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά
[babyPostAd]Τα παιδιά αφουγκράζονται και εσωτερικεύουν τη συναισθηματική αλληλεπίδραση των γονιών τους, παρατηρούν τις συγκρούσεις και αντιλαμβάνονται πλήρως την ψυχρότητα καθώς και την απομάκρυνση των γονιών.Η εικόνα ενός γονιού που αφήνει το κρεβάτι του ζευγαριού γίνεται απολύτως αντιληπτή από το παιδί που παρακολουθεί την αλλαγή στη σχέση των γονιών του, μια αλλαγή που συχνά εκλαμβάνει ως απειλή για την ισορροπία της οικογένειας.
Μέσα από το κλινικό μου έργο, αλλά και μέσα από επιστημονικές έρευνες προκύπτει πως ένα κλίμα έντασης και συναισθηματικής αστάθειας σαφώς και τραυματίζει τη συναισθηματική ισορροπία του παιδιού και μάλιστα έχει φανεί πως συμπτώματα διαταραχών της διάθεσης ή του άγχους πηγάζουν ή ενισχύονται από αρνητικές καταγραφές στην παιδική ηλικία.
Επίσης, ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα ασταθές οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να εκδηλώσει αντικοινωνική ή αντιδραστική συμπεριφορά επιχειρώντας υποσυνείδητα να γίνει ένα «πρόβλημα» μέσα στην οικογένεια, που θα φέρει τους γονείς κοντά για την επίλυσή του.
Φυσικά, το να κοιμούνται οι γονείς χωριστά δεν είναι το μόνο σημάδι μιας κακής σχέσης στα μάτια ενός παιδιού, αφού η κριτική, η απαξίωση, η ειρωνεία, η σιωπή σαν μια μορφή παθητικής επιθετικότητας, οι φωνές, όταν σχηματίζουν την καθημερινότητα μέσα στο οικογενειακό σπίτι, τραυματίζουν την παιδική ψυχή ενώ παράλληλα περνούν τα πιο λανθασμένα, μη υγιή μηνύματα για τις ανθρώπινες σχέσεις.
Με ισχυρότερο κίνητρο το παιδί, μα και την μεταξύ σας συντροφική σχέση, που αποτελεί τον πυρήνα της οικογένειας, είναι απαραίτητο να αναγνωρίσετε τις δυσκολίες στον γάμο σας, να επικοινωνήσετε αυτές τις δυσκολίες στον σύζυγό σας, να τον πλησιάσετε αντί να στέκεστε μακριά και να προσπαθήσετε να δείτε την όλη κατάσταση και από την δική του ματιά.
Το πιο συχνό λάθος που κάνουν τα ζευγάρια στη μεταξύ τους σχέση είναι η καθήλωση στο εγώ τους: «Δεν με αναγνωρίζει», «Δεν με διεκδικεί ερωτικά», αντί για την προσπάθεια να συναισθανθούν τον σύντροφό τους.
Σκεφτείτε για λίγο πώς μπορεί να αισθάνεται εκείνος, πόσο εσείς πρώτα προσφέρετε όσα ζητάτε και κυρίως αναγνωρίστε μαζί πως η επίλυση στα προβλήματα έρχεται όταν στεκόμαστε κοντά, δίπλα-δίπλα και όχι μακριά ο ένας από τον άλλο.
Πηγή: mothersbird.gr